Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7189841 www.24chasa.bg
В последните години обемът на рециклирани отпадъци нараства, което в проценти е 32 на сто, каза Димов. Снимка Архив

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА.

В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г., като последните години обемът на рециклирани отпадъци нараства, което в процент е 32 на сто, каза Димов. В страната ни се рециклира около 40 процента от пласмасата, което е към средното ниво в ЕС. Делът на рециклираните биоотпадъци също се покачва и в момента е 32 процента. Целта на страната в момента е разделното събиране и оползотворяване на отработените масла и рециклирането на излезлите от употреба гуми.

Зелената икономика като концепция се припокрива с кръговата икономика. Те са много тясно свързани и много често могат да бъдат приемани като едно и също нещо, отбеляза той. По думите на Димов перфектната кръгова икономика е природата, защото там няма отпадъци, няма нещо, което не е нужно и същевременно няма нещо, което е излишно. Той отбеляза, че на този фон ние мислим линейно. Идеята на кръговата икономика е как краят, който е част от линейното развитие да стане начало - как боклукът да стане стока, която да може да бъде използвана в някакъв следващ цикъл. Според него за да постигнем такава промяна трябва да се обърнем на първо място към културата и образованието, защото докато това не стане част от нашето мислене, много трудно ще направим устойчиво развитието на кръговата икономика.

Джоана Дрейк, заместник-генерален директор на Генерална дирекция "Околна среда" в ЕК, посочи, че ако имаме ефективна политика за управление на отпадъците това ще ни постави на пътя на бизнеса, който ще генерира кръговата икономика. По думите й България вече има добра законодателна база за управление на отпадъците и трябва да се постигне ефективното й приложение.

Пред журналисти министър Нено Димов коментира изявленията на БСП, че не прави нищо за чистотата на въздуха. Днес с декларацията си БСП постъпи по същия начин, по който и когато обявиха през май, че водата в язовир "Искър" е отровена, каза министърът. По думите му това е фалшива новина и поведението на БСП е неадекватно или цели някаква дестабилизация. Нено Димов посочи, че още през 2011 г. започват мерките за чистотата на атмосферния въздух с работна група, разработваща норми за съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива. Работната група излиза с предложение през 2013 г., но правителството на Пламен Орешарски го отхвърля и прекратява работата, каза Димов и допълни, че веднага след това ЕК завежда дело срещу България за редовно превишаване на замърсяването на въздуха, което обхваща периода 2007 - 2013 г. Правителството на Орешарски не само не продължава опита да бъде решен проблемът, а дори спират този опит, добави Димов.

Министърът каза още, че се предвижда от държавния бюджет да се отделят по около 115 млн. лв., които ще се разпределят на проектен принцип за общините за мерки за справяне със замърсеността на атмосферния въздух. Същата сума в момента се разпределя от ОП "Околна среда", отбеляза министърът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скандален аферист тихомълком е прилапал фирма на Жоро Главата, показа проверка на "България Днес". Срещу едва 5000 лв. соченият за мощен измамник видинчанин Милен Маринов става собственик на едно от дружествата, които Георги Славов наследява след смъртта на баща си - боса на СИК Стоил Славов. Платената цена за дружеството "ВС Маркет" според

Подчинен на Тодор Николов е спипан да пука гуми, уволнен е дисциплинарно С куршум в главата е открит шефът на КАТ - Казанлък, който бе в неизвестност два дни. Тодор Николов е намерен мъртъв в личния си автомобил "Мерцедес", паркиран в безлюдна местност между родното му село Бузовград и Горно Черковище.

Капитанът на "Берое" Мартин Райнов е сред най-опитните футболисти в тима, въпреки че е на 26 години. Той ще изведе с лентата своя отбор в мача с "Левски" утре. Двата отбора и ЦСКА-София спорят за квотите за Лига Европа. Райнов бе пред трансфер при "сините" през лятото, но той пропадна в последния момент.