България поискала от Сърбия информация за качеството на водите в река Драговищица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7189404 www.24chasa.bg
Нено Димов Снимка: Архив

България е поискала по дипломатически път от Република Сърбия информация за качеството на водите на река Драговищица и за разрешените и осъществявани на сръбска територия добивни и производствени дейности, които биха могли да са източник на замърсяване на водите на реката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Нотата е изпратена чрез МВнР в края на месец ноември, отделно МОСВ е изпратило писмо до Министерството на защитата на околната среда на Република Сърбия, с което се изисква предоставяне на информация и документация по линия на Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст за инвестиционно предложение за "Изграждане на пилотна инсталация за изпитване на флотационни процеси на извличане на мед, олово и цинк от полимерни руди" на територията на село Караманица, община Босилеград, Република Сърбия.

Причината за новото писмо е, че до този момент в министерството не е представена информация по реда на Конвенцията, въпреки че такава е изискана в официално писмо от 2016 г. Тогава страната ни е получила нотификация от сръбската страна и заяви желание да участва в трансгранична процедура за Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за този обект по реда на Конвенцията.

Река Драговищица е включена в Програмата за регулярен мониторинг в Западнобеломорския район и ежемесечно от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) се пробонабират и анализират водите за съдържанието на кадмий, олово, никел, калций, магнезий и свободен цианид, а на три месеца - основни физико-химични показатели.

През 2018 г. резултатите от провеждания мониторинг показват единични отклонения по основни физико-химични показатели. Няма превишения на максимално допустимите концентрации за наблюдаваните приоритетни вещества и специфични замърсители, включително метали. Провежданият мониторинг не показва данни за замърсяване с метали, както би могло да се очаква от дейността на оловно-цинкова мина, като тази при с. Караманица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скандален аферист тихомълком е прилапал фирма на Жоро Главата, показа проверка на "България Днес". Срещу едва 5000 лв. соченият за мощен измамник видинчанин Милен Маринов става собственик на едно от дружествата, които Георги Славов наследява след смъртта на баща си - боса на СИК Стоил Славов. Платената цена за дружеството "ВС Маркет" според

Подчинен на Тодор Николов е спипан да пука гуми, уволнен е дисциплинарно С куршум в главата е открит шефът на КАТ - Казанлък, който бе в неизвестност два дни. Тодор Николов е намерен мъртъв в личния си автомобил "Мерцедес", паркиран в безлюдна местност между родното му село Бузовград и Горно Черковище.

Капитанът на "Берое" Мартин Райнов е сред най-опитните футболисти в тима, въпреки че е на 26 години. Той ще изведе с лентата своя отбор в мача с "Левски" утре. Двата отбора и ЦСКА-София спорят за квотите за Лига Европа. Райнов бе пред трансфер при "сините" през лятото, но той пропадна в последния момент.