Цветанов: Няма да се съобразим с ветото на президента върху промените в НК

https://www.24chasa.bg/novini/article/7212491 www.24chasa.bg
Цветан Цветанов Кадър: Би Ти Ви

През 2014 г. след терористичния акт в Париж всичките европейски държави приеха директива за тайния арест. От 2018 г. тече наказателна процедура за страната ни. Това каза пред Би Ти Ви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов относно промените в НПК за т. нар. "таен арест".

Никъде не се говори за "таен арест", както в момента се интерпретира. От самото начало на задържането всеки има възможност да се възползва от правна защита. Ако дете на 15 години е преносител на взривни вещества или негов близък го е включил в схема за разпространение на наркотици, какъв е проблемът тези роднини да не бъдат уведомени, ако прокуратурата прецени, че има достатъчно доказателства, за да не се възпрепятства разследването, каза Цветанов.

"Всичко, което правим, е за сигурността на държавата. Ако нямаше терористични актове, нямаше да е необходимо да приемаме подобни промени в законодателството. Разбира се, че няма да се съобразим с ветото на президента. Това е 14-тото такова", заяви той.

"Решението, което вчера беше обявено от Министерството на отбраната, е експертно. Започва процедура от 14 дни. Изборът за Ф-16 е най-добрият от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов спомена за сделките около "Грипен" в Чехия и Словакия, свързани със съмнения за корупция и непрозрачност. "Словашкото правителство вече финализира сделката за F-16 със САЩ. Нека да си оставим за анализ и изводи защо президентът Радев беше толкова голям защитник на "Грипен", каза Цветанов.

"Нека 2019 г. да бъде по-силна, по-здрава и да се запазим част от силния Европейски съюз. Страната днес не се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Убеден съм, че само стабилно правителство може да се справи с всяко едно предизвикателство", завърши той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда