Хем махмурлия, хем виновен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7220821 www.24chasa.bg
Напоследък все повече хора изпитват комбинация от срам и параноя след напиване. СНИМКА: РОЙТЕРС

Или защо след купон някои страдат от шеймовър

Преди двайсетина години посрещах Нова година с приятели в Горна баня. Бяхме голяма, шумна компания и гостувахме на наш колега. Както подобава за новогодишно парти, имаше много музика, алкохол и забава. Спомням си, че в ранните зори на следващия ден си тръгнахме доста подпийнали с такси. Прибрахме се по домовете, за да спим. Не знам колко време беше минало, но се събудих от вибрациите на мобилния си телефон, оставен наблизо. Беше загрял от неприети повиквания. Всички от компанията бяха звънели. Веднага разбрах, че се случва нещо сериозно, и започнах да ги набирам поред, но даваха заето. По някое време успях да пробия и разбрах защо е тревогата. Домакинът на новогодишното събиране беше изчезнал. Родителите му, които ни бяха освободили къщата си, за да купонясваме, се бяха завърнали в следобедните часове на първи януари и за пореден път бяха установили, че сина им го няма.

Оказа се, че той имал навика да изчезва, след като се напие здраво. Обикалял по улиците в търсене на сродни души и веднъж даже се върнал доста насинен, без спомен какво точно му се е случило. Затова всички бяхме впрегнати да го издирваме по приятели и болници. Прибра се сам след ден. Слава богу, без да е бит, но отново без да е много наясно какви точно ги е вършил. Ефектът от дългата операция по неговото издирване беше, че той започна да избягва почти всички от въпросния новогодишен купон, а на родителите си не бе говорил много дълго време, защото вдигнали ненужна тревога.

Тогава въобще не бях чувала за шеймовър - състояние, при което препилият толкова болезнено се срамува от своя махмурлук, че изпада в депресивни състояния. Терминът идва от английските думи shame (срам) и hangover (махмурлук). Спомних си за моя колега тези дни, когато по Би Би Си се появи репортаж за това ново явление, с което се сблъскват психолозите. Става въпрос за хора, които на сутринта след купон вместо лекота изпитват безпричинно чувство на безпокойство. Това не са познатите тревоги как бързо да излекувам главата и тялото си от махмурлука, а са по-големи притеснения, свързани със смисъла на живота и оценката на другите около нас.

Според експерти основната причина е, че злоупотребилите с алкохол често трудно си спомнят какво се е случило предишната вечер. Имат усещането, че са извършили нещо нередно, но не и ясна преценка колко големи са щетите.

“Дори и да не съм направил нищо лошо, се случва да си мисля, че не съм имал никаква полза от вечерта. Усещам, че не просто съм се напил, а има нещо фундаментално сбъркано в мен, чувствам се като изгнил отвътре. Изпитвам срам и си мисля, че нищо добро не ме очаква в живота”, споделя 26-годишният Томас пред Би Би Си. Според него това състояние на пиянство много прилича на депресия.

“Събуждаш се с чувство на паника и вина, че си направил нещо ужасно вечерта, което е било неприятно и досадно за всички. Това е по-скоро физическо усещане, но мозъкът се опитва да го обясни, сравнявайки факти”, разказва Марина, която е графичен дизайнер.

Всички, които са изпадали в такова състояние, описват шеймовъра като комбинация от срам и параноя. Някои твърдят, че невинаги пиянството им е завършвало така, по-скоро през последните години наблюдават такава промяна в поведението си. "Мисля, че явлението шеймовър далеч не е типично за всички, а предимно за хората, които по принцип са плахи, срамежливи, несигурни, емоционално уязвими, с ниско самочувствие, със зависимост от чуждо мнение или с различни прояви на социални фобии", казва психиатърът Вадим Колобов. По думите му тези особености, наред с намаленото ниво на серотонин, известен като хормона на щастието, карат някои хора да изпитват шеймовър. Първоначало алкохолът им действа като един вид адаптоген, психосоциална защита, кара ги да се чувстват комфортно в комуникационни ситуации. С увеличаване на количествата обаче този стимулиращ ефект изчезва и доминира общото чувство за несигурност и тревожност. Затова много от преживелите депресия казват, че докато са били в това състояние, шеймовър също ги е измъчвал често, но след като са подобрили психическото си състояние, той също е изчезнал.

Въпреки това не е задължително да страдате от депресия, за да усетите шеймовър. Достатъчно е да сте предразположени към него, което означава да имате ниско ниво на хормона на щастието в мозъка. "Тъй като запасите на серотонин у тези хора първоначално са малки, пиенето бързо ги изчерпва и те временно изпадат в още по - голям дефицит, с всички психоемоционални последствия и влошаване на характерните им черти", обяснява Колобов.

По думите му обаче това е преодолимо състояние и подобно на обикновения махмурлук, характеризиращ се преди всичко с физически страдания, може да се избегне, ако се спазват определени правила. На първо място е важно как ще подготвите тялото и мозъка си за купона. Добре е още през деня да си създадете комфортна среда. Да стоите на топло и плавно да започнете да хидратирате тялото си, като изпивате по две чаши вода или чай с почивка от половин час. Да правите нещо, което ви доставя удоволствие. Да четете стихове, слушате музика или нещо друго разтоварващо психиката. Важното е организмът да се успокои от натрупания стрес, което ще ви помогне да забавите темпото и на самото пиене в новогодишната нощ.

Ако имате лоши мисли, опитайте някоя техника за успокояване. Например бавно пребройте до четири, докато вдишвате дълбоко, а след това също до толкова, докато издишвате. Старайте се през това време да не мислите за нищо, а просто следете дъха си. Легнете или седнете и опитайте да отпуснете максимално тялото си. Започнете първо с отпускане на мускулите на лицето, раменете, торса, ръцете и краката. Целта е да усетите, че не изпитване напрежение в нито една част от тялото си.

Опитайте се да споделите с близък какво чувствате и от какво се страхувате, така има голям шанс да избегнете чувството на изолация, ако се напиете, тъй като ще има запознат човек с вашето състояние и бързо ще може да ви се притече на помощ.

За да се предпазите от шеймовър, нивото на серотонин трябва да се увеличи, което може да стане и чрез подходяща храна. Добре е преди напиване да се ядат яйца, млечни продукти, телешко, пилешко, пуешко или овнешко месо, както и ядки и зърнени храни, богати на триптофан, който помага за покачване на нивата на хормона на щастието. Слънчевите лъчи също са добър помощник това да се случва, както и концентрирането върху положителни емоции.

 23% не се събуждат с натежала глава след парти

Различни научни проучвания показват, че около 23 процента от хората, които се напиват, не страдат на следващия ден от махмурлук. Учените все още не могат да установят с точност защо е така и предполагат, че се дължи преди всичко на генетична предопределеност.

Има обаче някои фактори, за които е доказано, че имат отношение към махмурлука. Количеството на алкохол безспорно е на първо място. Изследване на Университета на Кил е показало, че 80 на сто от хората, които не се събуждали с натежала глава през месец с купони, са пили така, че концентрацията на алкохол в кръвта им никога не е надвишавала 0,1%. Освен това 20-годишните 7 пъти по-често страдат от махмурлук в сравнение с тези на 60 г.

Според Ричард Стивънс от изследователския екип това се дължи преди всичко на опит. По-възрастните хора знаят как да пият мъдро. Това включва да не се смесват различни напитки и да се избягват така наречените тъмни алкохоли, като например уиски, коняк и ром, които предизвикват по-силен махмурлук. Причината е, че те съдържат повече конгенери, които се получават при ферментацията на алкохола.

По думите на Стивънс дехидратацията не е толкова голям фактор, колкото се опитват да я представят някои негови колеги, и не би помогнала, ако симптомите на махмурлук вече са налице. По добре е да се вземе някакво лекарство за главоболие и да се хапне нещо мазно, което да повиши нивото на кръвната захар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа