Експерти на "Арсенал" все още не са потърсени за проверка на откритите оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187057 www.24chasa.bg

От казанлъшката оръжейница твърдят, че от години не произвеждат "Калашников"

Експерти от казанлъшката оръжейница "Арсенал" все още не са потърсени за проверка дали заловените по време на вчерашната акция оръжия са произведени там. От ръководството заявяват още, че всичко, което се произвежда в комбината, излиза със сериен номер и то може да бъде проследено. От там са категорични и че от години "Арсенал" не произвежда автомати „Калашников”, съобщава Нова телевизия.

"Това, което чух по брифингите е, че намерените оръжия са обезопасени с торбички. Това означава, че те не могат да стрелят с бойни, а с халосни патрони. Цевта им обаче после може да се смени и те стават бойни. Намерените автомати са преработени. Според мен има изнасяне от "Арсенал", предвид къде са намерени и кои са заловени", каза Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията за "Здравей, България".

Според него контролът в завода е занижен и изнасянето на оръжия е възможно. Безлов заяви, че имало форуми, където предимно бивши служители на "Арсенал" коментирали, че проверките на службата за Контрол на общоопасните средства не бил извършвани задълбочено, а се имитирала дейност.

Преди години имаше скрити канали през наши емигранти и автобуси, които изкарваха оръжия в Европа, където се продаваха на западните пазари. Това в един момент спря.

"Преди години имаше скрити канали през наши емигранти и автобуси, които изкарваха оръжия в Европа, където се продаваха на западните пазари. Това в един момент спря. Не си спомням от 90-те години да е откривано такова количество оръжия", допълни Безлов.

За да имате такова количество на територията, значи има служби, които не са си свършили работата, коментираха още в студиото.

"Каквото и да си говорим истината ще остане скрита", категоричен бе ген. Кирил Радев бивш директор на Службата за борба с организираната престъпност. Той похвали екипите на ГДБОП за добре свършената работа.

"Това е изключително трудна операция. Нещата са планирани и контролирани много внимателно", каза той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият ни лекоатлет в последните години Тихомир Иванов заведе гаджето на романтична почивка в Дубай. Скачачът и Елеонора Драгиева прекараха една незабравима седмица в емирството веднага след края на сезона. Двамата се настаниха в един от хотелите на самия бряг на Персийския залив на плажа Джумейра

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен