75-годишен маратонец от Германия събрал 2 милиона евро, за да помага на хора в нужда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7198711 www.24chasa.bg
Снимки: Peter Borsdorff/Facebook

В няколко германски града един 75-годишен пощальон не носи само известия за живеещите на адресите, през които минава. Той се грижи и за това мечтите на децата от бедни семейства да могат да се сбъднат за Коледа, разказва "Билд".

"Всеки ден до 24 декември аз ще поставям банкнота от 50 евро в пощенската кутия на нуждаещо се дете. Има много майки, които сами отглеждат децата си и нямат възможност да отделят пари за подарък", разказва Петер Борсдорф, който обикаля в Дюрен, Бон, Кьолн и Айфел.

От няколко години мъжът, който бил активен маратонец, се чувства ангажиран с тази кауза - като я посвещава най-вече на болни деца и хора с увреждания.

През 1995 година създал инициативата "Бягай за децата". Докато тренира, се замислил, че животът му се е развивал наистина добре и че иска да помага на хора, чийто живот не се е развил така.

Когато отивал на старта, Борсдорф носел със себе си кутия за дарения, в която и до днес все още има средства. През годините бил събрал повече от 2 милиона евро.

От 1995 година насам той е бил съпричастен към хора в нужда повече от 3000 пъти.

"Всичко започна с една детска градина в квартала ми. Тя спешно се нуждаеше от фургон. Така се появи идеята за кутиите за дарение. След 6 седмици имах необходимата сума", разказва мъжът.

След това маратонецът събирал средства за терапия на делфини, за ескалатор, за деца, които били загубили родителите си или просто, за да сбъдне нечие желание за  фотосесия, фестивал или мач от Бундеслигата. 

Най-голямото дарение, което е направил, е от 38 000 евро - момиче с увреждания иска кола, с която да се придвижва.

През 2017 година Петер дарява 280 200 евро на семейства, съюзи, ясли, училища, домове и инициативи. Досега през 2018-а е дарил 300 083,22 евро.

За своите дейности Борсдорф е отличен с Федералния орден за заслуги на Германия.

През живота си той работи като техник, инженер и ръководител на персонала в средно предприятие. През 2006 година се пенсионира.

През 1980-а той открил интереса си към бягането. Лекарят му го посъветвал да се движи повече. През 1984 година пробягва първия си маратон в Есен. През следващата година постига време под 3 часа. През 1989 година участва в маратона в Ню Йорк. Съпругата му го придружава на много от бяганията. Борсдорф основава градския спортен съюз в Дюрен.

1987 г., Дуисбург

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,