ЕС дава още 12 000 безплатни карти за пътуване на младежи догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7176129 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейската комисия съобщи, че от днес до 11 декември 18-годишните европейци могат да кандидатстват за 12 000 безплатни карти за пътуване в Европа следващото лято, предаде БТА.

Право на участие имат родените между 1 януари и 31 декември 2000 година. Регистрацията е открита на Европейския младежки портал (europa.eu/youth/SI_bg). Печелившите ще бъдат подбрани според отговорите на въпроси за европейската култура, инициативите на ЕС за младежта, предстоящите избори за Европейски парламент.

Пътуванията ще се осъществят между 15 април и 31 октомври догодина, и могат да продължат до 30 дни. ЕК насърчава към участие основно младежите с особени нужди или в неравностойно положение. Комисията е готова да покрие разходите за придружител или за куче водач за участници с нарушено зрение.

Избраните ще могат да пътуват самостоятелно или в група до петима души. Най-често пътуването ще бъде с влак. Младежите ще имат правото да използват също автобуси, фериботи и по изключение самолети. За всяка държава от ЕС са предвидени определен брой карти според дела на населението от общия брой европейски граждани.

ЕС отделя за целта 12 милиона евро, а досега над 15 000 младежи получиха възможност да пътуват. Целта е младежите да опознаят европейското културно наследство, да срещнат други хора, да се почувстват европейци. За мнозина това е първата възможност да пътуват самостоятелно. Две трети от участниците заявяват, че не биха могли сами да си осигурят подобно пътуване.