ВКС спаси Христо Бисеров от отнемане на имущество за 2 млн. лв. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7195185 www.24chasa.bg
Христо Бисеров

КПКОНПИ изтегля

19 дела за конфискация

на имоти за 21 млн. лв.,

сред тях на разследвани

за дрога и източване

на кредитни карти

Имущество за 1 998 046 лв. на бившия зам.-шеф на парламента и бивш член на ДПС Христо Бисеров бе спасено от конфискация в полза на държавата. Причината - в понеделник Софийският градски съд прекрати делото за отнемане на имуществото заради тълкувателно решение на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) от миналия петък.

В края на миналата седмица оглавяваният от Лозан Панов съд реши, че при прекратено наказателно производство не може да се внася иск за конфискация. 11 магистрати гласуваха против и подписаха решението с особено мнение.

Бисеров бе оправдан в края на декември 2016 г. по

обвинение за

неплатени

данъци

в размер на

26 хил. лв.,

нарушение на валутния закон, както и че не е отчел пред Сметната палата пари в сметки в Швейцария.

Той напусна политиката през ноември 2013 г., дни преди прокуратурата да му повдигне трите обвинения.

Искът срещу Бисеров бе внесен от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), както беше предишното име на институцията, в началото на декември 2015 г.

Благодарение на решението на ВКС освен Бисеров още 18 души спасяват имущество за 21 млн. лв.

Двама от тях са били разследвани за измама, но наказателните дела са били прекратени. Срещу тях са водени процеси за конфискация на имущество на обща стойност 1 113 711 лв.

Други две дела за конфискация, които ще бъдат автоматично прекратени от съда, са за имане на стойност 898 858 лв. Те са срещу хора, които са били разследвани за документна измама.

Съдът ще прекрати и дело, което се е водело срещу човек, разследван, но не и осъден за изнудване. То е на стойност 56 548 лв., съобщиха от КПКОНПИ.

Сред

прекратените

ще бъде и дело

срещу човек,

който е бил

обвиняем за

безстопанственост

Искът, който е внесла комисията, е на стойност 1 998 438 лв.

От институцията съобщиха още, че след облагодетелстваните от тълкувателното решение на ВКС са и двама обвинени за незаконен дърводобив. Искът срещу тях е бил на обща стойност 770 242 лв.

Има и процес срещу обвинен за източване на банкови карти. КПКОНПИ е искала да му бъде отнето незаконно имущество за 375 804 лева.

Още два процеса ще бъдат прекратени - срещу хора, пренасяли през граница недекларирани ценности и суми. От тях комисията е търсела незаконно придобито имане за 8 543 703 лв.

Предстои съдът да прекрати и две дела срещу разследвани за данъчни престъпления. Исковете срещу тях са на обща стойност 821 770 лева.

Други две са срещу хора, които са били обвинени за престъпления по служба. Те са за отнемане на имущество на стойност 2 665 603 лв., като един е бил разследван за подкуп. КПКОНПИ е искала от него да се отнеме имане на стойност 626 350 лева.

Двама членове на групи за производство на наркотици в големи размери и за акцизни стоки без бандерол също спасяват имане на стойност 1 921 587 лв.

Тълкувателното дело бе образувано още през 2016 г., а решението бе взето на общо събрание на Гражданската колегия през ноември. Заседанието е било председателствано лично от шефа на ВКС Лозан Панов, който в момента също е проверяван от КПКОНПИ заради несъответствие в данъчната декларация.

Освен това тълкувателно решение се очаква и второ становище на ВКС, което е на път да стопира и още десетки дела за милиони.

То засяга сроковете за проверка. Заради него от септември досега като лавина съдилищата в Разград, София и Варна прекратяват дела за конфискация на имане за близо 30 млн. лв.

Заради опасността работата на КПКОНПИ да бъде блокирана шефът на правната комисия Данаил Кирилов внесе спешни промени в закона (виж долу).

Шефът на “Антикорупция” Пламен Георгиев пък смята, че така се подменя волата на законодателя, който още през 2012 г. е обявил, че гражданската конфискация не бива да се обвързва с наказателното дело.

Спешно променят

закона “Антикорупция”,

за да не попаднат

300 дела във фризера

Правната комисия спешно ще гласува в сряда промени в закона “Антикорупция”, за да не попаднат във фризера 300 дела за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В понеделник нейният шеф Данаил Кирилов внесе промени в два текста от Закона на противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество заради две тълкувателни дела на ВКС. По едното върховните магистрати решиха на 7 декември, че иск за отнемане на имущество не може да се внася в съда, ако наказателното дело е прекратено.

По второто дело предстои ВКС да се произнесе през февруари догодина. По него питането е дали сроковете за проверка, която КПКОНПИ прави, са препоръчителни, или задължителни. Заради запитването до ВКС много дела за отнемане на имущество за милиони вече са спрени.

Това наложи шефът на правната комисия да внесе двете промени в закона.

Едната гласи, че прекратяването на наказателното производство не представлява законова пречка за внасянето на иск за отнемане на назаконно придобитото имущество. Тоест, дори едно разследване да е прекратено или да има оправдателна присъда, КПКОНПИ може да внесе иск в съда, когато установи незаконно имане.

Втората промяна казва, че неспазването на сроковете за проверка не е причина делото да бъде прекратено от съда и не е основание да не се внесе иск за отнемане.

Кирилов пише в мотивите си, че почти година след приемането на новия закон за борба с корупцията “са се явили препятствия и пречки, които навреме трябва да бъдат преодолени”, за да може КПКОНПИ да работи.

Той посочва още, че комисията няма законово задължение да проверява дали наказателното производство е прекратено.

В мотивите си Данаил Кирилов обяснява, че гражданската конфискация не е наказание. Мотивите му в голяма степен се препокриват с мнението на 11 от съдиите от Гражданската колегия на ВКС, които го подписаха с особено мнение.

От мотивите става ясно още, че гражданската конфискация е нова в европейското право. Тя се прилага, за да се “възстанови справедливостта чрез отнемане на имущество, за което не е открит законен източник”. Кирилов посочва още, че промените са необходими, за да се запази волята на законодателя от 2012 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата