Батериите на Монбат работят и на Антарктида

https://www.24chasa.bg/novini/article/7182175 www.24chasa.bg
Снимки: проф. Христо Пимпирев

На 9 ноември тази година България изпрати за 27-и път първата група от новата експедиция за изучаването на най-южния континент Антарктида. Екипът от учени и логистици се състои от 25 човека, които ще бъдат там на ротационен принцип, разделени на три групи под ръководството на проф. Христо Пимпирев.

Първата група се състои от логистици, които привеждат базата в годен за обитаване кът, като отстраняват авариите, възникнали през зимата. Температурите на ледения континент падат до близо 90 градуса под нулата. Антарктида е най-студеното място на планетата Земя, поради което е сравнявана с Марс.

Експедицията е със сериозна научна програма от 7 проекта в две основни направления - биологични и геоложки. Антарктида има уникален растителен и животински свят, условията са специфични, организмите, които живеят там са много особени и винаги може да се намерят нови видове за науката.

„Антарктида е най-голямата полярна лаборатория на света и аз съм горд, че България има своето място там със своята полярна база и съм горд, че тя е притегателно място за учени от цял свят.”, казва проф. Пимпирев.

От гледна точка на национално самочувствие българското присъствие на континента не е само предмет на национална гордост, а е изключително важно за бъдещето. България участва в изследването на един континент, който разгадава тайните за цялото човечество, смята проф. Пимпирев.

Континентът се управлява спрямо Антарктическия договор от 1961г. и свързаните с него споразумения, който към днешна дата е подписан от 53 страни. България е пълноправен член от 1998 г., с което страната ни е сред 29-те държави, които участват във вземането на решения за сегашното и бъдещо управление и развитие на континента.

Поддръжката на базата, измервателните апарати, пътуването и осигуряването на пребиваващите изискват доста средства. Най-много разходи отиват за оборудването и функционирането на селището и всяка помощ в тази посока е от значение.

Решението на Монбат тази година отново да предостави акумулаторни батерии за цялата българска база "Св. Климент Охридски", разположена на полуостров Хърд на остров Ливингстън, е дългосрочна помощ от голямо значение за експедицията. Очаква се акумулаторите да се използват следващите 5-6 години на пълен капацитет. Базата има фотоволтаични панели и с новите акумулатори ще бъдат покрити 70-80% от енергийните нужди за едно денонощие. Тази подкрепа е принос не само към научната база, но е свързана и с цялата научна програма, от една страна, и с екологията и опазване на въздуха на Антарктида, от друга. С монтирането на новите акумулатори, съхраняващи ток, свързани с фотоволтаични панели, разходът на гориво за допълващите токогенератори се намалява с 50% , което прави 2-3 тона нафта спестени на сезон. Предоставените от Монбат генератори правят българската база доста авангардна в енергийно отношение. Когато енергийния проблем е решен, средствата се разходват за чиста наука, каквато е и целта на международните експедиции.