Ритуали за пропъждане на лоши спомени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7220825 www.24chasa.bg
Сервитьорка поднася "висящо кафе" в Пловдив. Напитката е платена от клиент за непознат човек, който не може да си позволи да я купи сам. СНИМКА: Наташа Манева

Гонете ги чрез добри дела и сутрешна медитация

Kраят на годината и началото на новата е време за равносметка и неизбежно много хора се връщат към моменти, които с удоволствие биха заличили, ако имаха възможност. За жалост обаче, това не е толкова просто, колкото и изследвания да се правят по въпроса и периодично да се появяват съобщения, че учени са изобретили лекарство срещу лоши спомени. Техните усилия по-скоро са насочени към лекуване на посттравматичен стрес вследствие на преживяно насилие или шокиращо събитие и са част от лекарски терапии.

Съществуват обаче редица разработки на психиатри и уелнес специалисти, за които се твърди, че помагат така да се подреждат спомените, че тези с положителни емоции да имат превес. Професор Блейк Ричардс от Университета на Торонто вярва, че забравянето е работещ и вграден в самата памет механизъм и може да се направлява. Той сравнява способността да си спомняме като пътека в гората. Колкото повече ходиш по нея, толкова по-забележима става тя. Или по друг начин казано, когато често се връщаме към дадена информация, това води до укрепване на съответните невронни връзки и кара мозъка да предполага, че след като толкова много ни занимава, тя е много важна за нас.

Професор Майкъл Андерсън от в Кеймбридж също твърди пред Би Би Си, че паметта може да бъде тренирана. Преди години той прави проучване, с което доказва, че ако потискате определени спомени, може наистина да ги направите по-малко натрапчиви. Той се опитва да обори теорията на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд, който твърди, че потиснатите преживявания се връщат обратно след години и преследват много по-сериозно хората. Според Андерсън обаче подобен опит да се отървем от нежелана информация е важен метод за организиране на емоции и мисли поне в краткросрочен план.

Чрез изследвания върху мишки професор Блек Ричардс пък е успял да докаже, че различни кардиоупражнения помагат за насърчаване на неврогенезата. Например тичане в колела или по бягаща пътека удвоява или дори утроява броя на нови неврони, които се появяват в хипокампуса – основната област в мозъка, свързана с паметта и усвояването на нови знания. Той не се наема да твърди, че това работи и при хората по същия начин, но със сигурност показва, че активните движения влияят върху мрежата от нервни връзки в мозъка и по този начин помагат за пренаписване на съществуващата система от спомени.

Според учените умението да се забравя е като това да се запомня и за него също са необходими известни тренировки, за да се постигне желаната цел. Когато обаче говорим за първите дни след новогодишните празници, нещата изглеждат още по-сериозни. Причината е, че еуфорията около семейните събирания и купоните с приятели до известна степен е извадила човек от обикновения му дневен режим и е необходимо време за връщане към него. Отделно той трябва да започне да работи върху своите мисли, и то по начин, който да ги подреди правилно, изтласквайки лошите спомени.

Ако човек започне да си казва: ето сега ще мисля само положително, а около него се сипят задачи, които традиционно съпътстват началото на всяка нова година, рискува бързо да се откаже или да си причини допълнителен стрес. Затова е добре да си създаде някои малки ритуали, които ще го държат в кондиция и със сигурност ще му помагат да изпитва приятни емоции.

Сестрите Надя и Катя Нараин са родени в Хонконг. Израстват в Азия, като акупунктурата и масажите са били част от тяхното семейно възпитание. Преди да се установят в Англия и да станат сред известните експерти по уелнес, обикалят много Индия и други азиатски страни и изучават различни практики за благополучие на тялото и ума. Днес Надя е йога инструктор, а Катя има две заведения за здравословно хранене в Лондон. Сред звездните им клиенти са актрисите Рийз Уидърспун и Сиена Милър и топмоделът Кейт Мос. Твърди се, че последната е купила 20 копия от книга на сестрите за коледни подаръци.

Последният труд на Надя и Катя Нараин е "Ежедневни ритуали". В него човек може да намери ценни съвети как да се справи с тази част от годината така, че да избегне стреса и да се погрижи за своето психическо равновесие. Според тях медитация с чаша сутрешно кафе би свършила чудесна работа. Причината е, че в съвременния динамичен свят човек трудно успява да остане насаме със себе си. Затова е добре, докато чакате водата да заври и кафето да стане, да не хуквате да вършите други задачи, а да използвате тези няколко минути да размишлявате и съзерцавате нещо хубаво, което сте преживели. "Докато сме у дома, ние се грижим толкова много за това, което се случва навън, и рядко се обръщаме с очи към себе си. Ако прекарваме поне няколко минути сутрин, за да се грижим за нашето вътрешно състояние, нашият ден може да се подобри чувствително към по-добро. Нашата самооценка и отношението ни към ставащото наоколо ще се променят", пишат сестрите Нараин.

За мнозина може да звучи маловажно, но според тях е изключителен плюс човек да оправя всяка сутрин своето легло. Този малък ритуал влияе на самочувствието му, защото издава, че той умее да подрежда своя свят.

Същото важи и за смяната на дрехите от работа веднага след като се прибере у дома и вземането на топла вана или душ, които да позволят на тялото да се отпусне и да се пренастрои на по-спокоен режим.

Проявите на щедрост не бива да са кампанийни и предимно по Коледа. "Когато споделяте нещо с някого, по този начин вие продължавате да се грижите за себе си, колкото и странно да ви звучи това. Помагайки на друг, вие си помагате да преодолеете своите собствени граници и да опознавате света", се посочва в книгата "Ежедневни ритуали". Авторките й съветват хората винаги да носят в джоба си дребни монети, с които при нужда да помогнат. Ако нямат финансова възможност да правят това, да измислят нещо друго, което да споделят - например топли чорапи за бездомник или да помогнат на самотен възрастен съсед да си почисти къщата. Така добрите дела ще ви помогнат да оцените това, което наистина е важно в живота, и да се избавите от лошите спомени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа