2 дни отсрочка за 95-годишната баба Костадинка, която загуби вилата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7193335 www.24chasa.bg
Баба Костадинка показва една от последните си творби. Зад нея е дъщеря й Румяна. СНИМКА: Цанко Цанев

- Старицата от Варна, която храни фамилията с картините си, вече не иска да рисува

-  Семейството отказа приют и старчески дом, отива под наем

“Човек трябва да няма душа и сърце.” Това каза със сълзи на очи пред съдия-изпълнителя и новия собственик на вилата във Варна, в която живее, 95-годишната художничка баба Костадинка. В понеделник сутринта бе предвидено той да влезе във владение, макар и принудително. Мъжът обаче прояви благородство и се съгласи да изчака до сряда, когато фамилията ще може да се нанесе в апартамент под наем за 300 лв.

Възрастната жена преди 2 г. с картините си, които продаваше на тротоара до пазар "Чаталджа” СНИМКА: Цанко Цанев

Както “24 часа” писа, до продажбата се стигна, след като старицата и многолюдното ѝ семейство се оказаха в невъзможност да плаща ипотеката за вилата в местността Добрева чешма край Варна, която се води на внука ѝ. Досега възрастната художничка помагаше за плащането. 3600 души във фейсбук станаха нейни последователи и редовно купуваха картините ѝ.

“През 2006 г.

взехме заем

от 60 000 евро

от банка “Виктория”, за да купим тази вила. Досега сме изплатили половината. През 2014 г. обаче банката фалира и ние не знаехме, че трябва да продължим да плащаме на синдиците”, обясни Румяна Кротова, дъщерята на художничката. В къщата живеят баба Костадинка, Румяна, 76-годишният ѝ мъж Петър, дъщеря ѝ и внукът ѝ.

Разгърнатата площ е 152 кв. метра, те са били продадени на търг за 33 хил. евро, обясни съдия-изпълнителят Люба Тодорова. “Вложил съм 40 хил. лева за изолация, но няма кой да ми ги признае. Оставям подобренията на новия собственик”, заяви зетят Петър.

Той показва новия договор за наем за 300 лева на двустаен апартамент, който обаче още не е свободен. След преговори стана ясно, че купувачът ще помогне с транспорт, за да може фамилията да се изнесе.

Кротови имат

богата и тъжна

история със

заеми

Те са плащали редовно ипотеката си от 370 евро на месец, докато са имали две книжарници, а синът им е държал компютърна зала. “Тогава пътувах по корабите и съм дал 7000 долара за компютри. Плащахме за лиценз на една пловдивска фирма. Дойде обаче полицията и арестува компютрите за нелегален софтуер. Държаха ги 2 години и после ги продадох за общо 35 лева. Даже дадоха на сина ми условна присъда”, оплаква се Петър. Семейството има и

апартамент в

центъра на

Варна, за който е

взело 20 000

заем от

заложна къща

После обаче друга жена купува дълга и спира тока на жилището. В момента Кротови са спечелили дела на първа инстанция, но има още да се съдят. Това е вторият от двата апартамента, получени за къщата в центъра на Варна. Решават да продадат единия, за да правят оранжерия, но попадат на мошеници.

Фамилията се жалва на омбудсмана Мая Манолова, която препоръчва общината във Варна да им помогне. Обаче

общинско

жилище не могат

да получат

заради богатата си имотна история. Предложили им да ги настанят в общинския приют за клошари. Майка ми няма да издържи това, казва Румяна. Тя не мисли да кандидатства за общинския дом за стари хора “Гергана”, защото смята, че баба Костадинка не може да живее там сама.

Художничката, която продава картини по 45 лева във фейсбук, вече няма ищах да рисува. Тя сама признава, че не ѝ спори с четката, както преди. Продължава обаче да продава в групата “Да помогнем на баба Костадинка” в мрежата. Тя бе създадена, когато старицата започна да продава на тротоара. Творбите ѝ напомнят руския художниик Шишкин. Признава, че ги прерисува, като маха някои от елементите, които не ѝ харесват, и добавя други. В новите условия баба Костадинка ще продължава да бъде финансова надежда за фамилията. Дано хората ни помогнат, надява се Румяна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,