Проверяваните съдии за Иванчева погрешно адресирали писмо до ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187266 www.24chasa.bg
Момент от заседание на ВСС, Снимка: Румяна Тонева, архив

11-те апелативни спецсъдии, начело с началника им Георги Ушев, погрешно са адресирали писмо до пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), който да изрази становище дали проверката по администрирането на делата срещу подсъдимата кметица за подкуп Десислава Иванчева е тенденциозно отношение на Лозан Панов към тях.

Това стана ясно днес на заседанието на ВСС, в което участват членовете на съдийската и прокурорската колегия.

Панов взе първи думата и прочете от закона 20-те правомощия на пленума на ВСС и установи, че няма възможност прокурори да се произнасят по съдийски въпроси.

"Доколкото ми е известно апелативният специализиран съд е все още съд", посочи Панов и предположи, че колегите му са се заблудили към кого да адресират писмото си. То е трябвало да бъде пратено само до съдийската колегия на кадровия орган.

Активисти на инициатива "Правосъдие за всеки" събраха в подкрепа на Лозан Панов и Десислава Иванчева пред ВСС. Снимка: Стоян Нешев

"Поставените въпроси от колегите от апелативния специализиран съд не са от компетенциите на пленума на ВСС", каза главният прокурор Сотир Цацаров от името на прокурорската колегия.

Съдийската колегия ще коментира писмото за проверката в апелативния спецсъд на следващото си заседание на 11 декември.

Началото на заседанието днес в 9,30 ч събра 20-ина активисти на инициатива "Правосъдие за всеки", които на микрофон изразиха подкрепата си за Лозан Панов и подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.