Под 0 градуса в килията на Арабаджиев-син, след жалба пуснаха парното на всички

https://www.24chasa.bg/novini/article/7208618 www.24chasa.bg
21-годишният Вълчо Арабаджиев пред спецсъда, който му наложи постоянен арест. Адвокатите му са подали нова молба за освобождаване, но заседание не е насрочено.

Разрешили да получи термобельо, шапка и ръкавици, които не били сред позволените вещи в ареста

21-годишният син на хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо, мръзнал дни наред в килията си в ареста на столичната ул. “Г. М. Димитров”. В студените нощи през ноември температурата там била под нулата, защото парното не било пуснато.

Вълчо поискал още завивки. При разрешени 2 одеяла му дали още две и дори юрган, но пак не се стоплил. Тогава наследникът на хотелиерите помолил за шапка и ръкавици. Оказало се, че тези зимни аксесоари не са разрешени за арестантите. Печка също била отказана. След намесата на адвокат било позволено да му бъдат предадени плетени терморъкавици и шапка, а също и термобельо.

Парното при Вълчо било пуснато едва в 17 ч на 30 ноември. Той дели една килия с млад мъж, обвинен по дело за телефонни измами.

“Пуснали са парното първо в неговото спално помещение. Обясниха ни, че не е работело заради авариен ремонт на инсталацията. Друг начин за отопление нямало”, потвърди пред “24 часа” Аделина Натина, една от защитниците на Арабаджиев-младши.

От Министерството на правосъдието заявиха пред “24 часа”, че през ноември се е наложила подмяна на щрангове и тръби, но в края на месеца парното било пуснато на всички. От лятото бил планиран ремонт на отоплителната инсталация. Имало обществена поръчка, но не се явила нито една фирма. След авария без парно през ноември останал не само арестът, но и 3-те блока на Националната следствена служба. Според адвокатката условията в ареста са опасни за здравето на Вълчо. “При неговите заболявания, ако вдигне температура, може дори да се парализира”, твърди Натина.

Съдебномедицинска експертиза показала, че Вълчо страда от заболяване на гръбначния стълб, което получил след катастрофа в Лондон през 2016 г. Оттогава имал болки в шията и гърба. По нареждане на съда той е прегледан от невролог на 19 ноември. Докторът заключил, че няма данни за пареза, защото младият Арабаджиев “застава спокойно на пети и на пръсти”. Защитата обаче твърди, че в изследванията трябва да участва и неврохирург. Вероятно ще има нова експертиза.

В спецсъда вече е подадена нова молба за промяна на мярката за неотклонение, но заседание не е насрочено, тъй като във вторник документи по делото били в апелативния спецсъд по молби за промяна на мярката за неотклонение на Ромелия Кирилова и Елена Караянева, които са водели счетоводството на Арабаджиеви и също са следствени.

Хотелиерското семейство е обвинено за участие в престъпна група за укриване на данъци и пране на пари, действала от началото на 2017 г. до 31 август т.г.