Нов статут за митническото разследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202678 www.24chasa.bg
Статутът на митническите инспектори ще се повиши от 8 януари догодина.

От 8 януари митниците ще имат нова структура с централно управление и пет териториални дирекции

От 8 януари 2019 г. митническото разследване и разузнаване ще станат мегадирекция в митниците, която ще има нови функции. Това става ясно от предложение на финансовия министър Владислав Горанов за реформа в митниците.

Идеята е митницата в сегашния ѝ вид да бъде закрита на 7 януари 2019 г., а от 8 януари да бъде със съвсем нова структура, става ясно от документа.

“Митническо разследване и разузнаване” ще получи статут на главна дирекция в Централното митническо управление, а правомощията му са описани в цели 35 параграфа от новия устройствен правилник на митницата.

Новата дирекция ще участва в

разработването

на митническата

политика

в областта на превенцията, разузнаването и разследването на административни нарушения и престъпления. Тя ще ръководи и контролира дейността на териториалните отдели. Разкриването и разбиването на незаконен трафик на наркотици, изделия, свързани с отбраната, стоки с двойна употреба ще са основно нейно задължение.

Тази дирекция ще трябва да набелязва мерки и да организира предотвратяване на нарушения на законодателството на Европейския съюз.

Митническите разузнавачи имат право да извършват проверки на лица, които съхраняват или извършват дейности с акцизни стоки, както и да обезпечават доказателства.

Контролът при пренасянето през границата на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях също е задължение на тази дирекция. Тя разработва и прилага мерки за защита на интелектуалната собственост.

Всички работни и стратегически контакти със сродните митнически звена от други държави са поверени на тази дирекция. Работещите в нея събират, обработват, анализират, оценяват и разпространяват данни и информация за целите на анализ на риска и за предотвратяване на митнически нарушения и престъпления.

Митническите разузнавачи и инспектори следят и контролират лица, обекти, стоки и транспортни средства, за които е идентифициран риск. Те са и тези, които

разработват

рискови профили

на митнически

нарушители

и предлагат адекватни действия за идентифицирането им.

Когато се налага извършването на проверки, това е дирекцията, която планира и организира как се правят те, включително чрез координационен център, като при необходимост осъществява прякото им оперативно ръководство.

Митническите разузнавачи имат правомощия заедно с Гранична полиция да извършват проверки в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове и на цялата територия на страната.

За да изпълнява успешно функциите си, дирекцията разполага със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения за нуждите на митническия надзор и контрол на стоки и превозни средства. Центровете за анализ на резултати от такива проверки трябва да работят 24 часа в денонощието. Всеки от проверяваните обекти влиза в база данни на дирекцията.

Ако се наложи издирвателна операция или бъдат задържани нарушители, служители на тази дирекция

конвоират

заподозрените лица

Те са и тези, които наблюдават интернет пространството и събират и анализират данни, за да разкрият или предотвратят нарушения и престъпления. Тяхна е инициативата за образуване на административнонаказателни производства, както и изготвянето на актове за наказания, споразумения или отказ от тях.

Важна функция на дирекцията е да организира, координира и участва в специализирани национални и международни операции. Та е тази, която подготвя предложения за промени в митническото, валутното и акцизното законодателство.

Освен повишаване статута на митническото разследване и разузнаване сегашната агенция “Митници” ще се преобразува изцяло. Промените предвиждат създаването на централно управление и пет териториални дирекции - Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска.

Главни дирекции ще бъдат “Митническо разузнаване и разследване” и “Информационни системи и аналитична дейност”. Освен тях, ще бъдат обособени още три дирекции, инспекторат, както и звено за вътрешен одит. Инспекторатът ще придобие нови правомощия, с които се цели по-ефективно противодействие на корупцията.

Териториалните дирекции ще се ръководят и представляват от директор, който се назначава от директора на митниците, съгласувано с министъра на финансите. Той получава право да създава, преобразува и закрива териториални дирекции.

“С реформата ще се постигне облекчаване на администрацията от излишни структури, повишаване на качеството на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура, увеличаване на оперативния състав за сметка на ръководните кадри, повишаване на ефективността на работата на митническите служители, увеличаване на приходите в резултат на засилени контролни функции”, мотивира се финансовият министър Владислав Горанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца