Славин Янакиев: Fibank подкрепя българския бизнес, доказва го с конкурса “Най-добра българска фирма”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7190200 www.24chasa.bg
Славин Янакиев

Фирмата изработва и доставя отливки за световноизвестни компании

Българската компания “Прогрес” изработва отливки за машиностроене и ги доставя за цял свят.

Основана е през 1913 г. и за своята 105-годишна история е носила все същото име, разказва изпълнителният директор Славин Янакиев. Той работи от 22 години в компанията, а от 15 г. заема поста на изпълнителен директор.

През тази година “Прогрес” е единствената фирма в Европа, изработваща отливка за хидравличен разпределител от чугун със специални физико-механични характеристики, които само те са успели да постигнат. Допреди няколко години продуктът е бил внасян от Америка, но българската компания го усвоява и започва износ към Франция, Италия, Германия и Турция.

Янакиев определя доверието на фирмите, за които правят доставки, като признание и ключ към успеха. Клиентите са над 20, всеки от тях прави поне веднъж годишно проверка на системата за управление на “Прогрес”. И те винаги показват високото качество на продуктите.

В асортимента на компанията има над 5000 вида отливки, като най-голям дял от продажбите заема изработката на такива за хидравлика. “Прогрес” доставя продукти за едни от най-големите световни компании. Отливките намират приложение в широк спектър от машиностроенето. Сред услугите, които се предлагат, е и механообработка.

Годишно “Прогрес” произвежда 11 хил. тона в завода си в Стара Загора, който е най-големият за България с площ 73 декара, в компанията работят около 500 човека. Изпълнителният директор казва, че е важно постоянно да се модернизира техниката, за да бъде в крак с новите тенденции, да отговаря на най-високите стандарти. Това давало възможноста да са конкурентни на световния пазар. Компанията разполага и с акредитирана лаборатория, която извършва пълен контрол на входящи суровини, както и характеристики на стопения материал и на вече готовите изделия.

“Самото име “Прогрес” е напредък и целта, която сме си поставили, е да го оправдаваме ежегодно и да постигаме 10% ръст всяка година”, казва Янакиев.

“Във фокуса са и постоянно подобряване на условията на труд и повишение на заплатите на служителите ни. Те да се чувстват уверени, че ще получават добро възнаграждение и сигурността това да става навреме. Когато идвам на работа и минавам през завода, да виждам все по-усмихнати хора.” Изпълнителният директор допълва, че е важно неговият екип да се чувства свободно да казва, ако има проблеми, и да се чувстват свободни да дават предложения за подобряване на работата.

Другият приоритет на компанията е да продължава да инвестира в енергоефективни мощности за топене на метал, защото цените на електроенергията напоследък са предизвикателство за предприятията и може да направят оцеляването им трудно.

Тази година “Прогрес” стана победител в конкурса “Най-добра българска фирма” в категорията за средни и големи компании. Янакиев казва, че конкурсът е обективен, и доказателството е, че “Прогрес” не са клиенти на банката, а са получили приза. Чест и почитание за Fibank, които са направили конкурса с такова безпристрастно жури, допълва още той и акцентира, че хората от банката наистина подкрепят българския бизнес.

“Всички в “Прогрес” се почувствахме много горди, че сме оценени на толкова високо ниво, и се надяваме да го заслужим и тази година. Това е стимул за нашия екип”, акцентира Янакиев.

И допълва, че компанията два пъти е била носител и на приза “Леярна на годината”. Така той определя успехите на компанията.

Янакиев казва, че България е на добро стратегическо място. И допълва, че суровините идват от Украйна и Русия, преработват ги на европейска земя и ги продават във вид на отливки предимно за Западна Европа.

Изпълнителният директор акцентира, че целта на компанията е да разширява и развива пазарите си в чужбина, като от компанията не са мислили да преместят производството си извън България. “Тук е създаден нашият бизнес и го отстояваме. В него са вложени големи инвестиции и с много тежка система, за да бъде преместен", допълва Янакиев. Той казва, че мястото на България е голям плюс за бизнеса, защото страната е почти в центъра на Стария континент между Изтока и Запада и това трябва да е предпоставка за инвестиции в страната, но за последните 20 години няма много големи компании, които да правят производствени предприятия у нас.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.