Най-после ще съдят ромката Петя, заради която ампутираха пръстите на краката на невръстния й син

https://www.24chasa.bg/novini/article/7186101 www.24chasa.bg
Цецко веднага след наложителната операция на измръзналите му крака през 2013 г. във врачанската болница.

 Пет години след като 5-годишен бе жестоко малтретиран от майка си, държан на терасата през зимата и принудителна ампутация на пръстите на краката му, прокуратурата във Враца повдигна обвинение срещу родителката Петя Григорова. Според прокуратурата, която я обявила за издирване, включително с европейска заповед, тя била открита наскоро в софийското с. Петърч и едва тогава й било повдигнато обвинението за малтретиране на невръстния си син през периода 2012-2013 г.

Тогава части от ходилата на 5-годишния Цецко бяха изрязани от лекарите в детската хирургия във врачанската болница заради инфекция от измръзване. Детето било прието в болницата след проверка на социалните работници в многодетно ромско семейство във врачанския кв. “Сениче”. Те установили, че малкият Цветелин бил системно малтретиран от майка си Петя и пастрока Георги Коцев. Детето често било захвърляно на терасата в студените дни, според съседи и трудно се движело поради системно недохранване.

“Когато отидохме в дома на ромското семейство за проверка на условията, битото момче дори не можеше да стане от леглото и се клатушкаше – разказа тогавашната шефка на “Социално подпомагане” във Враца Нели Стоянова. - Детето имаше видим здравословен проблем, не можеше да стъпи нормално на краката си и затова веднага потърсихме медицинска помощ.”

Укрилата се след случай майка петя Григорова най-после е издирена от прокуратурата и е задържана.
Укрилата се след случай майка петя Григорова най-после е издирена от прокуратурата и е задържана.

В болницата момчето било прието най-напред в спешния център в много тежко състояние, цялото в рани и синини от побоищата.Според лекарите на външен вид то изглеждало на не повече от 3 г., било в неадекватно състояние.

Майката пък обяснила, че раните по краката на Цецко били от неудобни маратонки, които преди това носело едно от по-големите деца. Веднага след проверката на социалните майката на пострадалото дете Петя била задържана в ареста на полицията, но после я освободили заради напредналата бременност с шесто дете.

По случая бил задържан за денонощие и разпитан и вторият съпруг, но той отрече тогава да е проявявал насилие към децата. В ромското семейство имало 5 деца на възраст от 2 до 8 г. Три от тях са от предишния брак на Петя и според съседите вероятно това била причината пастрока им често да ги бие, да ги гони навън от жилището и да ги лишава и от малкото храна, която намирали.

По-късно изтормозеното дете бе настанено в приемно семейство в Монтана. Цецко упорито отказваше среща с майка си, дори когато се възстанови след операциите, а по-късно тя изчезна и бе обявена за издирване.