Коучът разбира от един разговор надеждите на събеседника

https://www.24chasa.bg/novini/article/7176974 www.24chasa.bg
Леа Давчева практикува метода “фокус към решенията”. Той изисква още в началото да се разберат най-добрите надежди на събеседника.

 

При метода “фокус към решения” клиентът съзнава, че е експерт по живота си

Коучът няма стандартни трикове, скрити в ръкава. Всеки случай е индивидуален. Клиентите са хора, които съзнават, че са в трудна ситуация, и искат промяна. Стремежът е да се върви напред – бързо, с малки стъпки и по най-краткия път. Първата работа на коуча е да разбере от своя клиент какви са най-добрите надежди от разговора, разказва Леа Давчева. От 20 години тя практикува като трейнър, а от 10 е и коуч. В практиката си тя прилага т.нар. метод “фокус към решения”.

“Забележете, аз не употребявам думата очаквания, а надежда. Една от особеностите на подхода е невероятното внимание, което обръщаме на езика. За много хора, за обикновеното ухо няма разлика между очаквания и надежди”, казва експертът.

Уточнява, че в първото

има много повече

действеност от страна на

човека, който търси

своя път напред

При очакванията чакаш нещо да се случи, друг движи промяната.

Леа е филоложка, докторската ѝ дисертация е в областта на ученето, съавторка е и на няколко книги. Заема се с коучинг, защото практиката събира в едно смислено цяло това, което интуитивно е практикувала до момента - била е учителка по английски и обучителкa по междукултурни отношения.

Давчева определя коучинга като работа с хора, каквато е и всяка друга професионална сфера.

В своята начална фаза разговорът има за цел да се разбере дали клиентите искат да са готови да действат за промяна. А това се разбира, когато задаваш въпроси.

Начинаещият коуч търси опора в инструментите на работа, т.е. поредицата от въпроси, един вид сценарий. По-опитните обаче умеят да слушат добре и да откликват спонтанно. Те очакват резултат, разчитайки на отговорите, които получават.

Не е работа на коуча да познава събеседниците си добре, да ги разбира или пък да знае миналото и травмите от него, казва Давчева. Вниманието е изцяло насочено към това, което събеседниците са казали, че искат да постигнат, и към изключенията от проблема, който ги е довел при коуча – доказателство, че полезната промяна вече се случва.

Според нея е

важно не какво се случва

между нейните уши, “а

между моя нос и твоя нос”

Затова и един от принципите на метода е да влезе в разговора незнаеща и “невинна”.

В началото е важно да се разбере какво иска човекът, поставя се основа, от която двете страни да тръгнат и да намерят решението.

“Когато събеседникът успее да каже какво иска, аз фактически получавам позволението му да разговаряме. Не мога просто да правя коучинг, без човекът да разбере, че това е коучинг формат, и да го плъзна нелегално в процеса. Правила съм тази грешка в началото, но си научих урока”, споделя експертката.

“За мен този прост, но радикален и сравнително нов коучинг метод работи, защото клиентът съзнава, че е експерт в своя собствен живот и може да върви напред”. Давчева споделя за скорошна среща с младеж, чиято майка го насочва към нея. Тя споделя за един проблем, той заявява друг, а разговорът изважда на повърхността трети – за пътя

в живота след училище,

който би го направил

щастлив

Друг интересен принцип на “фокус към решенията” e този за пестеливостта. Гласи, че там, където работата може да се свърши с малко усилия, е загуба на енергия и време да се влагат повече.

“Безсмислено е да ровиш в проблем, да копаеш дупка, да търсиш причини и вина. Направиш ли го, научаваш всичко за него. Няма измъкване. Ставаш експерт по проблема.”, казва Леа.

“Няма случай, в който проблем да не се е проявявал на 100% или пък да има дни, в които този проблем изобщо да не излиза. Коучът търси тези изключения”

Често в живота става така, че

хората искат други

да извървят пътя

към промяната

Може да кажат: “Искам учителят ми по физика да направи нещо, да си промени отношението към мен”. Тогава аз ще се ориентирам към физика. Леа цитира и термин в науката за коуча, който се превежда като “клиент за промяна”. Затова в коучинга се подчертава важността човек да има готовност за нов хоризонт, а не да очаква “учителят по физика да направи нещо за него”.

“Не можеш да промениш хората. Човек може обаче да промени своето поведение, мисли и възгледи. Ако искаш да промениш някого, трябва да промениш отношението си към него и да се надяваш, че ще настъпи промяна в отсрещния”, казва Леа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",