"Един пояс, един път" е ефективна платформа за гарантиране на търговския мултилатерализъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187098 www.24chasa.bg
Снимка bulgarian.cri.cn.

По данни на Министерство на търговията, през първите три тримесечия на 2018 г. се наблюдава ръст на китайските инвестиции в чужбина. Техният обем е бил 82 милиарда долара, което представлява увеличение с 5.1% спрямо същия период на миналата година. От тях, инвестициите в страните в обхвата на „Един пояс, един път" са нараснали с 12.3%, съобщава bulgarian.cri.cn.

Продължават и придобиванията на чужди компании от китайски. Съветникът по търговските въпроси към Отдела за инвестиции в чужбина и икономическо сътрудничество в Министерството на търговията Хан Юн съобщи, че от януари до септември китайски компании са приключили 265 сделки за придобивания в 49 страни, сред които Сингапур, Франция и Германия. Основните сфери, към които китайският бизнес е проявявал интерес са преработвателната промишленост, транспорта, логистиката и минната индустрия, а реалният обем на сделките е бил за 43,3 милиарда долара.

Коментирайки публикувания наскоро от правителството проект за изграждане на експериментална зона за свободна търговия в Хайнан, Хан Юн заяви, че тази политика ще съдейства за засилване на търговските и икономически връзки на Китай с чужбина. „До септември китайски компании са създали 113 зони за търговско-икономическо сътрудничество в чужбина, а общите инвестиции в тях са 36,6 милиарда долара. Броят на компаниите в тези зони достигна 663, брутната им продукция е на стойност 112 милиарда долара, те са платили 3,8 милиарда долара данъци в страните, където работят", каза още Хан Юн.

След края на срещата на енергийните министри на страните от „Един пояс, един път" в Суджоу, бе публикувана съвместна декларация за партньорство в енергетиката в рамките на китайската инициатива.

Според документа, различните държави ще работят за засилване на енергийното сътрудничество в рамките на инициативата, насърчавайки развитието си в тази сфера, която е изключително важна за реализацията на „Един пояс, един път" и общност на споделена съдба.

От началото на инициативата, обменът между тези страни в областта на енергетиката и взаимосвързаността на енергийните им структури непрекъснато се задълбочава. Това е довело до реални резултати и е в интерес на отделните страни, а перспективата пред сътрудничеството в сферата е благоприятна, се казва още в декларацията.

Екосъобразното, безопасно и ефективно развитие на енергетиката е актуална тема за целия свят и то трябва да се базира на принципите за опазване на околната среда, справяне с климатичните промени и реализиране на устойчиво развитие, завършва документа.

Наскоро в Прага се проведе Китайски инвестиционен форум. В него взеха участие близо 500 представители на бизнеса и правителствата от Китай, страните от Централна и Източна Европа, Германия и Великобритания. Те дискутираха възможностите и предизвикателствата пред сътрудничеството между Китай и страните от Централната и Източна Европа (16+1) в рамките на инициативата „Един пояс, един път" и в области като финанси, дигитална икономика и инфраструктура.

Участниците дадоха положителна оценка за постигнатите резултати в рамките на формата „16+1" през изминалите шест години и се обединиха около виждането, че тази рамка играе важна роля за стимулиране на регионалната интеграция и икономическото развитие.

Председателят на Асоциацията за приятелство и сътрудничеството между Китай и Чехия Ярослав Тврдик заяви, че форумът играе важна роля както за насърчаване на икономическите контакти между страните от формата „16+1", така и за цялостното китайско-европейско сътрудничество. Българският министър на европейското председателство Лилияна Павлова смята, че Китай и Европа са станали по-близки, благодарение на сътрудничеството „16+1". Този формат е от полза за стимулиране на регионална стабилност, която трябва да продължи да се засилва, подчерта тя.

В края на миналата седмица китайският премиер Ли Къцян взе участие в 12-та среща на върха „Азия – Европа". В речта му пред форума и по време на срещи с негови европейски колеги ключовата дума бе „многостранност". Категоричната позиция на Китай против протекционизма и за защита на многостранната търговска система, основана на правила получи положителни отзиви от различни страни.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че като две нужни на света сили, Европа и Китай имат задължение да защитават мултилатерализма, както и че тяхна принципна позиция е разрешаването на споровете да става чрез многостранни консултации.

Холандският премиер Марк Рюте посочи, че на фона на възраждащия се икономически популизъм, защитата на откритата и равноправна система за многостранна търговия и равноправна конкурентна среда е общото предизвикателство пред Китай и Холандия.

Осигуряването на добра среда за икономическото оживление и увеличаване на заетостта чрез подкрепа на свободна търговия и създаване на открита икономика е нещо, по което между Китай и Европа съществува консенсус. Диалогът и сътрудничеството не само отразяват принципа на мултилатерализма, но са също от полза за защита на общите интереси на различните страни. Неотдавна Пекин и Брюксел създадоха също обща работна група за обсъждане на реформите в Световната търговска организация.

Инициативата на Китай за стимулиране на съвместното развитие на Азия и Европа чрез взазимосвързаност също получава положителни отзиви в ЕС. В тази връзка Еврокомисията и Отделът за външни дейности на съюза публикуваха политически документ за по-добра свързаност между Европа и Китай. Няколко европейски учени и политици смятат, че тази стратегия се припокрива с инициативата „Един пояс, един път" и предоставя широко пространство за засилване на връзките между Китай и Азия като цяло и Европа.

По покана на египетския премиер Мостафа Мадбули наскоро заместник-председателят на Китай Уан Цишан посети Египет и поотделно се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси и премиера Мадбули.

По време на срещата си със Сиси, Уан Цишан заяви, че Китай желае да задълбочи взаимното опознаване на историята и реалността, да обвържат стратегиите за развитие на двете страни, съвместно да планират бъдещето, както и да засилят сътрудничеството в сферите на търговията, икономиката, производствения капацитет, културния и персонален обмен в рамките на инициативата „Един пояс, един път". Китай желае да даде по-голям стимул на китайските компании да инвестират в Египет и да насърчи китайските туристи да посетят страната. Китай желае да положи усилия заедно с Египет за защитата на мира и стабилността в региона. Сиси заяви, че Египет е една от страните, които най-рано подкрепиха инициативата „Един пояс, един път", и е уверен, че тя ще влее нова жизнена сила в двустранното сътрудничество.

На срещата си с Мадбули китайският заместник-председател заяви, че през последните години Китай и Египет продължават да задълбочават съвместното изграждане на „Един пояс, един път", механизмът за сътрудничество в сферата на производствения капацитет се усъвършенства постепенно и са постигнати положителни и практически резултати. Египетският премиер каза, че страната му дава висока оценка и активно ще участва в изграждането на „Един пояс, един път". Освен това желае да засили стратегическото обвързване и да задълбочи практическото сътрудничество с Китай в процеса на съвместното изграждане на инициативата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",