53-ма шофьори на линейки станаха парамедици, ще помагат на лекарите при инциденти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188506 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

53-ма шофьори на линейки получиха днес дипломите си за професионална квалификация „Парамедик“ 3-та степен.  Това означава, че шофьорите на столичния Център за спешна медицинска помощ вече имат право да помагат на екипите по спешност. Така малко ще се компенсира липсата на кадри.

Това е първият курс от обучени парамедици в София. През 2016 г. ЦСМП - София бе акредитиран и получи лиценз за създаването на Център за професионално обучение е предвидено да бъдат обучени 100 служители на центъра. Останалите 47 вече се обучават. Те ще се дипломират в края на юни.

Проектът е на стойност 198 000 лева и е с продължителност 17 месеца. Подготовката се осъществява в рамките на 960 учебни часа и се приключва с полагането на теоретически и практически изпити.

Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2020, в която е заложено изискване шофьорите на специализираните медицински автомобили да са квалифицирани парамедици.

"Парамедиците са медици, които се обучават бързо, ефективно и качествено. Които работят по протокол и има правила в тяхното обучение. Те не бива да се отместват от протокола, който имат. В него е описано при всяко едно състояние, когато се разпознае, какво точно да се направи като стъпки. Като обобщим всичко това, максимално даваме време на пациента да го закараме до болница в колкото може по-стабилно състояние", обясни 25-годишният Теодор Цанков, един от хората, обучавал парамедиците. Самият той също е парамедик, обучен по програма за заетост на трудовото министерство.

"Обучаваме колегите на всичко, което им е необходимо да имат като знания и умения, за да могат да работят на терен. Ако е необходимо от автобус да евакуират затиснати хора, да транспортират пострадали до лечебните заведение, да работят в екстремна за тях обстановка", поясни той.

След като приключи обучението и на втория курс, центърът ще отвори врати за всички, които желаят да се квалифицират и да придобият сравнително новата за България професия парамедик.

На събитието беше направена демонстрация от страна на новодипломиралите се парамедици, които показаха как се прави сърдечна и дихателна реанимация и поставиха венозен източник.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колийн Рууни търси утеха в Бог, след като бракът и с неверния Уейн върви към провал. Футболистът на "ДС Юнайтед" бе хванат в крачка с американска барманка във Флорида, което вбеси Колийн. Думата "развод" все по-често се чува, когато става въпрос за отношенията на популярната двойка. Уейн Рууни и Колийн имат четири момчета и евентуална раздяла ще

Един от основните играчи в ДДС схема с горива за 8 милиона лева, по която подсъдим е и Златомир Иванов-Баретата, изчезва мистериозно! Следите на Кирил Илиев се губят от края на м.г., а след като за пореден път не се появи за процеса, спецсъдът нареди делото срещу него да се гледа задочно, научи "България Днес".

Английският национал Джейми Варди е изгорял в измама за 40 000 лири, пише "Сън". Нападателят на "Лестър" плаща сумата като депозит за доставка на скъпа спортна кола. Но уговореният срок изтича, а автомолбилът така и не пристига. Варди се обажда на полицията за съдействие, но засега не е ясно дали ще успее да си върне парите.