България поискала от Сърбия информация за качеството на водите в река Драговищица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7189404 www.24chasa.bg
Нено Димов Снимка: Архив

България е поискала по дипломатически път от Република Сърбия информация за качеството на водите на река Драговищица и за разрешените и осъществявани на сръбска територия добивни и производствени дейности, които биха могли да са източник на замърсяване на водите на реката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Нотата е изпратена чрез МВнР в края на месец ноември, отделно МОСВ е изпратило писмо до Министерството на защитата на околната среда на Република Сърбия, с което се изисква предоставяне на информация и документация по линия на Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст за инвестиционно предложение за "Изграждане на пилотна инсталация за изпитване на флотационни процеси на извличане на мед, олово и цинк от полимерни руди" на територията на село Караманица, община Босилеград, Република Сърбия.

Причината за новото писмо е, че до този момент в министерството не е представена информация по реда на Конвенцията, въпреки че такава е изискана в официално писмо от 2016 г. Тогава страната ни е получила нотификация от сръбската страна и заяви желание да участва в трансгранична процедура за Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за този обект по реда на Конвенцията.

Река Драговищица е включена в Програмата за регулярен мониторинг в Западнобеломорския район и ежемесечно от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) се пробонабират и анализират водите за съдържанието на кадмий, олово, никел, калций, магнезий и свободен цианид, а на три месеца - основни физико-химични показатели.

През 2018 г. резултатите от провеждания мониторинг показват единични отклонения по основни физико-химични показатели. Няма превишения на максимално допустимите концентрации за наблюдаваните приоритетни вещества и специфични замърсители, включително метали. Провежданият мониторинг не показва данни за замърсяване с метали, както би могло да се очаква от дейността на оловно-цинкова мина, като тази при с. Караманица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават