Банките ще плащат на Фонда за гарантиране на влоговете за 7 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7206608 www.24chasa.bg
Димитър Радев

За 7 дни вместо сегашните 45 да се събират извънредни вноски от банките.

Това реши УС на БНБ с промени в наредбата за вноските по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Аргумент за промяната в правилата е, че законови поправки от 2015 г. предвиждат при фалит на банка защитените влогове в нея да бъдат изплащани на вложителите в 7-дневен срок.

Друга промяна в наредбата предвижда, че корекции на общата сума на редовните вноски на банките или намаляване на размера на извънредните вноски вече не може да се прави.

След промени в Закона за влоговете в банките Фондът за гарантиране на влоговете в България може да събира извънредни вноски от търговските банки при финансова криза или други форсмажорни ситуации. Прилагането на тази мярка обаче става само след изричното разрешение на БНБ.

Фондът получи право да иска от трезорите извънредни вноски и ако в него няма достатъчно пари за покриване на задълженията му. Според записаното в закона размерът на извънредната вноска е 0,5% от гарантираните влогове в рамките на 1 година, предвиждат поправките, които вече са в сила.

Извън тях банките правят и редовни вноски в гаранционния фонд. Размерът им е различен за всяка банка и се променя всяка година. При определянето на тази вноска се отчита рисковият профил на банката, както и сумата на гарантираните влогове в нея за предходната година. Фондът може да увеличава вноските с до 10% за година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.