„Каритас“ търси подкрепа, за да осигури достойни старини на хората у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7198283 www.24chasa.bg
За жалост нерядко екипите на „Каритас“ са единствените хора, които прекрачват прага на възрастния човек.

Каузата „Грижа в собствения дом – достойни старини за възрастните хора” е част от проектите, подкрепени от кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”

В края на 2017 г. възрастните хора на 65 и повече години са били около 20,8% от населението на страната, показват данни на Националния статистически институт. През 2025 година 1 от всеки 5 българи ще бъде на възраст над 65 г.

„За възрастните хора в България се говори само по време на празници, избори и при преброяване на населението. През останалото време те са оставени да изживяват дните си в тишина, забравени от всички“, разказва Ваня Клечерова - част от организацията „Каритас“, които вярват, че всеки човек има право на достойни старини.

Клечерова допълва, че най-голямата болка на възрастните хора е самотата, защото дори да имат близки, се случва те да живеят в други градове или извън страната.

Вдъхновени да помагат, преди 16 години екипът на „Каритас“ стартира услугата „Домашни грижи”. Така те осигуряват здравни и социални грижи на средно 360 възрастни хора на година. Мобилен екип от медицинска сестра и социален помощник посещават нуждаещия се в дома му и му предоставят грижи, според неговите потребности. Един от големите плюсове на услугата е, че възрастният човек не трябва да напуска дома си, където той се чувства най-спокойно и комфортно.

От 2002 г. досега организацията е създала 9 центъра за Домашни грижи в Русе, София, Белене, Пловдив, Раковски, Малко Търново и селата Житница в област Пловдив, Бърдарски геран в област Враца и Гостиля в област Плевен, а мобилните екипи предоставят комплексна грижа и в още 5 населени места, намиращи се в близост до посочените градове.

„Във всеки етап от живота си, човек трябва да живее достойно, затова сме рамо до рамо до възрастните хора чрез тази услуга“, акцентира още Ваня Клечерова.

Тя разказва, че услугата „Домашни грижи“ показва на възрастните хора, че не са забравени и захвърлени. А сътрудниците на „Каритас“ се превръщат в техни приятели, защото на хората „им липсва някой да прекрачи прага им, някой с когото да споделят своите вълнения и тревоги“. Сътрудниците на „Каритас“ се отнасят към възрастния човек с разбиране, внимание и с топло отношение и усмивка отнемат болката. Така те успяват да изгонят чувството на самота и да осмислят монотонните и не леки дни на старостта.

Клечерова разказва, че нерядко екипите на „Каритас“ са единствените хора, с които възрастният човек имат контакт и затова са и негови близки – онези, които ще подържат ръката му и ще изслушат неговите думи. „Възрастният човек е като детето – той вижда със сърцето си, усеща с душата си и се радва на малките неща, а за да помагаш е нужно само добро сърце“, споделя Клечерова.

В първите години екипът на добротворците е разбирал за хора, които имат нужда от помощ, от лични лекари, а вече ги търсят както възрастни хора, така и хора, които живеят в чужбина, но имат близки, живеещи в България. Клечерова разказва, че децата на един възрастен човек се чувстват много по-сигурни и спокойни, когато знаят, че техният близък е посещаван от екип специалисти и получава комплексни грижи, адекватни на неговите здравословни и социални нужди.

Клечерова разказва, че за „Каритас“ е важно да осигуряват устойчиви грижи на възрастните хора. Затова те търсят финансиране на услугата „Домашни грижи“, защото „не може да се грижиш за някого само за месец-два и после, ако няма средства, да го оставиш“. И допълва, че са благодарни на „Райфайзенбанк“, която е приела присърце тяхната кауза. Инициативата на „Каритас“ е част от проектите, които ще получат подкрепата на банката в десетото юбилейно издание на дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“.

„Каритас“ се бори да осигури достойни старини на възрастните, а с подкрепата на банката те ще имат сигурността това да продължи. Средствата, които са нужни, за да се осигурят здравни и социални домашни грижи на един възрастен човек за един месец, са 90 лв. Te са нужни за възнагражденията на специалистите, за транспортните разходи за достигане до домовете на възрастните хора и административни разходи за центровете.

Клечерова разказва, че е много важно да има инициативи като тази на Райфайзенбанк, за да се насочи вниманието към възрастните хора, „за да се събуди добротворчеството у хората и желанието да помагат на възрастните хора, защото остаряването е най-нормалната част от живота“.

Най-дребните жестове, които могат да ни отнемат дори минута, могат да улеснят живота на един човек в нужда. Ежедневно подминаваме болката на другите, а най-малките неща могат да им донесат облекчение и усмивка. Дори да помогнем на някой да пресече или да отидем и да напазаруваме на възрастния съсед - на нас ни се струва нещо обикновено за деня, но за него тази помощ е от голямо значение. Тези жестове възвръщат радостта в погледа на възрастния човек, защото чрез тях той разбира, че не е забравен и изоставен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански