Боил Банов: Министерството на културата иска Царските конюшни, за да ги превърне в галерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7177637 www.24chasa.bg
Боил Банов СНИМКА: Тв Европа

Нов музей или галерия на мястото на опожарените Царски конюшни. Сградата в центъра на София би било прекрасно място, за да бъде изложена колекцията на Светлин Русев, например. Това каза в "Европа сутрин" по телевизия Европа министърът на културата Боил Банов. Тепърва обаче идеята ще се обсъжда с представители на вътрешното министерство.

"С МВР най-хубаво бихме работили, ако ни дадат Царските конюшни, за да направим един сериозен музей, една галерия. Говорим си за Светлин Русев, за това, което той остави като наследство и като колекция, там би станала в техните имоти прекрасна галерия. Ще го обсъждаме, предстои, но те трябва да си оправят първо покрива, но мисля, че нагласата ще бъде в тази посока", каза Боил Банов.

Министерството продължава с усилията си за опазването на културното наследство. Затова и бюджетът на Националния институт за недвижимо културно наследство за следващата година е двойно по-голям - над 1 милион и 250 хиляди лева. Увеличени са и средствата за читалищата, но тепърва предстои промяна на правилата за дейността им.

"От два месеца имаме една работна група от представители на Сдружението на читалищата, на Сдружението на общините, което е много важно, защото те работят пряко, в която се опитваме и мисля, че ще достигнем до предложение за един вариант за промени, за нов закон, който да бъде адекватен на времето, да запази, да съхрани традицията, да я развива, но и да има ясен начин по който да се извади на светло дейността на всяко едно читалище", обясни още Банов.

За следващата година бюджетът за култура е увеличен с над 19 милиона лева. Министерството започва да развива дългосрочни отношения със световноизвестни галерии и музеи като Гети, Ермитажа и Помпиду, каза още министър Боил Банов. В България за първи път ще бъдат показани мечът и пръстенът на хан Кубрат, които са част от съкровището от Малая Пересчепина. С голям интерес се очакват и събитията от календара на Пловдив - Европейска столица на културата.                 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито