България поискала от Сърбия информация за качеството на водите в река Драговищица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7189404 www.24chasa.bg
Нено Димов Снимка: Архив

България е поискала по дипломатически път от Република Сърбия информация за качеството на водите на река Драговищица и за разрешените и осъществявани на сръбска територия добивни и производствени дейности, които биха могли да са източник на замърсяване на водите на реката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Нотата е изпратена чрез МВнР в края на месец ноември, отделно МОСВ е изпратило писмо до Министерството на защитата на околната среда на Република Сърбия, с което се изисква предоставяне на информация и документация по линия на Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст за инвестиционно предложение за "Изграждане на пилотна инсталация за изпитване на флотационни процеси на извличане на мед, олово и цинк от полимерни руди" на територията на село Караманица, община Босилеград, Република Сърбия.

Причината за новото писмо е, че до този момент в министерството не е представена информация по реда на Конвенцията, въпреки че такава е изискана в официално писмо от 2016 г. Тогава страната ни е получила нотификация от сръбската страна и заяви желание да участва в трансгранична процедура за Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за този обект по реда на Конвенцията.

Река Драговищица е включена в Програмата за регулярен мониторинг в Западнобеломорския район и ежемесечно от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) се пробонабират и анализират водите за съдържанието на кадмий, олово, никел, калций, магнезий и свободен цианид, а на три месеца - основни физико-химични показатели.

През 2018 г. резултатите от провеждания мониторинг показват единични отклонения по основни физико-химични показатели. Няма превишения на максимално допустимите концентрации за наблюдаваните приоритетни вещества и специфични замърсители, включително метали. Провежданият мониторинг не показва данни за замърсяване с метали, както би могло да се очаква от дейността на оловно-цинкова мина, като тази при с. Караманица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Кой е той Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.