Зам.-кметът по транспорта на София обвиняем за релсите по “Графа”, даде оставка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7184394 www.24chasa.bg
ЕВГЕНИ КРУСЕВ

От Софийската градска прокуратура още събирали доказателства срещу Евгени Крусев

Заместник-кметът по транспорта на София Евгени Крусев подаде оставка във вторник и сам обяви, че прокуратурата го е привлякла като обвиняем по проверката за ремонта на ул. “Граф Игнатиев”. А няколко часа след това столичният кмет Йорданка Фандъкова я прие.

От Софийската градска прокуратура не уточниха по кой текст от закона ще бъде обвинен вече бившият зам.-кмет. Все още се събирали доказателства и се доуточнявало крайното обвинение, което ще бъде повдигнато на Крусев следващата седмица във вторник.

Самият Крусев също не е наясно в какво точно е обвинен, стана ясно във вторник, когато в 13 ч съобщи решението си пред медиите да подаде оставка. Яснота по темата няма и в общината.

Знае се само, че

проверката

започна в

средата на

октомври

след сигнал от организацията “Спаси София”. Освен до прокуратурата те писаха и на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за злоупотреби при обществената поръчка за ремонт на централната софийска улица. Промяната на “Граф Игнатиев” е на стойност 24 млн. лв. и се финансира от еврофондовете.

Тогава стана ясно, че в хода на ремонта са били променени материалите, които се използват при реконструкцията. Според сигнала на “Спаси София” една от фирмите, участвали в обществената поръчка за ремонта, е била отстранена, защото предлага да се използват виброизолационни подложки за релсите на фирма “Пандрол”. Впоследствие са използвани точно тези материали. Така според сигнала е бил нарушен Законът за обществените поръчки, тъй като процедурата е трябвало да бъде обявена наново.

Тогава Крусев обясни, че решението за преработка на проекта за релсовия път е взето от 29 души от експертния съвет по устройство на територията по искане на “Столичен електротранспорт”. Възложен е нов проект, който да реши проблемите с отводняването, да промени кривите при ул. “Алабин”, така че трамваите да се разминават без светофар, и за околорелсовата еластична виброизолационна система. Това е довело до промяна на един от предварително заложените материали. В договора с изпълнителя “Джи Пи груп”

имало клауза,

че в хода на

ремонта

възложителят -

общината, може

да заменя

материали

Освен това в идейния проект било предвидено да се използват материалите на “Пандрол”, но при изработването на работния проект проектантът Румен Борисов ги променил. Впоследствие той е бил отстранен, а проектът преработен от друг експерт. Така и не стана ясно защо Борисов първо предлага една технология, а после я заменя с друга.

Скандалът стана повод БСП да поиска оставката на Крусев, а Фандъкова да назначи проверка на ремонта от общинската дирекция по вътрешен одит.

Заради скандала пък в София дойде инж. Анджей Замаро, мениджър продажби на “Пандрол” за Централна и Източна Европа. След като инспектира ремонта на улицата, той увери, че там се “ поставя последно поколение конструкция за трамваен релсов път, при който трасето е подсилено с еластични профили и е изолирано от околната среда с еластична подложка”. Замаро заяви, че юристите на компанията преглеждат “фалшивите данни за материалите, които доставяме за ул. “Граф Игнатиев”.

Самият Крусев обясни вчера, че е разбрал, че е привлечен като обвиняем, към 18 ч в понеделник. Според запознати след това той е разговарял с Фандъкова и се е стигнало до решението за оставката.

“Призован съм в качеството на обвиняем. По тази причина считам, че

най-отговорната

и мъжка

позиция е да си

подам

оставката,

за да може разследващите да си свършат работата”, заяви Крусев и бе категоричен, че ще защити името си.

Той и общината оказвали пълно съдействие на разследващите, изпратена е цялата документация за ремонта.

“В качеството си на възложител нося отговорност за този обект. Ако съм бил подведен от проектант или от друг, който се е занимавал с проекта, се надявам, че прокуратурата ще го установи”, добави Крусев, който зае поста през лятото на 2016 г., след като предшественикът му Любомир Христов също подаде оставка заради съмнения за нарушение на обществена поръчка за поставяне на 60 спирки. Според Крусев ул. “Граф Игнатиев” “от един ориенталски битак става една от красивите улици на София”.

“Столичната община оказва пълно съдействие на проверяващите органи, като всички документи и установени от вътрешната проверка факти са присъединени към проверката на прокуратурата. Като възложител на проекта

г-н Крусев

носи своята

отговорност

Реконструкцията на ул. “Граф Игнатиев” е голям проект, при реализацията на който се изискват експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност”, се казва в позиция на кмета Йорданка Фандъкова.

А “Спаси София” отново я атакува, че е неспособна да намери човек за толкова важен пост като зам.-кмет по транспорта=

Паргов: Това е шах на пешката, за да спасим царицата

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Шах на пешката, за да спасим царицата. Така определи оставката на зам.-кмета Евгени Крусев шефът на БСП - София, и червен общински съветник Калоян Паргов след заседанието на Изпълнителното бюро на партията във вторник.

“Но това не означава, че царицата ще се спаси - идва време да излезе напред и да поеме отговорност”, заяви още Паргов. И обясни, че червените в Столичния общински съвет са търсили отговорност за скандалите около ремонтите в центъра на София от Йорданка Фандъкова, а не от заместниците ѝ. Те са буфери, които пазят кмета в критична ситуация, коментира той.

Но оставките не решават проблемите, допълни Паргов. Той изрази дълбоко съмнение, че напускането на Крусев е плод на личното му решение, както твърди той, защото в ГЕРБ не процедирали по този начин. И припомни, че още при назначаването на Крусев за зам.-кмет БСП е поставила въпроса за експертизата на 28-годишния мъж. Значи има проблем и в кадровата политика, коментира шефът на червените в столицата.

Паргов призова Фандъкова да понесе отговорност за проблемите в столицата. А ако подаде оставка, в оставащата година до местните избори София може да се управлява от временен кмет, обясни шефът на софийските социалисти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да