Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет: Деца помагат на деца да се пазят в интернет с програмата „Киберскаут”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7208561 www.24chasa.bg

Мрежа от над 1200 деца в цялата страна е на разположение на техните връстници при проблем в интернет благодарение на обучителната програма на Националния център за безопасен интернет и Теленор

- Какво представлява програмата „Киберскаут“ на Националния център за безопасен интернет и Теленор?

- За вече 13-те години работа на Центъра за безопасен интернет тази обучителна програма се оказа една от най-успешните дългосрочни дейности - да обучаваме деца от цялата страна, които да бъдат съветници и помощници на своите връстници.

Идеята се роди преди четири години при обсъждане на възможни съвместни инициативи с нашия дългогодишен партньор Теленор. Сътрудничеството ни е старо колкото и самият център – Теленор са един от членовете-основатели на Обществения съвет към Центъра за безопасен интернет. За нас най-сигурната превенция в онлайн пространството са обученията и развиването на дигитално-медийни умения у децата от най-ранна възраст. Това им помага сами да се ориентират в сложната дигитална среда, да разпознават навреме опасностите и да ги избягват.

Ние винаги сме си мечтали да можем да обхванем с дейностите ни цялата страна. Но европейската мрежа от центрове за безопасен интернет е всъщност базирана в неправителствени организации във всяка държава, които получават толкова европейско финансиране, колкото могат сами да осигурят от други източници. Поради това и сътрудничеството ни с частния сектор е от изключително значение за продължаване на нашата работа.

- Как действа тази програма?

- В края на всяка календарна година обявяваме конкурс, отворен за всички училища в страната, за заявки техни ученици от 5 клас да бъдат обучени за киберскаути. Спряхме се на 5 клас, защото тогава децата стават вече много активни в интернет и съответно са изложени на повече опасности, а от друга страна, ще имат още поне две години да бъдат на разположение на връстниците им в същото училище. Екипът подбира за изпълнение толкова заявки, колкото му е възможно да изпълни в рамките на една година. Сред обявените критерии за избор са: предпочитание се дава на училища в населени места, където още не имало обучения; стимулираме училищата да съставят сборни групи по възможност от няколко близки населени места или поне от няколко училища в населеното място; групата, която не може да бъде по-голяма от 30 ученика поради спецификата на методиката, да включва както момчета, така и момичета, а по възможност и деца от различни етнически общности. В началото на всяка нова година заедно с училищата се прави график за обученията, който е доста сгъстен, защото месеците юли, август и декември не са подходящи. Трима обучители отиват в училището-домакин и провеждат обучение, което обхваща два пълни дни. Обучението е изцяло интерактивно – с децата се работи през викторини, дискусии, задачи за групово изпълнение, симулации на реалистични ситуации. През първия ден се работи заедно с децата по определяне на рисковете онлайн за деца. Впрочем, те са много добре информирани за повечето от опасностите. Това, което им липсва обаче е да структурират в съзнанието си това пасивно знание и да им се дадат варианти за предпазване и за реакция при сблъскване с конкретна опасност. Вторият ден вече е изцяло посветен на две важни умения: какво да посъветвам свой връстник, който е попаднал в неприятна ситуация онлайн и как да предам на своите връстници новите знания и умения, които съм получил по време на обучението. По първата цел работим със симулационни игри и обсъждане на правилните реакции и подходи. По втората – обсъждаме и избираме различни варианти на дейности, през които киберскаутите могат да предадат знанията си – кампании, видеоклипове, плакати, брошури, кратки пиески и всичко друго, за което те сами се сетят. След гласуване за три от изброените дейности групата се разделя на три и всяка има време да подготви съответната дейност, която след това да представи пред останалите и заедно да се обсъди как може да се подобри.

- А как стимулирате децата наистина да предават знанията си на техните връстници?

- След приключване на двудуневното обучение децата имат задача да се разделят на по-малки отряди и имат два месеца да си изберат име и лого на отряда, да си измислят и проведат с помощта на учител своя дейност сред връстниците им. Учителите ни изпращат подробно описание на проведените дейности, снимки, изработени материали и жури избира трите най-добри дейности. Децата, които са ги провели, идват в София за отбелязването на международния Ден за безопасен интернет в началото на февруари и на тържествена церемония получават награди и грамоти от Теленор и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, които са важен партньор на Центъра за безопасен интернет.

- Как определяте ползата от обучителната програма?

- На първо място ние следим повишаването на уменията на децата с входна и изходна анкета при обученията. Техните умения да разпознават и да се предпазват от онлайн опасности нараства с от 20% дори в някои групи до над 50%. След приключване на състезанието за най-добра дейност ние не прекъсваме връзката с обучените групи – те получават задачи за изпълнение, които наричаме „мисии“, с които събират точки и при натрупването на определен брой точки получават правото да влязат във висшата група „Киберскаут-експерт“. Тази група деца получава възможност да продължи обучението си през дистанционни обучения, да взема участие в различни други инициативи и проекти.

И не на последно място, ефектът от програмата проличава и в това, че обучени от нас киберскаути ни сигнализират за проблеми с техни връстници, за открити съмнителни профили в социалните мрежи или за случаи на онлайн тормоз. На няколко пъти обучените деца ни изпращаха сигнали за профили на педофили, които те бяха идентифицирали благодарение на получените знания и умения.

- Програмата е насочена към ученици и учители, но предвиждате ли и обучителни курсове за родителите, тъй като и те са аудитория, която също може би не е съвсем наясно с рисковете?

- Да, определено родителите са целева аудитория, с която също има какво да научи по отношение на безопасността в интернет. Затова в началото на 2018 г. заедно с Теленор организирахме първия родителски форум по темата, под наслов „От нас зависи!“. Какво трябва да знаем за децата си и как да бъдем успешни дигитални родители, какви са заплахите в онлайн общуването и за какво децата използват социалните мрежи бяха само част от горещите теми, които вълнуват всеки родител и бяха поставени на дискусия по време на форума, организиран от Теленор, в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Асоциация Родители и сайта „Майко Мила!“. Лично Комисар Явор Колев от ГДБОП обучи първото поколение дигитални родители как да предпазят децата си в интернет и какви са заплахите, с които той и неговия екип се борят ежедневно. Интересът, с който родителите дискутираха, задаваха въпроси и се интересуваха от инструментите за защита, ясно ни показаха, че има много какво да се направи и в тази посока. Друга добра съвместна инициатива с Теленор, насочена към родителите е така наречената „Д-р ОхЗаби – Клиника за мобилни устройства, ползвани от деца, при която по различни поводи експерти на Центъра за безопасен интернет провеждат разговори с деца и техните родители за начините безопасно да се ползва интелнет и мобилно устройство.

- Ще продължава ли програмата и докога?

- Докато Центърът за безопасен интернет действа, тази програма ще продължава. Безспорно за нас тя е много значима, но също така беше високо оценена и на европейско равнище – през 2017 г. беше класирана сред най-добрите в Европа от Европейската мрежа за превенция на престъпността.

***

За 4 години от програмата бяха пряко обучени над 1200 киберскаута в над 50 населени места. Само през 2018 г. бяха обучени 506 ученика от 28 училища в 16 населени места и чрез различни дейности през годината те предадоха знанията си на повече от 2000 техни връстници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.