Ще живеем ли по-богато догодина с бюджет 2019?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7181856 www.24chasa.bg
Многобройните протести на родители на деца с увреждания доведоха до това, че бюджетът за тях догодина се увеличава със 150 млн. лв. СНИМКА: Йордан Симеонов

Икономиката и доходите ще имат ръст, данъците са леко нагоре, инфлацията - под контрол

Догодина нашето общество ще бъде по-успешно и по-богато. Това заключи финансовият министър Владислав Горанов след два дни и 18-часови дебати по финансите на държавата, когато парламентът одобри бюджета за 2019 г.

Какви ще са основните показатели на страната, записани в закона за бюджета?

Икономиката ще произведе с 3,7% повече стоки и услуги в сравнение с тази година. Общата им стойност ще достигне 116,4 млрд. лв.

Потреблението ще се увеличи с нови 5,4% в сравнение с тази година и

ще продължи

да дърпа

икономиката

нагоре

Въпреки свиването на всички икономики от еврозоната български, или базирани у нас компании ще изнесат същото количество стоки и услуги и ще акумулират печалби.

Вносът ще се приближи до обемите си от 2016 г. и ще се увеличи с нови 6,7%.

Инфлацията, която тази година навакса дългия период на дефлация и прескочи 3%, през 2019 г. ще се колебае пак около 3 на сто, като в края на годината ще спадне до 2,6%.

Данъците няма да се вдигат шоково. ДДС остава 20%, което означава, че

няма основания

за значителни

поскъпвания

заради косвения

налог

Хората и фирмите ще отделят 10% от облагаемите си доходи, които ще се преразпределят през хазната. Акцизите за горивата ще се запазят на сегашните си нива, облагането на цигарите леко ще се повиши.

Собствениците на стари коли

ще плащат с

до 20-30%

повече,

след като чрез коригиращи коефициенти се въведе правилото “който цапа въздуха, плаща повече”, но кметовете обещаха да се придържат към долната граница, за да може увеличението да бъде плавно.

Данъкът за имотите остана без промяна. Отпадна възможността собственици на повече от един имот да ползват неправомерно 50% отстъпка за основно жилище, като плащаха половин данък за 3-4 и повече имота в цялата страна.

Ще растат ли

доходите и

с колко

Минималната работна заплата в бюджетната сфера ще се вдигне с 10% от сегашните 510 на 560 лв.

Учителските заплати ще се увеличат с 20%, което означава, че повечето ще бъдат над 1000 лв. Реалният ръст на доходите, т.е. номиналното увеличение, коригирано с очакваната инфлация, ще бъде 8,6%. Прогнозата е, че повечето частни компании също ще увеличат заплатите средно с около 10%, теглени от бюджетния сектор.

Пенсиите също ще се вдигат, но не от 1 януари, а от 1 юли. Средният процент, с който ще се индексират, е 5,7%, което означава реален ръст от 2,7%. Така минималната пенсия ще стане 219,40 лв., средната - 386,30 лв.

Таванът пред парите за старост не отпада, но се вдига за всички пенсии до 1200 лв. Социалната пенсия за хора, които по различни причини не са работили, ще се увеличи до 132,74 лв.

За да се изпълнят тези ангажименти на кабинета, в бюджета на ДОО са осигурени приходи от 15,9 млрд. лв., от които общият разход за пенсии ще бъде 10 млрд. лв. Обезщетенията ще глътнат общо 6,3 млрд. лв.

Възрастта за пенсиониране ще продължи да се вдига и догодина - с по 2 месеца и за жените, и за мъжете.

Минималните осигурителни прагове

ще се увеличат

с 4,7%,

следвайки повишението на минималната заплата. За земеделските стопани той остава непроменен. Максималният осигурителен доход скача с 400 лв. – от 2600 на 3000 лв.

НАП ще получи задачата да събере 15% повече приходи от осигуровки, като този ръст ще е благодарение на по-високите прагове и от увеличаващите се заплати.

Въпреки че бюджетът е разчетен при рекордно ниска безработица от 4,8%, той

предвижда и

някои промени в

социалните

плащания

Общият бюджет за хората с увреждания е увеличен със 150 млн. лв. Помощи за отопление ще получат повече домакинства, защото са заделени с 40 млн. лв. повече в сравнение с миналата година.

Със 7 млн. лв. ще се осигури изплащането на помощи за сираци, които не получават наследствени пенсии.

Обезщетението за безработица е по-високо - до 74,29 лв. Еднократната помощ при смъртще бъде 540 лв. Таванът на гарантираните от държавата вземания се вдига до 1400 лв.

Няма промени в размерите на помощите при бременност и детските. Те остават като тазгодишните: обезщетенията ще се изплащат 410 дни, за отглеждане на дете в размер на 380 лв. , а за дете с увреждане – 930 лв.

Вноската за здравеот 8% остава непроменена и догодина. След като обаче парламентът одобри предложението за рекордно висок бюджет за здраве -

Ще живеем ли по-богато догодина с бюджет 2019?

за първи път над

5 милиарда лева,

може да се очаква, че качеството на здравните услуги ще се повиши. Общите разходи за болниците са увеличени с 547 млн. лв., здравната каса получава 470 млн. лв. над сегашния си бюджет. За личните лекари са заделени 18 млн. лв. повече, за изследвания – 7 млн. лв., за болниците - 180 млн. лв. Лечението на онкоболните е осигурено с бюджет от 100 млн. лв. повече.

Над 3,2 млрд.

лв. получават

общините

- това са парите, които държавата дава на общинските съвети, за да се грижат за инфраструктура, здравеопазване, образование и други дейности. Трансферът за зимно поддържане и снегопочистване е над 38 млн. лв., а за капиталови разходи общините получават 179 млн. лв.

За първи път догодина 19 големи общини ще бъдат оставени без помощ от държавата, тъй като имат достатъчно собствени приходи. В замяна на това малки общини, чиито собствени приходи са под 25% от средните за страната, ще получат по-високи субсидии. На кметовете е разрешено да използват 100% от капиталовата субсидия за пътища. 131 малки градчета и села пък ще получат от държавата по 25 000 лв. за капиталови разходи.

Разчетите показват, че за да бъдат изпълнени тези ангажименти, догодина в бюджета трябва да влязат не по-малко от 25,6 млрд. лв., а 23,1 млрд. от тях ще бъдат от данъци.

От данъчните приходи най-голям дял се очаква от ДДС - 10,8 млрд. лв., а от акцизи - 5,3 млрд. лв. Най-много средства от хазната ще бъдат изразходвани за заплати – 5,1 млрд. лв. 80 млн. лв. институциите ще имат на разположение за предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.