Планинската спасителна служба търси подкрепа за техните кучешки спасители

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193259 www.24chasa.bg
В много от акциите спасителното куче е безценен помощник.

Каузата „Спасители на четири лапи” е част от проектите, подкрепени от кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”

24 часа, 7 дни в седмицата те са готови да зарежат всичко, което правят, и да се втурнат да спасяват човешки животи в планината. Така могат да бъдат описани хората от Планинската спасителна служба(ПСС), създадена преди повече от 85 години, а от 1950 г. е част от Българския червен кръст.

"В цялата страна има близо 530 мъже и жени доброволни планински спасители, които са разделени в 32 отряда и покриват почти цялата планинска територия на страната", разказва Павел Павлов от ПСС и допълва, че само 46 от тях са щатни спасители, които работят и поддържат 5-те денонощни центъра в страната.

Част от планинската службата е Групата за спасяване с кучета. Четириногите помощници са 22 и поддържат непрекъсната готовност да помагат в екстремни условия в планината. Формацията е единствената у нас, която включва спасители на четири лапи. Кучетата и водачите им работят освен в планината при лавинни инциденти, те се включват когато има бедствия и аварии, както и при акции за издирване на хора. Добротата на спасителите излиза и извън пределите на България, както при земетресението в Армения през 1988 и двете разрушителни земетресения в Турция през 1999 г.

Заедно са оказали помощ на над 10 000 човека в периода 2013 - 2017 г. Проведени са 421 спасителни акции във високите части на планината.

Павлов разказва, че в много от акциите спасителното куче е безценен помощник. Четириногите са включени в спасяването на хора в планината от 1974 г.

От изключителна важност за работоспособността на косматия спасител е той да е отпочинал преди спасителна операция, за да може веднага да започне работа и да даде най-доброто от себе си, защото "те се раздават на 100%".

Понякога кучетата пътуват стотици километри, за да започнат акция.

Спасителите на четири лапи се нуждаят от комфорт по време на придвижването до мястото на инцидента.

"Тяхната ефективност е с определено време, те също като нас хората се изморяват и имат нужда да се възстановят, за да могат отново да се хвърлят в спасяването, защото работят безрезервно и безусловно", разказва още планинският спасител.

И добавя, че е важно кучетата да имат къде да починат преди и по време на животоспасяващите акции.

Планинската служба намира подкрепа в лицето на Райфайзенбанк за трета поредна година. Проектът "Спасители на четири лапи" е част от каузите в десетата юбилейна благотворителната кампания на банката "Избери, за да помогнеш". Тази година заедно работят за закупуване на 2 ремаркета за превозване на кучетата, за да дадат тези много важни условия за работа на кучето. През миналата година банката, която е приела присърце каузите на ПСС, помага за закупуване на животоспасяващ дефибрилатор, а през 2016 г. за GPS приемници за издирване в планината, с чиято помощ се определя точното местоположението на нуждаещ се, за да могат планинските спасители максимално бързо да помогнат.

Тазгодишната кауза е да се изработят две специализирани ремаркета, които могат да транспортират по 4 кучета едновременно и да се ползват като къщички по време на акциите. Идеята е ремаркета да бъдат разположени в Северна и Южна България, за да осигури оптимално покриване на цялата територия на страната.

Те са топло- и шумоизолирани, както и ще предпазват от изгорелите газове на автомобили. Сега спасителната служба също има ремаркета, но целта е те да бъдат осъвременени.

Павлов разказва, че четириногите помощници живеят при техните водачи, защото са планинска двойка. Това прави работата на водачите с тях денонощна, защото се отглеждат в домашни условия и така чрез игра, те учат и възприемат постоянно, за разлика от полицейските кучета, които живеят на едно място и работата с тях е през деня.

Планинската спасителна служба има и ежегодна учебна програма.

Кучета и техните водачи задължително всяка година преминават през 3 обучения, като 2 от тях се провеждат в планината и са фокусирани върху спасяването при лавинни инциденти. Третото обучение е насочено за реагиране при бедствия и аварии.

Около 2 години и половина продължава обучението на четириногите спасители. Тяхната работа в планината продължава до 8-9-годишна възраст, а след това "се пенсионират", като прекарват останалата част от живота си при своя водач.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.