Проф. Веселин Благоев заместник-ректор на Висшето училище по мениджмънт, Варна: Обучението при нас и във Великобритания е с еднакво качество имаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200725 www.24chasa.bg

Най-висок индекс на намиране на работа на завършилите „Администрация и мениджмънт“ студенти за 2017

- Проф. Благоев, висшето училище по мениджмънт заема челни места в различни класации по показатели за качество на учебния материал, международна ориентация, студентска мобилност и т.н., как постигате тези успехи?

- Обучението при нас е изцяло на английски език, по британски програми и това прави мобилността много лесна. Много чужденци идват при нас и много наши студенти заминават за по семестър по програма Еразъм и Еразмус+. Например, това лято имах лекции за 47 МВА студенти (магистри) от Индия, отделно за 50 студенти (бакалаври) от 12 страни и за 12 докторанти от 5 страни. Разбира се, академичният обмен, в т.ч. на учебни материали, с партньора ни Cardiff Metropolitan University, е много важен, защото гарантира еднаквото качество на обучението тук и във Великобритания.

- Кое прави висшето училище по-различно?

- Обучението във ВУМ е по британски програми, с много практически казуси и критичен анализ на приложимостта на изучаваните теории. Това се оценява много високо при интервютата за назначаване на работа. Отделно от това, ние се стремим да включим студентите в изследвания. Например тази година група наши студенти изнесоха доклади на международна студентска конференция в Москва. През 2017 г. шест групи наши студенти направиха изследвания съвместно с китайски студенти и изнесоха доклади на симпозиум в Пекин. Не е случайно, че в официалната класация на МОН на българските университети за 2017 г. ние, ВУМ, имаме най-висок индекс на намиране на работа на завършилите студенти.

- Какъв е интересът на кандидат-студентите към вашето висше училище?

- Ние привличаме основно кандидат-студентите, които имат изградени представи и искат качество на обучението "както във водещите университети в света". След влизането в ЕС нашият контингент силно намаля. Сега се наблюдава обратната тенденция. Нараства броят на тези, които искат високо качество тук. Техният брой не е голям на фона на всички студенти, но за щастие ги има. Ние очакваме техният процент да нараства под влияние на информацията, получавана от техни колеги и приятели, които вече са били студенти и у нас, и в чужбина, и могат да предоставят информация „от първа ръка“.

- Кои бакалавърски и магистърски програми са най-търсени?

- Сред бакалавърските – Международен бизнес мениджмънт, Хотелиерски мениджмънт, Банки и търговия, Софтуерно инженерство. Сред магистърските водещи са МВА – най-търсената и престижна магистърска програма в областта на бизнеса в света, и Хотелски и туристически мениджмънт. На практика ние нямаме пряка конкуренция за съчетанието: обучение в България, завършващо с две дипломи - британска и българска.

- Каква е реализацията на вашите завършващи студенти?

- Както вече споменах, в официалната класация на българските университети на МОН за 2017 г. ние, ВУМ, имаме най-висок индекс на намиране на работа на завършилите студенти. Нашите студенти се представят много успешно на интервютата за работа в мултинационалните и международните компании, което е гаранция, че са добри за всяка фирма – българска или чуждестранна, както и при създаване на свои собствени фирми.

- Работят ли заедно бизнесът и университетите?

- Имаме много успешно сътрудничество с бизнеса. Обичайна практика е да каним като гост-лектори представители на бизнеса. По време на лекциите и дискусиите всеки от тях споделя опита си като мениджър при решаването на различни проблеми във фирмата. През последния семестър само по дисциплината „Мениджмънт на операциите“ в МВА имахме пет гост-лектори, в т.ч. от британската Land Rover, през Хотел Интерконтинентал, до дърводелско предприятие в Смолян. Тези срещи наистина дават добавена стойност на обучението във ВУМ и студентите ги харесват много. За тях това е и активна форма на установяване на контакти с водещи представители на фирмите.

CV

- Проф. Веселин Благоев е зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт, Варна

- Завършил е Икономика, организация и управление на машиностроителното производство в Техническия университет - София, където по-късно прави магистратура по Приложна математика и докторантура по Маркетинг и иновационен мениджмънт.

- Работил в различни фирми и държавни институции, в т.ч. като главен секретар на Министерския съвет на Република България (1994 г.), изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (1995-1997), главен изпълнителен директор на Кредитна банка АД (1997-1998), главен редактор на BusinessWeek България (2006-2008). В момента е Председател на Българската Асоциация по Маркетинг и член на УС на Българската Търговско-Промишлена Палата.

- Автор или съавтор 16 книги по Маркетинг мениджмънт, Иновационен мениджмънт, и Мениджмънт в мултикултурна среда, публикувани в България, както и две във Великобритания, по една в САЩ и Русия. Има повече от 60 публикации, в т.ч. съвместни публикации със световно-известни учени като Михаил Минков, Геерт Хофстеде, Майкъл Бонд и други. Благоев в автор и на един роман, издаден в България и Франция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Австрийски професор направи чудо с мен, вече ходя с токчета Борислав РАДОСЛАВОВ "Вече правя опити да тичам след синовете ми. Играем с тях футбол и федербал. Кракът ми беше счупен и изкривен, претърпях множество операции и живеех във фитнеса заради постоянната рехабилитация. Докато накрая един австрийски професор направи чудо с мен и отново ми

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

ЦСКА-София привлича френски футболист, съобщиха вчера всички спортни информационни агенции, като в първоначалните информации не се съобщаваше името на играча. Единствената информация за него беше, че не е свободен агент и ще бъде закупен от "червените". Футболистът вчера трябваше да мине медицински прегледи и да подпише договора си с ЦСКА-София.