2-ма с името Петър - Кънев и Курумбашев, плюс 2 жени харесват в БСП за кмет на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7179882 www.24chasa.bg
Лидерът на БСП в София Калоян Паргов (вторият вляво) и предшественикът му на този пост - бившият енергиен министър Румен Овчаров, коментират възможните ходове на левите в столицата за вота догодина.

Официални номинации

ще има чак през юни

Шефът на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев и евродепутатът Петър Курумбашев са сред имената, които неофициално се коментират в БСП за кмет на София.

Новината хвърли лидерът на червените в столицата Калоян Паргов след днешната градска партийна конференция. Самият Паргов е сред очакваните номинации.

Мая Манолова и Елена Йончева бяха единствените, за които се знаеше, че се обсъждат неофициално. Омбудсманката отказва да коментира засега възможно ли е да участва в битката за София. Но както “24 часа” писа, е сменила адресната си регистрация от Кюстендил с такава в престижния софийски квартал “Лозенец”, където живее от няколко години.

“Мъдро и добро предложение, поласкан съм. То е признание за работата ми като депутат и оценката, която ми дава софийската организация”, коментира лаконично пред “24 часа” Петър Кънев. Той не за първи път е сред желаните от левите кандидати. Кънев бе в тройката номинирани през 2005 г., когато в крайна сметка БСП издигна Татяна Дончева. Именно на тези избори Бойко Борисов влезе в активната политика, като победи за кмет на столицата.

За Курумбашев пък другари казват, че би предпочел да се бори за следващ мандат в Европейския парламент на изборите през май.

Предвид рейтинга на Йорданка Фандъкова имената, които се обсъждат, се съизмерват с нея, коментира Паргов.

Номинации преди евровота няма да се правят, стана ясно още от думите на водача на БСП в София. Предстоят тежка политическа зима, тежък политически първи полусезон и вероятно през юни - след изборите за ЕП, ще обявим кандидата си, обясни по-късно пред медиите той. Добави, че трябва да се види и резултатът на политическите сили на евровота. Освен това водещо било дали тези фигури ще приемат номинация.

На днешната конференция темата официално не бе обсъждана. И Паргов, и соцлидерката Корнелия Нинова изразиха пред делегатите очаквания и за предсрочни парламентарни избори догодина освен двата вида редовни, но без да посочат кога. (24часа)

Нинова за съюз с ДПС: Как да стане, като те няма да отстъпят от плоския данък

“Коалиция с ДПС? Имаме различия по 2 теми - данъчни доходи и здравеопазване. ДПС никога няма да отстъпи за плосък данък. А се надявам, ние няма да отстъпим от въвеждането на програсивен.

Нашият здравен модел е коренно различен, те искат частни каси. С кого предварително да се договаряш за коалиция?” Така лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че засега не вижда компромис за съюзяване с ДПС.

А в рамките на този парламент за БСП никакви коалиции не са възможни, обяви Калоян Паргов. Социалистите са убедени, че ще има предсрочни избори и БСП ще е победител в тях. Очакват обаче появата и на нов политически субект.

“Дали е Слави Трифонов, дали е някой друг, ще видим”, коментира Паргов. Можело да се появи от ядрото на протестите, прогнозира той.

И лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Санишев бе на заседанието. Той отново настоя за бързо влизане на България в Шенген. Този месец ЕП трябва да гласува негов доклад за това. (24часа)