Трите върховни съдийки провериха апелативния спецсъд за делата срещу Иванчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7176557 www.24chasa.bg
Галина Захарова - зам.-председател на ВКС (вляво) и съдия Капка Костова бяха част от комисията, изпратена от Лозан Панов в апелативния спецсъд.

Магистрати от апелативния спецсъд единодушни: Това е безпрецедентен натиск! ВСС да се намеси

Трите върховни съдийки начело със зам.-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, изпратени в апелативния спецсъд по искане на Лозан Панов, вече са проверили всички въззивни наказателни частни дела срещу подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Това съобщиха от съда, оглавяван от Георги Ушев.

По-рано днес от ВКС съобщиха, че със своя заповед Панов наредил на заместничката си Захарова и съдиите Капка Костова и Галина Тонева да проверят броя на образуваните въззивни наказателни частни дела срещу Иванчева и Петрова, администрирането на документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в съда и т.н.

Предстои комисията от върховните съдии да излезе с доклад какво е установила. Има срок до 10 декември. Проверката е по Закона за съдебната власт. Чл. 114, ал.1, т. 9 от него предвижда, че председателят на ВКС "извършва лично или възлага на съдия от Върховния касационен съд проверки на организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища". 

По-рано от прокуратурата призоваха шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев да не дава делото срещу Иванчева и Петрова, което е свързано с окончателното решаване за мерките им за неотклонение. От съда обаче оказали пълно съдействие на колегите си от ВКС да прочетат всичко необходимо за проверката им.

Съдии, с които "24 часа" разговаря, обявиха, че това е безпрецедентен натиск върху апелативния спецсъд. Те са готови да сезират Висшия съдебен съвет и инспектората към него, за да защитят независимостта си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца