Бивш юрист на Баневи: Вместо да платят заплати в "Полимери", си купиха нова кола

https://www.24chasa.bg/novini/article/7196014 www.24chasa.bg
Мария Николова. Кадър Нова телевизия

„От 2008 г. работя с Евгения и Николай Баневи. Първият казус беше изключването на Банев от съдружие с Ветко Арабаджиев. След това започнах да работя навсякъде, където имаше проблеми”, разказа в "Здравей, България" по Нова телевизия Мария Николова, бивш юрист и пълномощник на семейството.

„Полимери” беше изключително предприятие, единствено по рода си в България. С взимането си там Баневи завариха едно работещо предприятие с утвърдени позиции. Още 2009 г. стана ясно, че те нямат намерение да го развиват. Можеше да бъдат направени хиляди неща”, на мнение е юристът.

„С тогавашния главен счетоводител в рамките на няколко седмици събрахме около 1,5 милиона лева по сметка на „Полимери”, които бяха от несъбрани вземания. Моето предложение към г-жа Банева, която беше изпълнителен директор, беше да се изплатят заплати на работниците, които не бяха взимали пари от шест месеца. На аванс и заплата им бяха давани по 50 лева с обещание, че следващия път ще си получат парите. Г-жа Банева каза, че ще си помисли, но след това се обади Николай Банев и каза тези пари да му бъдат пуснати по негова сметка, защото смята да си купи автомобил”, сподели още Мария Николова.

По думите й на практика „Полимери” е оставено без никакви приходи. Тя уточни, че е била близка с двамата и е изключително цинично да излязат и да се правят на жертви.

На въпрос защо е напуснала предприятието, Мария Николова обясни, че е имало заплаха за сигурността й. Тя обаче не пожела да разкаже повече, тъй като се води разследване.