Швейцария още не е запорирала сметките на Баневи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7198457 www.24chasa.bg
Семейство Баневи в съда СНИМКА: Благой Кирилов/Архив

Спецпрокуратурата все още не е получила информация от Швейцария дали са запорирани банковите сметки на Николай и Евгения Баневи, стана ясно на делото, на което се решава дали семейството да излезе на свобода.

Молбата за правна помощ била изпратена до Швейцария на 5-ти ноември, но от там отговор няма. За първи път в справка на националата полиция от 2011 г. се споменавало, че Николай Банев е притежавал към 2006 г. в швейцарска банка 595 мл. евро. Тази справка е приложена в том 9 по делото. 

"Когато от Швейцария дойде информация, че аз притежавам такава сума, го заявете публично, а аз ще си посипя главата, в ареста има достатъчно с какво". Това каза пред съда Николай Банев.

По този начин той се опита да опровергае зам.-главния прокурор Иван Гешев, който в свое тв интервю в края на миналата седмица съобщи за банковата сметка. 

"Знаете ли какво значи да има близо 600 млн. евро в сметка? Не е възможно за тези години тя да остане толкова, а би следвало да нарасне поне с още 200 млн. евро", добави той и обясни, че ако има такива пари е щял да бъде проверяван от много международни институции.

От изявлението на Банев пред съда стана ясно, че той имал възможност в килията да проследи и тв интервюто на лидера на КНСБ Пламен Димитров от началото на тази седмица, в което синдикалистът говори за отношението на бизнесмена към работниците му.

"По моя инициатива бяха дадени над 70 апартамента на работници преди скока на данъчните оценки. Те буквално им бяха подарени за сумите от 3000 - 4000 лева", каза Банев. Пак в отговор на изказването на Пламен Димитров съобщи, че НЕК е имал задължения към "Полимери" в размер на 40 млн. лева. Те били натрупани през периода 2009 - 2012 г. Според него прокуратурата тотално демонстрирала неуважение към търговския закон.

Банев спомена и че условията в затвора били ужасни. Разговаряли с адвокатите си през стъкло, а телефонната слушалка, чрез която се чуват постоянно се повреждала. Евгения Банева отново поиска да бъде пусната на свобода, за да се грижи за децата си. В момента трите им деца отново били поверени на съседа им във Франция, тъй като майката на Банев - Мария - се върнала от Ница, за да бъде обвинена от спецпрокуратутрата. Тя получи обвинение за участие в организираната престъпна група вчера.

В своята пледоария прокуратурата изброи много свидетели, които са работили в "Полимери" и другите предприятия на Баневи и разказвали как са разкоствали предприятията. Очаква се съдът да обяви своето решение в 15.15 часа.