КЗК не изпълнявала разпореждане на ВАС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7184429 www.24chasa.bg

На 20 ноември 2018 г. Върховният административен съд е отменил разпореждането, с което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа на “Инерком” второ разглеждане на искането за концентрация по сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България от “Инерком”.

От мотивите на съда е видно, че отказът е незаконосъобразен, че КЗК няма право да откаже образуване на производство поради липса на законова разпоредба за едно такова разпореждане. ВАС считая че разпореждането е неправилно, постановено при нарушение на процесуалните правила и при материална незаконосъобразност.

На 21 ноември ВАС е върнал преписката на КЗК със задължителни указания да се образува производство по подаденото заявление за концентрация, срокът за което е 7 дни.

До отказа се стигна, след като “Инерком” в края на август направи преструктуриране на бизнеса си, от който извади производството на електрическа енергия от фотоволтаични централи, и подаде на 21 септември заявление за концентрация по сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България. На 18 ноември КЗК отказа да образува производство по подаденото заявление, тъй като счете, че преструктурирането на бизнеса има отношение към обстоятелствата по образуваното пред ВАС дело по обжалване на първото решение на комисията от 19 юли.

Срещу странния акт на КЗК - първи в практиката на комисията, бяха подадени жалби както от “Инерком”, така и от ЧЕЗ.

По информация от ВАС определението на тричленния състав е обжалвано от КЗК, като съгласно закона обжалването на определението не спира изпълнението му и е задължително.

КЗК има задължение да изпълни указанията на ВАС в срок от 7 дни, който е изтекъл на 28 ноември.

По информация от регистъра на производствата по Закона за защита на конкуренцията, достъпен на интернет страницата на КЗК, все още няма образувано производство по сделката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.