Меркел през сълзи: За мен бе голяма радост и чест. 10 минути аплодисменти (Снимки+видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7189302 www.24chasa.bg
Снимки: Ройтерс

"За мен беше голяма радост и чест". Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в края на речта си на конгреса на германския Християндемократически съюз, след което бе подкрепена с бурни аплодисменти, съобщи германското издание "Билд".

Делегатите на двудневния конгрес в Хамбург ще гласуват за нов лидер на партията, след като Ангела Меркел реши да се оттегли от поста.

Това е краят на една ера. Меркел бе начело на партията 18 години. Единствено канцлерът Хелмут Кол носи тази отговорност по-дълго.

"Каква раздяла!" - коментира "Билд". След като завърши речта си, 1001 делегати ръкопляскаха на Меркел в продължение на 10 минути. "Благодарим ти, шефе", бе изписано на плакати, които някои от делегатите държаха високо.

Ангела Меркел започна речта си с анекдот и сподели, че винаги много трудно е избирала мотото за партийните дни. Най-често това се случвало в последния момент и по този начин подлудявала колегите си. Тя благодари на всички спътници и членове на ХДС.

"Без никакво съмнение се намираме в изискващи времена, усеща се поляризацията в обществото. Но преди 18 години след аферата с дарения ХДС преживя един съдбовен час. Партията успя да го преодолее. Показахме го на всички", заяви германският канцлер.

Меркел посочи, че единството трябва да бъде на дневен ред. И това важи както за ХДС, така и за ХСС. Тя разкритикува споровете в съюза през последните месеци.

"Ние имахме силата да разчупим тенденциите и да спечелим изборите, когато го направихме заедно", заяви още канцлерът.

Ангела Меркел направи равносметка на последните години и напомни за великите моменти на своето време като лидер на ХДС. Тя изтъкна съзнателното решение през 2015 година Германия да посрещне толкова много бежанци. Отбеляза икономическите успехи в своята ера. "Трябва да се гордеем с това", отбеляза Меркел. В същото време изрази и самокритика - била избрала да следва мекия тон и понякога да запазва мълчание пред политическите си опоненти, отколкото да скача във всеки политически спор.

"ХДС днес е различна от 2000 г. и това е за добро. Тъй като ХДС през 2018 г. не гледа назад към миналото, а е насочена към бъдещето - с ново мислене и нови структури, но с оставащи ценности", отбеляза Меркел. 

Тя напомни ценностите, които ХДС никога не бива да забравя: Винаги разширяваме границите си, дистанцирайки се от самите себе си; никога не унижаваме човек и същността му; не играем срещу никого; служим на гражданите на Германия.

Речта на Меркел продължи 34 минути.

Непосредствено преди конгреса бе оповестено допитване на обществената телевизия ARD, според което с четири пункта се увеличава подкрепата за германския консервативен блок, а с три - намалява подкрепата за "зелените".

Борбата за лидерското място в ХДС е между Анегрет Крамп - Каренбауер, протеже на Меркел, олицетворение на политическата приемственост, и Фридрих Мерц, отдавнашен съперник на Меркел, който обещава по-радикални промени.

Меркел през сълзи: За мен бе голяма радост и чест. 10 минути аплодисменти (Снимки+видео)

Меркел през сълзи: За мен бе голяма радост и чест. 10 минути аплодисменти (Снимки+видео)

Меркел през сълзи: За мен бе голяма радост и чест. 10 минути аплодисменти (Снимки+видео)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане