Браншът и експерти обсъждат системата „Бонус-малус“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7181438 www.24chasa.bg
Карина Караиванова СНИМКА: Архив

Карина Караиванова: Ще има промени в наредбата, ако предложенията са аргументирани, обеща шефката на финансовия надзор

Мащабни обществени дебати по новата система в застраховането „Бонус-малус“ започна днес. От Комисията по финансовия надзор, която е организатор на дискусията, ще представят основните промени от въвеждането на наредбата за корекции в цената на полиците. Основната цел е намаляване с 30% на тежките пътни произшествия заради недисциплинирани водачи. Когато влезе в сила наредбата, шофьорите без сериозни провинения и виновно причинени катастрофи, каквито по първоначални прогнози са 78% от водачите, ще получат отбивка от цената, която може да стигне до 25%. Оскъпяването на задължителната полица за хулиганите на пътя пък може да стигне до 400%.

Най-разгорещени спорове се очакват около предложението колата също да има досие, което да се прехвърля заедно с нея към нов собственик. Обяснението на финансовия регулатор са, че това се прави, за да няма фиктивни прехвърляния с цел избягване на по-скъпите застраховки.

Ако КФН реши, че въвеждането на новия ред за корекции в цената на полицата може да стане факт от 1 януари 2019 г., то може да се очаква, че диференцирането на цените ще започне година по-късно. Всички водачи ще влязат с еднакви досиета в системата . Вече се изгражда информационната платформа между компаниите, МВР и гаранционния фонд, която да трупа информация в бонус-малус досиетата, каза Караиванова.

Очаквайте подробности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с