Коучът разбира от един разговор надеждите на събеседника

https://www.24chasa.bg/novini/article/7176974 www.24chasa.bg
Леа Давчева практикува метода “фокус към решенията”. Той изисква още в началото да се разберат най-добрите надежди на събеседника.

 

При метода “фокус към решения” клиентът съзнава, че е експерт по живота си

Коучът няма стандартни трикове, скрити в ръкава. Всеки случай е индивидуален. Клиентите са хора, които съзнават, че са в трудна ситуация, и искат промяна. Стремежът е да се върви напред – бързо, с малки стъпки и по най-краткия път. Първата работа на коуча е да разбере от своя клиент какви са най-добрите надежди от разговора, разказва Леа Давчева. От 20 години тя практикува като трейнър, а от 10 е и коуч. В практиката си тя прилага т.нар. метод “фокус към решения”.

“Забележете, аз не употребявам думата очаквания, а надежда. Една от особеностите на подхода е невероятното внимание, което обръщаме на езика. За много хора, за обикновеното ухо няма разлика между очаквания и надежди”, казва експертът.

Уточнява, че в първото

има много повече

действеност от страна на

човека, който търси

своя път напред

При очакванията чакаш нещо да се случи, друг движи промяната.

Леа е филоложка, докторската ѝ дисертация е в областта на ученето, съавторка е и на няколко книги. Заема се с коучинг, защото практиката събира в едно смислено цяло това, което интуитивно е практикувала до момента - била е учителка по английски и обучителкa по междукултурни отношения.

Давчева определя коучинга като работа с хора, каквато е и всяка друга професионална сфера.

В своята начална фаза разговорът има за цел да се разбере дали клиентите искат да са готови да действат за промяна. А това се разбира, когато задаваш въпроси.

Начинаещият коуч търси опора в инструментите на работа, т.е. поредицата от въпроси, един вид сценарий. По-опитните обаче умеят да слушат добре и да откликват спонтанно. Те очакват резултат, разчитайки на отговорите, които получават.

Не е работа на коуча да познава събеседниците си добре, да ги разбира или пък да знае миналото и травмите от него, казва Давчева. Вниманието е изцяло насочено към това, което събеседниците са казали, че искат да постигнат, и към изключенията от проблема, който ги е довел при коуча – доказателство, че полезната промяна вече се случва.

Според нея е

важно не какво се случва

между нейните уши, “а

между моя нос и твоя нос”

Затова и един от принципите на метода е да влезе в разговора незнаеща и “невинна”.

В началото е важно да се разбере какво иска човекът, поставя се основа, от която двете страни да тръгнат и да намерят решението.

“Когато събеседникът успее да каже какво иска, аз фактически получавам позволението му да разговаряме. Не мога просто да правя коучинг, без човекът да разбере, че това е коучинг формат, и да го плъзна нелегално в процеса. Правила съм тази грешка в началото, но си научих урока”, споделя експертката.

“За мен този прост, но радикален и сравнително нов коучинг метод работи, защото клиентът съзнава, че е експерт в своя собствен живот и може да върви напред”. Давчева споделя за скорошна среща с младеж, чиято майка го насочва към нея. Тя споделя за един проблем, той заявява друг, а разговорът изважда на повърхността трети – за пътя

в живота след училище,

който би го направил

щастлив

Друг интересен принцип на “фокус към решенията” e този за пестеливостта. Гласи, че там, където работата може да се свърши с малко усилия, е загуба на енергия и време да се влагат повече.

“Безсмислено е да ровиш в проблем, да копаеш дупка, да търсиш причини и вина. Направиш ли го, научаваш всичко за него. Няма измъкване. Ставаш експерт по проблема.”, казва Леа.

“Няма случай, в който проблем да не се е проявявал на 100% или пък да има дни, в които този проблем изобщо да не излиза. Коучът търси тези изключения”

Често в живота става така, че

хората искат други

да извървят пътя

към промяната

Може да кажат: “Искам учителят ми по физика да направи нещо, да си промени отношението към мен”. Тогава аз ще се ориентирам към физика. Леа цитира и термин в науката за коуча, който се превежда като “клиент за промяна”. Затова в коучинга се подчертава важността човек да има готовност за нов хоризонт, а не да очаква “учителят по физика да направи нещо за него”.

“Не можеш да промениш хората. Човек може обаче да промени своето поведение, мисли и възгледи. Ако искаш да промениш някого, трябва да промениш отношението си към него и да се надяваш, че ще настъпи промяна в отсрещния”, казва Леа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.