Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет: Деца помагат на деца да се пазят в интернет с програмата „Киберскаут”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7208561 www.24chasa.bg

Мрежа от над 1200 деца в цялата страна е на разположение на техните връстници при проблем в интернет благодарение на обучителната програма на Националния център за безопасен интернет и Теленор

- Какво представлява програмата „Киберскаут“ на Националния център за безопасен интернет и Теленор?

- За вече 13-те години работа на Центъра за безопасен интернет тази обучителна програма се оказа една от най-успешните дългосрочни дейности - да обучаваме деца от цялата страна, които да бъдат съветници и помощници на своите връстници.

Идеята се роди преди четири години при обсъждане на възможни съвместни инициативи с нашия дългогодишен партньор Теленор. Сътрудничеството ни е старо колкото и самият център – Теленор са един от членовете-основатели на Обществения съвет към Центъра за безопасен интернет. За нас най-сигурната превенция в онлайн пространството са обученията и развиването на дигитално-медийни умения у децата от най-ранна възраст. Това им помага сами да се ориентират в сложната дигитална среда, да разпознават навреме опасностите и да ги избягват.

Ние винаги сме си мечтали да можем да обхванем с дейностите ни цялата страна. Но европейската мрежа от центрове за безопасен интернет е всъщност базирана в неправителствени организации във всяка държава, които получават толкова европейско финансиране, колкото могат сами да осигурят от други източници. Поради това и сътрудничеството ни с частния сектор е от изключително значение за продължаване на нашата работа.

- Как действа тази програма?

- В края на всяка календарна година обявяваме конкурс, отворен за всички училища в страната, за заявки техни ученици от 5 клас да бъдат обучени за киберскаути. Спряхме се на 5 клас, защото тогава децата стават вече много активни в интернет и съответно са изложени на повече опасности, а от друга страна, ще имат още поне две години да бъдат на разположение на връстниците им в същото училище. Екипът подбира за изпълнение толкова заявки, колкото му е възможно да изпълни в рамките на една година. Сред обявените критерии за избор са: предпочитание се дава на училища в населени места, където още не имало обучения; стимулираме училищата да съставят сборни групи по възможност от няколко близки населени места или поне от няколко училища в населеното място; групата, която не може да бъде по-голяма от 30 ученика поради спецификата на методиката, да включва както момчета, така и момичета, а по възможност и деца от различни етнически общности. В началото на всяка нова година заедно с училищата се прави график за обученията, който е доста сгъстен, защото месеците юли, август и декември не са подходящи. Трима обучители отиват в училището-домакин и провеждат обучение, което обхваща два пълни дни. Обучението е изцяло интерактивно – с децата се работи през викторини, дискусии, задачи за групово изпълнение, симулации на реалистични ситуации. През първия ден се работи заедно с децата по определяне на рисковете онлайн за деца. Впрочем, те са много добре информирани за повечето от опасностите. Това, което им липсва обаче е да структурират в съзнанието си това пасивно знание и да им се дадат варианти за предпазване и за реакция при сблъскване с конкретна опасност. Вторият ден вече е изцяло посветен на две важни умения: какво да посъветвам свой връстник, който е попаднал в неприятна ситуация онлайн и как да предам на своите връстници новите знания и умения, които съм получил по време на обучението. По първата цел работим със симулационни игри и обсъждане на правилните реакции и подходи. По втората – обсъждаме и избираме различни варианти на дейности, през които киберскаутите могат да предадат знанията си – кампании, видеоклипове, плакати, брошури, кратки пиески и всичко друго, за което те сами се сетят. След гласуване за три от изброените дейности групата се разделя на три и всяка има време да подготви съответната дейност, която след това да представи пред останалите и заедно да се обсъди как може да се подобри.

- А как стимулирате децата наистина да предават знанията си на техните връстници?

- След приключване на двудуневното обучение децата имат задача да се разделят на по-малки отряди и имат два месеца да си изберат име и лого на отряда, да си измислят и проведат с помощта на учител своя дейност сред връстниците им. Учителите ни изпращат подробно описание на проведените дейности, снимки, изработени материали и жури избира трите най-добри дейности. Децата, които са ги провели, идват в София за отбелязването на международния Ден за безопасен интернет в началото на февруари и на тържествена церемония получават награди и грамоти от Теленор и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, които са важен партньор на Центъра за безопасен интернет.

- Как определяте ползата от обучителната програма?

- На първо място ние следим повишаването на уменията на децата с входна и изходна анкета при обученията. Техните умения да разпознават и да се предпазват от онлайн опасности нараства с от 20% дори в някои групи до над 50%. След приключване на състезанието за най-добра дейност ние не прекъсваме връзката с обучените групи – те получават задачи за изпълнение, които наричаме „мисии“, с които събират точки и при натрупването на определен брой точки получават правото да влязат във висшата група „Киберскаут-експерт“. Тази група деца получава възможност да продължи обучението си през дистанционни обучения, да взема участие в различни други инициативи и проекти.

И не на последно място, ефектът от програмата проличава и в това, че обучени от нас киберскаути ни сигнализират за проблеми с техни връстници, за открити съмнителни профили в социалните мрежи или за случаи на онлайн тормоз. На няколко пъти обучените деца ни изпращаха сигнали за профили на педофили, които те бяха идентифицирали благодарение на получените знания и умения.

- Програмата е насочена към ученици и учители, но предвиждате ли и обучителни курсове за родителите, тъй като и те са аудитория, която също може би не е съвсем наясно с рисковете?

- Да, определено родителите са целева аудитория, с която също има какво да научи по отношение на безопасността в интернет. Затова в началото на 2018 г. заедно с Теленор организирахме първия родителски форум по темата, под наслов „От нас зависи!“. Какво трябва да знаем за децата си и как да бъдем успешни дигитални родители, какви са заплахите в онлайн общуването и за какво децата използват социалните мрежи бяха само част от горещите теми, които вълнуват всеки родител и бяха поставени на дискусия по време на форума, организиран от Теленор, в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Асоциация Родители и сайта „Майко Мила!“. Лично Комисар Явор Колев от ГДБОП обучи първото поколение дигитални родители как да предпазят децата си в интернет и какви са заплахите, с които той и неговия екип се борят ежедневно. Интересът, с който родителите дискутираха, задаваха въпроси и се интересуваха от инструментите за защита, ясно ни показаха, че има много какво да се направи и в тази посока. Друга добра съвместна инициатива с Теленор, насочена към родителите е така наречената „Д-р ОхЗаби – Клиника за мобилни устройства, ползвани от деца, при която по различни поводи експерти на Центъра за безопасен интернет провеждат разговори с деца и техните родители за начините безопасно да се ползва интелнет и мобилно устройство.

- Ще продължава ли програмата и докога?

- Докато Центърът за безопасен интернет действа, тази програма ще продължава. Безспорно за нас тя е много значима, но също така беше високо оценена и на европейско равнище – през 2017 г. беше класирана сред най-добрите в Европа от Европейската мрежа за превенция на престъпността.

***

За 4 години от програмата бяха пряко обучени над 1200 киберскаута в над 50 населени места. Само през 2018 г. бяха обучени 506 ученика от 28 училища в 16 населени места и чрез различни дейности през годината те предадоха знанията си на повече от 2000 техни връстници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.