ЧСИ оставил на улицата съдения за убийство Сашко Игнатов, той влезе в президентството с пистолета на жена си (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7184538 www.24chasa.bg
САШКО ИГНАТОВ

През 2002 г. застрелял Кирил Мирославов при самоотбрана, близките на жертвата искали апартамента му

Проблеми с частни съдебни изпълнители са накарали 72-годишния Сашко Игнатов да влезе с пистолет в приемната на президентството и да търси помощ, научи “24 часа”.

Перничанинът и съпругата му Марийка са били заплашени да останат на улицата в навечерието на Коледа. Имали са кредит към банка, който не са върнали, и затова къщата им в Рударци е изнесена на публична продан.

Освен това близки на убит от Сашко Игнатов през 2002 г. си извадили изпълнителен лист за панелния апартамент на семейството, защото е осъден да плати 110 хил. лв. кръвнина.

Пенсионерът е бил проспериращ бизнесмен, но е фалирал. Заради проблемите си с правосъдието и под угрозата да остане на улицата Сашко Игнатов водил няколко дела, пускал жалби до различни институции, но без резултат. От 2009 г. досега на публична продан са изнасяни няколко негови лични имота, както и на фирмите му. Това го принудило да потърси президента Румен Радев като най-висша инстанция в държавата.

Така в понеделник около 15,20 ч Сашко влиза в сградата на “Дондуков” 1 и иска среща с администрацията на държавния глава. Не се е държал агресивно, настоявал да го приемат и да го изслушат, но споменал, че е въоръжен. Тогава служители от НСО го проверили и

намерили

пистолет

“Валтер” и

19 патрона

Тогава държавните гардове го заловили и извикали най-близкия пост на жандармерията. Предали го на униформените, които веднага го отвели в Първо районно управление. Там се оказало, че Сашко Игнатов е осъждан за неумишлено убийство в условията на самоотбрана, но няма право да носи оръжие. Пистолетът бил на името на съпругата му Марийка, която има регистрирана фирма за охрана и детективски услуги.

Прокуратурата съобщи във вторник, че пенсионерът е обвинен за притежание на оръжие без разрешително. Ако бъде осъден, може да получи от 2 до 8 г. затвор. Отчаяният пенсионер, който търсил помощ от Румен Радев, докато държавния глава е в чужбина, ще остане в ареста до четвъртък, когато съдът ще реши дали да продължи престоя му на топло.

Бизнесменът Сашко Игнатов е познат в Перник с прякора си Шико. Това е името на негова фирма, както и на бензиностанцията му в кв. “Рудничар” в миньорския град. (Повече за бизнеса му - в карето долу). Известен е с благотворителната си дейност. Животът му се преобръща на 23 август 2002 г. Тогава той е на бензиностанцията си. Вижда трима мъже, които си говорят на входа на обекта и пречат на колите да влизат. Един от тях дори паркирал ладата си там. Игнатов им направил забележка да освободят платното. Тогава между мъжете избухва лют пернишки скандал. Сашко Игнатов отстъпил заради численото предимство на опонентите. Седнал в колата си, форсирал двигателя и тръгнал към компанията, която спирала клиентите му. Минал на сантиметри от тях. Тогава те се нахвърлили да го бият. Изкарали го от колата му. В суматохата Игнатов стрелял във въздуха със законно притежавания си пистолет. Нападателите обаче продължили да го дърпат. Бизнесменът стрелял още два пъти, за да ги отблъсне.

Един от

куршумите

попаднал в

гърдите на Кирил

Мирославов

Шико е арестуван, а пострадалият е откаран в болница. Умира дни по-късно. През 2004 г. Сашко Игнатов е осъден условно за непредумишлено убийство при самоотбрана. Наказанието му е 2 г. условно и 110 хил. лв. кръвнина за съпругата и двете деца на жертвата. Адвокат му е покойната Рени Цанова.

След този случай бизнесът и животът на Сашко Игнатов тръгват надолу. Той не лежи в затвора, но наследниците на Кирил Мирославов получават постановление за възлагане за жилището му в Перник. Сашко обаче намира пари и плаща кръвнината. След това, през 2010 г. заради други дългове апартаментът отново е запориран от ЧСИ. Решението влиза в сила през 2017 г. Сашко и съпругата му Марийка обжалват, защото не са съгласни с оценката му. Твърдят, че това е единственото им жилище и няма къде да живеят, ако ги изгонят оттам.

Последният удар по семейство Игнатови е от 19 ноември, когато е обявена за продан и къщата му в село Рударци. Офертите за нея се приемат до 19 декември, след което ще има нов собственик. Причината за продажбата е кредит на Сашко Игнатов към банка. Преди години взел 250 хил. лв., но спрял да плаща вноските.

Шико - приватизатор и меценат на университет

Бизнесът на Сашко Игнатов-Шико започва още в началото на 90-те, разказват за него съгражданите му, с които “24 часа” се свърза.

Тогава той имал строителна компания. След това станал и член на надзорния съвет на един от приватизационните фондове. През 2003 г. Игнатов става един от собствениците на хладилния завод “Фриго” в Сливница. В съвета на директорите са той, сестра му Верка и съпругата Марийка. Предприятието работи, но трупа дългове, които до 2015 г. са 4,65 млн. лв.

Тогава частен съдебен изпълнител разпродава имуществото на завода. Освен индустриалния бизнес Сашко Игнатов има и газостанция в Перник, на която през 2002 г. убива при самоотбрана Кирил Мирославов. Имал е и заведения в Перник.

Съпругата на Шико Марийка Трендафилова е негов партньор в бизнеса. Освен това има регистрирана и детективска агенция, на която се води пистолетът “Валтер”.

Към края на ноември 2018 г. всички фирми на Игнатови са запорирани заради банковия кредит.

До 25 септември Сашко Игнатов е участвал и в сдружение, което финансираше един от закритите университ

Илияна Йотова: Как човек с криминално досие носи оръжие?

“Благодаря на НСО и полицията за бързата и адекватна реакция. Предотвратена е по-голяма беля. Странно е обаче как човек с криминално досие може да носи законно оръжие, ако това е вярно”, каза вицепрезидентката Илияна Йотова в Благоевград и допълни, че няма български гражданин, който да е потърсил среща с президентската институция, която да му е отказана. “За това си има ред, който трябва да се спазва. Нас ни охраняват, но искам да попитам какво става с другите граждани, които нямат такава охрана”, попита риторично Йотова. Според нея не става дума за посегателство над институцията, а за действия на неуравновесен човек.

Младен Маринов: Търсил е решение на личен проблем

“Оръжието е на съпругата му, а не негово. Той има присъда и не може да носи оръжие”, каза вътрешният министър Младен Маринов след старта на коледната кампания в подкрепа на децата на загиналите полицаи.

Сашко Игнатов е търсил внимание от президентската институция по личен проблем, допълни Маринов.

“Не е показвал оръжието си, не е заплашвал никого, но вероятно е имал намерение да го направи”, допълни вътрешният министър.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата