Паргов: Подреждането на листата и риторика, която може да вкара БСП в графата "антиевропейска партия", са рискове пред нас за евровота

https://www.24chasa.bg/novini/article/7179311 www.24chasa.bg
Калоян Паргов СНИМКА: БСП - София

БСП има дефект в поведението и мисленето си: ние можем ли да управляваме, или ще продължаваме да търпим да ни се обяснява на какви условия трябва да отговаряме

Да разрушим мита за БСП като партия на миналото

Не трябва само да констатираме проблемите на хората, но и да предлагаме решения за тях

Партията да определи стратегическия си съюзник за бъдещо коалиционно управление още отсега

Три риска пред БСП за спечелването на европейските избори, изброш лидерът на БСП – София, Калоян Паргов в словото си пред пленума на градската организация, който си провежда в този час на „Позитано" 20.

Първо, конфликтите на европейско, национално и местно ниво. Второ, подреждането на листата за Европарламента. Трето, риториката и посланията, да не допусне БСП да бъде вкарана отново в графата „антиевропейска партия”.

Ако успеем да преминем успешно през това първо предизвикателство, ще имаме стабилна основа за спечелването на местните избори, каза Паргов.

„Европейските избори не бива да бъдат подценявани! Те трябва да се превърнат във вот на недоверие към ГЕРБ, както стана на президентските през 2016 г., и ще бъдат важна отправна точка за останалите избори през следващата година. Ще се превърнат в лакмус за това дали успяваме да достигнем до умовете и сърцата на избирателите, дали успяваме да ги убедим, че можем и имаме волята за промяна“, допълни той. И призова предизборната кампания на червените за евровота през май догодина да стартира веднага след конгреса на 26 януари.

Нужно е да се преосмисли ролята на България в ЕС от тук нататък, свързана с заемането и отстояването на пробългарски и национално отговорни позиции, каза още Паргов. И призова разговорът на БСП с гражданите за „Визия за България“ да бъде разширен и с визията за ЕС.

Той изброи проблемите пред ЕС, сред които открои възхода на несистемните партии, популистите и националистите. „Настъплението на национализма, който може да промени политическата карта на Европа е тревожно. Възраждат се идеологеми, които реабилитират фашизма, затова е изключително важно и нужно да се артикулират и отстояват идеите на антифашизма“, каза той и допълни, че това е дълг и отговорност най-вече за потомците на българските антифашисти. Затова обаче били нужни нови по-радикални и смели концепции и действия, които да преодолеят противопоставянето и разделителните линии на неравенствата.

Предстои тежка политическа зима - зимата на гражданското недоволство, предупреди Паргов. И обясни, че нито оставката на вицепремиера Валери Симеонов, нито на тримата министри преди него, отишли си заради жестоката катастрофа край Своге, ще успокоят хората и могат да решат проблемите.

Конфликтите и скандалите в управляващото мнозинство растат в геометрична прогресия, каза още шефът на червените в София. Според него ГЕРБ се превръщала в заложница на патриотите, а те - в заложници на собствените си властови и икономически амбиции. Налице е пълна неадекватност и липса на усет и чувствителност към проблемите на хората, обобщи той. И обясни, че правителството е безпомощно, няма полезен ход. Властта е загубила диалога с хората. А поведението им на обидени напомня Костов в края на мандата му, направи аналогия Паргов.

Картината на управлението в София не е по-различна - липса на управленски капацитет, арогантност и чувство за безнаказаност, каза още лидерът на столичните червени. Сред основните проблеми изброи лошото качество на ремонтите в центъра, липсата на инвестиции в крайните квартали и крайградските райони, замърсяването на въздуха и др. „В различни квартали на столицата ежедневно има протести и исканията са сходни и логични - адекватна жизнена среда, която да гарантира прилично качество на живот. След като сме граждани на европейска столица, искаме и европейски стандарт на живот“, каза Паргов.

Основен е въпросът дали ГЕРБ ще падне от власт или БСП ще свали ГЕРБ от власт, категоричен бе той. Според него Борисов нямало да завърши мандата и догодина ще има и предсрочни парламентарни избори.

Изследванията сочели спад в доверието към ГЕРБ, но БСП нямала нужния електорален резерв, който да й даде необходимата преднина, за да спечелим изборите убедително. ГЕРБ все още ни водят, но и не бива да се подценява машината им за изборни манипулации, предупреди Паргов

Затова било необходимо БСП да разшири влиянието и от съюзници, както от политически субекти, така и от онези групи от обществото, чиито интереси защитава. Трябва ясно да покажем и докажем, че ние предлагаме алтернатива на сегашния модел на управление, която решава важните проблеми на нацията и държавата.

Инструмент за разширяване на влиянието и привличане на съюзници можел да е проектът „Визия за България“. Паргов обаче отправи деликатни критики към документа и обясни, че тепърва БСП ще трябва да уточнява как ще се преодолеят демографските, социалните и икономическите различия, диспропорциите и неравенствата. Задачата не е как да направим богатите по-бедни, а как да направим бедните по-богати, как да изградим силна и стабилна средна класа, с водеща роля в развитието на държавата, коментира той.

Установеният сега модел на управление е порочен, неефективен, несправедлив, неспособен да реализира основните принципи на демокрацията и да гарантира върховенството на закона, каза още той.

БСП е за силна, суверенна, активна, действена, подредена държава. За високоефективно държавно управление и проактивна позиция на държавата в пазарната икономика, изброи лидерът на партията в София. Според него е нужен български социален модел - социален българизъм, който да помогне за съхраняването и възраждането на българската нация и за връщане на справедливостта и солидарността в живота на хората.

Нужно ни е самочувствие, че нашите социалистически идеи стават все по-актуални, на тях принадлежи бъдещето, надъха другарите си Паргов. И обясни, че идва време на възраждане на социалистическата идея и ценности. Това обаче изисквало разработването и прилагането на качествено нова политика. „Необходимо е да използваме целия си интелектуален, управленски и морален капацитет. Да излъчваме надежда, сигурност и възможности за развитие на държавата. В най-скоро време трябва да предложим управленска стратегия, обоснована с точни данни, числа и ресурси. Тя трябва да посочи пътя за ликвидиране на бедността, както и политиките за развитие, модернизация и просперитет“, каза Паргов.

БСП имала всички предпоставки да сложи край на монопола на ГЕРБ в София, защото витрината на управлението им се пропукала. „Но задачата не е толкова лесна. Пред нас имаме опонент, който ще направи всичко възможно да задържи властта“, предупреди Паргов. И поиска пълна мобилизация на целия наличен ресурс, като раздаде задачи на всяка от районните организации, за да не идват новините само от „Позитано“ и „Леге“. Възходът на ГЕРБ започна от София и от тук трябва да започне и крахът им, допълни той.

Няколко основни въпроса пред БСП постави Паргов. Първо, образът на желаното бъдеще на България. Второ, волята да реализира това, върху което се обедини. „Най-голямото изпитание пред всяка партия е възможността да се упражнява властта. Но с властта не се търгува, особено когато да заложени националните интереси и идеали. Властта е отговорност и само поемането на отговорност за управлението на държавата ще превърне БСП в субект на властта“, каза той. Партията следва да се превърне в концентриран израз на волята за управление. В същото време проявяваме един дефект в поведението и мисленето си: ние можем ли да управляваме, или ще продължаваме да търпим да ни се обяснява на какви условия трябва да отговаряме, каза още той.

Третият въпрос пред БСП бил с кого ще осъществи политиките си, подготвя ли управленски кадри и как. Четвърто, кой е стратегическият й съюзник? Този въпрос е от първостепенна важност, защото както показват социологическите проучвания при бъдещи парламентарни избори се очертава коалиционен формат на управление. Което изисква още от сега да водим разговори по национално значими въпроси и да търсим конструктивни решения, предупреди Паргов. Петият въпрос бил свързан с реидеологизацията: за преосмисляне и утвърждаване на социалистическите ценности, за изграждане на европейска социална държава.

Отговорът на всички тези въпроси минава през консолидация на партията, консолидация на лявото и косолидация на всички тези, които желаят промяна, категоричен бе Паргов. Важно е да върнем доверието в БСП, а това става с работа и срещи, с конкретни действия, а не само с думи колко е лошо и как ще става по-лошо. Не искам нашата партия само да констатира състоянието и фактите, искам да променяме България и София, като решаваме проблемите на хората на битово, на общинско, на държавно ниво. Само с работа, със срещи с хората ще разрушим мита за БСП като партия на миналото, допълни той. И завърши с цитат от стихотворението на Георги Джагаров „Ако искаме да победим“.