Логото на папската визита в България - две ръце, които държат Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/7198586 www.24chasa.bg

Логото за апостолическата визита в България изобразява две ръце, които държат глобус.

В него присъства българският трикольор и се фокусира върху района на Балканите, където се намира България, съобщи изданието „Ватикан нюз“.

За поканата да бъдем строители на мира, символизирана от двете ръце, се говори ясно в надписа с жълто на латински и на български „Pacem in Terris”. Мотото напомня за енцикликата на свети Йоан XXIII, първият апостолически делегат в България. Жълтият цвят и белият фон са цветовете на Ватикана.

Логото за втората част от майската визита използва цветовете на Македония и на знамето й, представяйки пристигането на папа Франциск, който благославя. Отдолу е поставен като символ сарито на Майка Тереза – това са сините линии, които го характеризират. Скопие е рожденият град на основателката на Мисионерките на благотворителността. Мотото казва „Не се страхувай, малко стадо“ (от Евангелието на Лука). Само преди няколко дни папа Франциск се срещна съвсем неочаквано в Рим с българско семейство по повод 7 декември, „петък на милосърдието“.

Папата напусна дома „Санта Марта“ във Ватикана, където живее и отиде да посети две общности в римски предградия, в които живеят болни и бедни хора. Папата беше придружен от монсиньор Рино Физикела, който оглавява папския съвет за нова евангелизация. Папата позвъни най-напред на вратата на фондацията „Каза Амика“ - структура за болни хора, нуждаещи се от постоянно болнично лечение, и за близките им. Става въпрос за хора с финансови затруднения, които нямат възможност да плащат за ежедневната си издръжка.

В тази структура има много хора от Южна Италия и от Източна Европа, страдащи от тежки заболявания като тумори и левкемия. Тази структура е в помощ на няколко болници в Рим. Персоналът, посрещнал папата на вратата, останал напълно изумен от неочакваното посещение. Както съобщи агенция Анса, папата се шегувал и играл с някои от болните деца. Той изслушал внимателно историята на българското момче Андрей на 11 г., което е тежко болно от рак и е във въпросната структура с баща си Пламен. Папа Франциск изслушал и разказите за заболяванията и на други деца, намиращи се в общежитието, след което оставил дарове, както и пергаменти за спомен от срещата. След това папата посетил и център за терапия и рехабилитация в южния римски квартал Лаурентино. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.