Планинската спасителна служба търси подкрепа за техните кучешки спасители

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193259 www.24chasa.bg
В много от акциите спасителното куче е безценен помощник.

Каузата „Спасители на четири лапи” е част от проектите, подкрепени от кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”

24 часа, 7 дни в седмицата те са готови да зарежат всичко, което правят, и да се втурнат да спасяват човешки животи в планината. Така могат да бъдат описани хората от Планинската спасителна служба(ПСС), създадена преди повече от 85 години, а от 1950 г. е част от Българския червен кръст.

"В цялата страна има близо 530 мъже и жени доброволни планински спасители, които са разделени в 32 отряда и покриват почти цялата планинска територия на страната", разказва Павел Павлов от ПСС и допълва, че само 46 от тях са щатни спасители, които работят и поддържат 5-те денонощни центъра в страната.

Част от планинската службата е Групата за спасяване с кучета. Четириногите помощници са 22 и поддържат непрекъсната готовност да помагат в екстремни условия в планината. Формацията е единствената у нас, която включва спасители на четири лапи. Кучетата и водачите им работят освен в планината при лавинни инциденти, те се включват когато има бедствия и аварии, както и при акции за издирване на хора. Добротата на спасителите излиза и извън пределите на България, както при земетресението в Армения през 1988 и двете разрушителни земетресения в Турция през 1999 г.

Заедно са оказали помощ на над 10 000 човека в периода 2013 - 2017 г. Проведени са 421 спасителни акции във високите части на планината.

Павлов разказва, че в много от акциите спасителното куче е безценен помощник. Четириногите са включени в спасяването на хора в планината от 1974 г.

От изключителна важност за работоспособността на косматия спасител е той да е отпочинал преди спасителна операция, за да може веднага да започне работа и да даде най-доброто от себе си, защото "те се раздават на 100%".

Понякога кучетата пътуват стотици километри, за да започнат акция.

Спасителите на четири лапи се нуждаят от комфорт по време на придвижването до мястото на инцидента.

"Тяхната ефективност е с определено време, те също като нас хората се изморяват и имат нужда да се възстановят, за да могат отново да се хвърлят в спасяването, защото работят безрезервно и безусловно", разказва още планинският спасител.

И добавя, че е важно кучетата да имат къде да починат преди и по време на животоспасяващите акции.

Планинската служба намира подкрепа в лицето на Райфайзенбанк за трета поредна година. Проектът "Спасители на четири лапи" е част от каузите в десетата юбилейна благотворителната кампания на банката "Избери, за да помогнеш". Тази година заедно работят за закупуване на 2 ремаркета за превозване на кучетата, за да дадат тези много важни условия за работа на кучето. През миналата година банката, която е приела присърце каузите на ПСС, помага за закупуване на животоспасяващ дефибрилатор, а през 2016 г. за GPS приемници за издирване в планината, с чиято помощ се определя точното местоположението на нуждаещ се, за да могат планинските спасители максимално бързо да помогнат.

Тазгодишната кауза е да се изработят две специализирани ремаркета, които могат да транспортират по 4 кучета едновременно и да се ползват като къщички по време на акциите. Идеята е ремаркета да бъдат разположени в Северна и Южна България, за да осигури оптимално покриване на цялата територия на страната.

Те са топло- и шумоизолирани, както и ще предпазват от изгорелите газове на автомобили. Сега спасителната служба също има ремаркета, но целта е те да бъдат осъвременени.

Павлов разказва, че четириногите помощници живеят при техните водачи, защото са планинска двойка. Това прави работата на водачите с тях денонощна, защото се отглеждат в домашни условия и така чрез игра, те учат и възприемат постоянно, за разлика от полицейските кучета, които живеят на едно място и работата с тях е през деня.

Планинската спасителна служба има и ежегодна учебна програма.

Кучета и техните водачи задължително всяка година преминават през 3 обучения, като 2 от тях се провеждат в планината и са фокусирани върху спасяването при лавинни инциденти. Третото обучение е насочено за реагиране при бедствия и аварии.

Около 2 години и половина продължава обучението на четириногите спасители. Тяхната работа в планината продължава до 8-9-годишна възраст, а след това "се пенсионират", като прекарват останалата част от живота си при своя водач.