Трета година поред бюджетът с излишък

https://www.24chasa.bg/novini/article/7223242 www.24chasa.bg

163,5 млн. лв. ще е излишъкът в бюджета за миналата година, или 0,2% от прогнозния БВП. Това показват предварителни данни на финансовото министерство по консолидираната фискална програма за 2018 г.

Така за трета поредна година бюджетът е с излишък. Спрямо предвидения в началото на 2017 г. бюджетното салдо било подобрен с близо 1,3 млрд. лева. От финансовото министерство посочват, че силното фискално представяне на България е намерило отражение и в годишните доклади на международните рейтингови агенции, като анализаторите посочват, че постигнатата финансова стабилност, ниският държавен дълг и присъединяването към валутния механизъм ERM II ще засилят допълнително доверието към страната ни и са фактор за бъдещо повишение на рейтинга.

Най-големият разход, с който е намален излишъкът от ноември, когато беше 2,8 млрд. лв., са дадените 1,35 млрд. лв. за изграждане на 134,2 км от магистрала “Хемус”.

Приходите и помощите за 2018 г. се очаква да бъдат в размер на 39,6 млрд. лв., като спрямо 2017 г. се отбелязва ръст от 4,3 млрд. лева. Увеличението се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 3,7 млрд. лв., или 11,1%. Ръст в размер на 578,8 млн. лв. се отчита и при постъпленията от помощи.

Разходите, в които влиза и вноската на България в бюджета на ЕС, за 2018 г. се очаква да бъдат 39,4 млрд. лв., което е 100,4% от годишния разчет. Нарастването било основно заради по-високия размер на разходите по националния бюджет и на тези по сметките за средства от Европейския съюз. От ведомството на Владислав Горанов съобщават още, че ръстът на разходите по националния бюджет се дължи основно на по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания. Това включва базовия ефект от увеличението на разходите за пенсии от юли 2017 г. и увеличението на 2 стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия, както и новото увеличение на пенсиите от юли 2018 г. По-високите разходи за персонал основно били заради увеличението на заплатите на педагогическия персонал в системата на средното образование.

От финансовото министерство посочват, че към края на ноември 2018 г. България е изплатила към бюджета на ЕС 994,2 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националният селекционер Красимир Балъков обяви своя списък с футболисти, играещи в чужбина, за предстоящия мач с Англия на 7 септември в Лондон. Двубоят е от квалификациите за Евро 2020. Бала ще разчита на Страхил Попов, Георги Пашов, Васил Божиков, Георги Сърмов, Ивелин Попов, Симеон Славчев, Божидар Краев, Георги Костадинов, Георги Миланов,

Лошите резултати на "Марибор" от началото на сезона са вследствие на промените, настъпили в клуба през лятото, пише в официална позиция на ръководството. Шампионът на Словения е съперник на "Лудогорец" в решаващите два мача за влизане в групите на Лига Европа. "Съставът е много променен и негативните резултати са нормални след само с няколко

Произведения на Станислав Трифонов-Насимо красят фасади по целия свят Знаете ли какво е общото между дядо Добри, Вазов, Левски, Ботев, Вапцаров? Освен че са бележити и незабравими българи, всички те оживяват в наши дни от страхотния талант на един художник, майстор на графитите - Станислав Трифонов-Насимо.