Църквата дава терени на София за 2 училища и детска градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7225145 www.24chasa.bg

Ще са в новите квартали “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Манастирски ливади - изток”

София ще получи два терена от църквата, за да построи две училища и детска градина в кварталите “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Манастирски ливади - изток”.

В двата квартала няма училища, не стигат и местата в детските градини.

Подкрепа за идеята през миналата година даде лично патриарх Неофит след среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Подобен жест за предоставяне на имоти от църквата за училища в столицата

не се е случвал

през последните

20 години

“Това е много добра възможност да изградим училища и детска градина в два от новите квартали на София, които са гъстонаселени и няма останали общински терени за строителство. Затова искам да благодаря лично на патриарх Неофит и на игуменката на Драгалевския манастир за подкрепата. Инициативата е на двамата районни кметове - на “Лозенец” - Любомир Дреков, и на “Триадица” - Николай Терзиев. Важно е, освен да получат много добро образование, децата да бъдат възпитавани и в духовните ценности. Затова в новите училища религията ще е свободно избираем предмет”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова пред “24 часа”.

“Идеята е на общината. Разговаряме, има работни групи, но още нищо не е окончателно. Работим и по процедурата, има различни варианти”, казва игумения Серафима от Драгалевския манастир “Успение Богородично”.

Все още общината и църквата уточняват формата, под която двата терена ще се ползват от кметството. Вероятно терените ще бъдат предоставени за 50 г. След като се подпишат договорите, ще започне и проектирането на новите сгради.

“Двете училища

ще са основни -

от първи до

седми клас

Възложила съм на главния архитект да се подготвят проекти, които да осигурят най-добрите условия за образование - със спортни зали, различни кабинети, площадки за игра и др. Във “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, където ще построим училище и детска градина, ще оформим цял образователен комплекс. Най-важното за по-малките деца и родителите им е училището да е близо до квартала, в който живеят”, каза Фандъкова.

Вероятно тази година ще започне проектирането на новите училища, а след това ще стартира и строителството.

“Уточняваме формата, под която ще ни бъдат предоставени имотите - дали с право на ползване за 25 г., или с право на строеж за 50 г. Имотът във “Витоша ВЕЦ - Симеоново” е 22 дка. Предвидени са средства за проектиране в бюджета. Надявам се да финализираме преговорите максимално бързо, защото строителството на училище и детска градина е изключително важно за хората, които живеят в квартала, който продължава да се разраства. Проектите за бъдещите сгради ще бъдат обсъдени с тях”, обясни кметът на район “Лозенец” Любомир Дреков.

Теренът там е на ул. “В. Арнаудов”, под която в бъдеще се планира да минава и метрото. Върху 22-та дка освен училище и детска градина е предвиден и парцел за църква по искане на живеещите в квартала.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.