Службите засекли заговор за бягство от затвора на Георги Вълев от Килърите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7219594 www.24chasa.bg
Георги Вълев е конвоиран с полицейски бус до затвора в Плевен. Той бил качен в колата към 12,30 ч и пристигнал преди 14,30 ч.

В Ловеч трябвало да му внесат ампули, с които

да симулира инфаркт. Преместиха го в Плевен

Сумиста е преместен от затвора в Белене в килия в Бобов дол
Сумиста е преместен от затвора в Белене в килия в Бобов дол

Търновският бизнесмен Георги Вълев, който преди година бе осъден на решетки до живот по делото срещу бандата на Килърите, е преместен спешно от килията си в Ловеч в друг затвор.

Той е бил конвоиран вчера до Плевен заради оперативна информация на спецслужбите, че се подготвя негово бягство по празниците. Бусът тръгнал от Ловеч към 12,30 ч, научи “24 часа”.

В полицията получили сигнал, че има план в ловешкия затвор да се вкарат ампули с медикамент, който да предизвика криза и да заблуди лекарите, че са налице симптоми на инфаркт - високо кръвно, повръщане, отпадналост, бучене в ушите. Целта била от медицинския пункт Вълев да бъде качен в линейка и да бъде изведен от строго охранявания район на затвора под предлог, че спасяват живота му.

Според сигнала организаторите се надявали да получат съдействие от медицински служител, който да получи ампулите. Каналът дори бил изпробван, но с друг препарат - за дървеници. Роднина на Вълев пратил ампулите по куриерска служба на своя човек в затвора и те стигнали, където трябва.

Полицаите започнали да проверяват кой може да е вътрешният човек на заговорниците и попаднали на любопитна информация. Оказало се, че племенница на служител с достъп до медицинския пункт в затвора е правила сватба в 4-звезден хотел във Велико Търново, който бе на Георги Вълев, но вече се води на друга фирма, при твърде атрактивни цени - с 50 % отстъпка от обичайната оферта. Тъй като обаче за момента няма убедителни доказателства за негови нерегламентирани връзки със затворници или сподвижници на Килърите, до обвинение не се стигнало.

Георги Вълев лежи в затвора за лихварство и “мокри поръчки”. На 1 декември м.г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го призна за виновен затова, че е поръчал на бандата на Петър Стоянов - Сумиста две убийства - на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, убити през 2009 г.

Освен на Вълев съдът наложи доживотен затвор без право на замяна на Сумиста и Васил Костов-Кеца. Сумиста лежеше в софийския затвор, но пак заради съмнения, че може да предприеме бягство, той бе преместен в затвора в Белене. Наскоро го извели оттам и сега бил в затвора в Бобов дол.

В началото на януари пък в прокуратурата се получи предупреждение, че един от осъдените по делото “Килърите” търси 70 000 евро. Опасенията бяха, че с толкова пари може да се финансира отмъщение на свидетели, полицаи и прокурори. Досега у двама от осъдените бяха откривани мобилни телефони. Само за 4 месеца в килията на Вълев в Ловеч бяха намерени 4, но само за два от джиесемите е доказано, че са негови.

Вълев, Сумиста, Кеца и осъденият на 10 г. затвор като техен помагач Янко Попов - Туцо твърдят, че са жертви на съдебната система. Те са подали общо 6 жалби срещу България в Страсбург, съобщи друг източник пред “24 часа”. Три от тях били на Вълев - едната е подадена през 2015 г., а останалите - през 2018 г. Жалбите обаче са отхвърлени от европейския съд като недопустими.

Досега Георги Вълев е изкарал зад решетките 8 от рождените си дни. На 9 януари ще е деветият.