Бойко Атанасов май ще оглави КФН, а Карина Караиванова сменя Калин Митрев в ЕБВР (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7186733 www.24chasa.bg
КАРИНА КАРАИВАНОВА

Рокадата в банката ще е от март догодина

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова отива в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на мястото на Калин Митрев.

Това беше решено на заседанието на правителството в Министерския съвет в сряда. Смяната ще влезе в сила от 1 март догодина.

Карина Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие, и ще представлява ефективно интересите на България, уточнява още правителствената пресслужба.

“Искам да уверя бизнеса и обществото, че до евентуалното ми преминаване на новата позиция в ЕБВР ще продължа да изпълнявам задълженията си като председател на КФН. Предстои промяна във философията на надзора у нас и възприемането на риск базиран надзор - посочва Караиванова в изявление, разпространено от КФН. И допълва: - Предизвикателство за целия екип на комисията е получаването на добра оценка за небанковия финансов сектор, с която да изпълним ангажиментите си относно включването в механизма ERM2. Тези задачи трябва да изпълним до средата на следващата година.”

Караиванова заявява, че приема с благодарност номинацията на българското правителство, и обобщава, че последните 2 години, в които тя беше шефка на КФН, са били ключови в усъвършенстването на дейността на комисията съобразно новите изисквания на европейските институции.

Като най-вероятен наследник на Караиванова запознати спрягат нейния заместник Бойко Атанасов. Той бе директор на Националната агенция за приходите, а след това и за кратко зам. финансов министър.

Карина Караиванова беше избрана от парламента за председател на КФН през 2016 г. за 6 години напред. В началото на 2018 г. тя направи така, че комисията да се финансира изцяло от бизнеса. Това доведе до подсилване на институцията и увеличаване на заплатите на персонала и комисарите.

През 2016 г. Калин Митрев беше избран за представител на България в ЕБВР за трети път. По повод рокадата той отказа коментар, но уточни, че ще продължи да се занимава с проекти, свързани с банката.

Тя е един от най-големите инвеститори в страната ни - от началото на дейността си у нас през 1993 г. до 31.10.2018 г. ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3,847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката. Инвестициите в частния сектор представляват 56% от актуалния портфейл на банката в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември