Махат модулите от малката матура след 7-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7225001 www.24chasa.bg
Таня Михайлова

920 лв. става стартовата заплата на начинаещ учител

Изпитът след 7-и клас вече няма да се провежда на два модула - задължителен и по желание, а ще е цялостен. Първата част беше задължителна заради националното външно оценяване, а на втората се отговаряше по желание за кандидатстване в елитна гимназия. Това съобщи вчера заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Освен това миниматурите след 7-и клас вече няма да се провеждат в един и същи ден с матурите. Тази по български език и литература ще е на 17 юни, а по математика - на 19 юни. На 21-и ще е изпитът по чужд език, но той не е задължителен за седмокласниците.

От тази година на външно оценяване могат да се явят ученици от чужбина.

До 10 януари трябва

обаче да подадат

заявление

в регионалните управления на образованието.

В изпита по български език и литература има нов автор - Добри Чинтулов, уточни Таня Михайлова. Задачата за създаване на текст пак ще е преразказ. Ще има 18 задачи с отговор по избор, 6 - със свободен, и една задача, която е теза. По метематика са 25 задачи. 17 ще са със структуриран отговор, 5 със свободен отговор, който не изисква пълното решение, и 3 задачи, за които пълното решение ще е задължително. Изпитът продължава 150 минути. Максималният брой точки е 100.

Не по-малко от 20% е увеличението на учителските заплати от 1 януари. Стартовите заплати на учителите, назначени за първи път в системата, ще са 920 лв. Увеличение ще има и за старши и главни учители, съответно 955 лв. и 1005 лв.

Зам.-директорът

ще взема 1065 лв., а

директорът - 1140 лв.

“Разчетите ни показват, че биха могли да се платят още с януарските заплати. Изключително важна стъпка за привличането на мотивирани учители”, уточни Таня Михайлова.

Отделени са и 39 млн. лв., които ще бъдат разпределени за непедагогическия персонал. Предвидено е и увеличение на индивидуалните заплати - свързано е с осигуряване на специалисти в училище.

Променено е изискването за назначаване на психолози. Ако преди на над 400 ученици се падаше 1 психолог, сега психолог трябва да се назначи при над 350 ученици. Когато са над 800 ученици, трябва да има двама психолози. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,

Рибата веслонос достига 80 килограма, носът й е гигантски Невероятна риба с гигантски нос вече плува в реки и езера из България! Причудливото водно създание изплаши до смърт рибари. То се е закачило на кукичката на замятащи въдици по поречието на река Дунав. Това разкриха шокирани риболовци очевидци пред "България Днес".