53-ма шофьори на линейки станаха парамедици, ще помагат на лекарите при инциденти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188506 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

53-ма шофьори на линейки получиха днес дипломите си за професионална квалификация „Парамедик“ 3-та степен.  Това означава, че шофьорите на столичния Център за спешна медицинска помощ вече имат право да помагат на екипите по спешност. Така малко ще се компенсира липсата на кадри.

Това е първият курс от обучени парамедици в София. През 2016 г. ЦСМП - София бе акредитиран и получи лиценз за създаването на Център за професионално обучение е предвидено да бъдат обучени 100 служители на центъра. Останалите 47 вече се обучават. Те ще се дипломират в края на юни.

Проектът е на стойност 198 000 лева и е с продължителност 17 месеца. Подготовката се осъществява в рамките на 960 учебни часа и се приключва с полагането на теоретически и практически изпити.

Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2020, в която е заложено изискване шофьорите на специализираните медицински автомобили да са квалифицирани парамедици.

"Парамедиците са медици, които се обучават бързо, ефективно и качествено. Които работят по протокол и има правила в тяхното обучение. Те не бива да се отместват от протокола, който имат. В него е описано при всяко едно състояние, когато се разпознае, какво точно да се направи като стъпки. Като обобщим всичко това, максимално даваме време на пациента да го закараме до болница в колкото може по-стабилно състояние", обясни 25-годишният Теодор Цанков, един от хората, обучавал парамедиците. Самият той също е парамедик, обучен по програма за заетост на трудовото министерство.

"Обучаваме колегите на всичко, което им е необходимо да имат като знания и умения, за да могат да работят на терен. Ако е необходимо от автобус да евакуират затиснати хора, да транспортират пострадали до лечебните заведение, да работят в екстремна за тях обстановка", поясни той.

След като приключи обучението и на втория курс, центърът ще отвори врати за всички, които желаят да се квалифицират и да придобият сравнително новата за България професия парамедик.

На събитието беше направена демонстрация от страна на новодипломиралите се парамедици, които показаха как се прави сърдечна и дихателна реанимация и поставиха венозен източник.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни