Цацаров: С решението на ВКС справедливостта бе крещящо нарушена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7196725 www.24chasa.bg
Главният прокурор Сотир Цацаров Снимка: Архив

12 депутати от правната комисия подкрепиха предложенията на Данаил Кирилов. Лозан Панов не дойде на заседанието, въпреки поканата

Тълкуването на Върховния касационен съд за гражданската конфискация е въпреки закона. То не го дописва, а го изменя. Съдът не създава закони, за това приемането на този законопроект е да се възстанови справедливостта, която е крещящо нарушена. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред правната комисия, която обсъди промени в закона "Антикорупция".

Те се наложиха спешно след петък /7 декември/, когато гражданската колегия на ВКС прие тълкувателно решение, че при прекратено наказателно производство не може да се внася иск за отнемане на незаконно придобито имущество. Заради тълкувателното решение шефът на правната комисия Данаил Кирилов внесе спешни промени в закона, за да не попаднат над 300 дела във "фризера". 

Едната от тях гласи, че прекратеното наказателно производство не е пречка за внасяне на иск за отнемане, а втората поправка засяга сроковете за проверка на незаконно имущество. При обсъждането в правната комисия бяха поканени шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров, съдията от ВКС Борислав Балазелков.

Данаил Кирил съобщи, че е бил поканен писмено и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който лично е председателствал общото събрание на Гражданската колегия. Панов не дойде и не е посочил причина.

Шефът на КПКОНПИ съобщи, че прекратените дела заради тълкувателното решение продължават да нарастват. До вчера те бяха 19 за повече от 21 милиона, а днес са се увеличили с още две и сумата вече е скочила над 22 милиона.

"Съдът не може да дописва закона и с тълкувателно решение да променя действителната воля на законодателя", каза Георгиев.

В подкрепа на промените на Кирилов се изказаха още Цецка Цачева и Младен Маринов.

"Материята е сложна и не мога да разбера това бързане", обяви депутатът от БСП Крум Зарков. Той съобщи, че представителите на левицата ще гласуват "въздържали се". След близо 2 часа дискусии 12 депутати от правната комисия гласуваха "за" промените на Кирилов, а 6-ма от БСП и "Воля" се въздържаха.