Ритуали за пропъждане на лоши спомени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7220825 www.24chasa.bg
Сервитьорка поднася "висящо кафе" в Пловдив. Напитката е платена от клиент за непознат човек, който не може да си позволи да я купи сам. СНИМКА: Наташа Манева

Гонете ги чрез добри дела и сутрешна медитация

Kраят на годината и началото на новата е време за равносметка и неизбежно много хора се връщат към моменти, които с удоволствие биха заличили, ако имаха възможност. За жалост обаче, това не е толкова просто, колкото и изследвания да се правят по въпроса и периодично да се появяват съобщения, че учени са изобретили лекарство срещу лоши спомени. Техните усилия по-скоро са насочени към лекуване на посттравматичен стрес вследствие на преживяно насилие или шокиращо събитие и са част от лекарски терапии.

Съществуват обаче редица разработки на психиатри и уелнес специалисти, за които се твърди, че помагат така да се подреждат спомените, че тези с положителни емоции да имат превес. Професор Блейк Ричардс от Университета на Торонто вярва, че забравянето е работещ и вграден в самата памет механизъм и може да се направлява. Той сравнява способността да си спомняме като пътека в гората. Колкото повече ходиш по нея, толкова по-забележима става тя. Или по друг начин казано, когато често се връщаме към дадена информация, това води до укрепване на съответните невронни връзки и кара мозъка да предполага, че след като толкова много ни занимава, тя е много важна за нас.

Професор Майкъл Андерсън от в Кеймбридж също твърди пред Би Би Си, че паметта може да бъде тренирана. Преди години той прави проучване, с което доказва, че ако потискате определени спомени, може наистина да ги направите по-малко натрапчиви. Той се опитва да обори теорията на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд, който твърди, че потиснатите преживявания се връщат обратно след години и преследват много по-сериозно хората. Според Андерсън обаче подобен опит да се отървем от нежелана информация е важен метод за организиране на емоции и мисли поне в краткросрочен план.

Чрез изследвания върху мишки професор Блек Ричардс пък е успял да докаже, че различни кардиоупражнения помагат за насърчаване на неврогенезата. Например тичане в колела или по бягаща пътека удвоява или дори утроява броя на нови неврони, които се появяват в хипокампуса – основната област в мозъка, свързана с паметта и усвояването на нови знания. Той не се наема да твърди, че това работи и при хората по същия начин, но със сигурност показва, че активните движения влияят върху мрежата от нервни връзки в мозъка и по този начин помагат за пренаписване на съществуващата система от спомени.

Според учените умението да се забравя е като това да се запомня и за него също са необходими известни тренировки, за да се постигне желаната цел. Когато обаче говорим за първите дни след новогодишните празници, нещата изглеждат още по-сериозни. Причината е, че еуфорията около семейните събирания и купоните с приятели до известна степен е извадила човек от обикновения му дневен режим и е необходимо време за връщане към него. Отделно той трябва да започне да работи върху своите мисли, и то по начин, който да ги подреди правилно, изтласквайки лошите спомени.

Ако човек започне да си казва: ето сега ще мисля само положително, а около него се сипят задачи, които традиционно съпътстват началото на всяка нова година, рискува бързо да се откаже или да си причини допълнителен стрес. Затова е добре да си създаде някои малки ритуали, които ще го държат в кондиция и със сигурност ще му помагат да изпитва приятни емоции.

Сестрите Надя и Катя Нараин са родени в Хонконг. Израстват в Азия, като акупунктурата и масажите са били част от тяхното семейно възпитание. Преди да се установят в Англия и да станат сред известните експерти по уелнес, обикалят много Индия и други азиатски страни и изучават различни практики за благополучие на тялото и ума. Днес Надя е йога инструктор, а Катя има две заведения за здравословно хранене в Лондон. Сред звездните им клиенти са актрисите Рийз Уидърспун и Сиена Милър и топмоделът Кейт Мос. Твърди се, че последната е купила 20 копия от книга на сестрите за коледни подаръци.

Последният труд на Надя и Катя Нараин е "Ежедневни ритуали". В него човек може да намери ценни съвети как да се справи с тази част от годината така, че да избегне стреса и да се погрижи за своето психическо равновесие. Според тях медитация с чаша сутрешно кафе би свършила чудесна работа. Причината е, че в съвременния динамичен свят човек трудно успява да остане насаме със себе си. Затова е добре, докато чакате водата да заври и кафето да стане, да не хуквате да вършите други задачи, а да използвате тези няколко минути да размишлявате и съзерцавате нещо хубаво, което сте преживели. "Докато сме у дома, ние се грижим толкова много за това, което се случва навън, и рядко се обръщаме с очи към себе си. Ако прекарваме поне няколко минути сутрин, за да се грижим за нашето вътрешно състояние, нашият ден може да се подобри чувствително към по-добро. Нашата самооценка и отношението ни към ставащото наоколо ще се променят", пишат сестрите Нараин.

За мнозина може да звучи маловажно, но според тях е изключителен плюс човек да оправя всяка сутрин своето легло. Този малък ритуал влияе на самочувствието му, защото издава, че той умее да подрежда своя свят.

Същото важи и за смяната на дрехите от работа веднага след като се прибере у дома и вземането на топла вана или душ, които да позволят на тялото да се отпусне и да се пренастрои на по-спокоен режим.

Проявите на щедрост не бива да са кампанийни и предимно по Коледа. "Когато споделяте нещо с някого, по този начин вие продължавате да се грижите за себе си, колкото и странно да ви звучи това. Помагайки на друг, вие си помагате да преодолеете своите собствени граници и да опознавате света", се посочва в книгата "Ежедневни ритуали". Авторките й съветват хората винаги да носят в джоба си дребни монети, с които при нужда да помогнат. Ако нямат финансова възможност да правят това, да измислят нещо друго, което да споделят - например топли чорапи за бездомник или да помогнат на самотен възрастен съсед да си почисти къщата. Така добрите дела ще ви помогнат да оцените това, което наистина е важно в живота, и да се избавите от лошите спомени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,