Църквата дава терени на София за 2 училища и детска градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7225145 www.24chasa.bg

Ще са в новите квартали “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Манастирски ливади - изток”

София ще получи два терена от църквата, за да построи две училища и детска градина в кварталите “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Манастирски ливади - изток”.

В двата квартала няма училища, не стигат и местата в детските градини.

Подкрепа за идеята през миналата година даде лично патриарх Неофит след среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Подобен жест за предоставяне на имоти от църквата за училища в столицата

не се е случвал

през последните

20 години

“Това е много добра възможност да изградим училища и детска градина в два от новите квартали на София, които са гъстонаселени и няма останали общински терени за строителство. Затова искам да благодаря лично на патриарх Неофит и на игуменката на Драгалевския манастир за подкрепата. Инициативата е на двамата районни кметове - на “Лозенец” - Любомир Дреков, и на “Триадица” - Николай Терзиев. Важно е, освен да получат много добро образование, децата да бъдат възпитавани и в духовните ценности. Затова в новите училища религията ще е свободно избираем предмет”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова пред “24 часа”.

“Идеята е на общината. Разговаряме, има работни групи, но още нищо не е окончателно. Работим и по процедурата, има различни варианти”, казва игумения Серафима от Драгалевския манастир “Успение Богородично”.

Все още общината и църквата уточняват формата, под която двата терена ще се ползват от кметството. Вероятно терените ще бъдат предоставени за 50 г. След като се подпишат договорите, ще започне и проектирането на новите сгради.

“Двете училища

ще са основни -

от първи до

седми клас

Възложила съм на главния архитект да се подготвят проекти, които да осигурят най-добрите условия за образование - със спортни зали, различни кабинети, площадки за игра и др. Във “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, където ще построим училище и детска градина, ще оформим цял образователен комплекс. Най-важното за по-малките деца и родителите им е училището да е близо до квартала, в който живеят”, каза Фандъкова.

Вероятно тази година ще започне проектирането на новите училища, а след това ще стартира и строителството.

“Уточняваме формата, под която ще ни бъдат предоставени имотите - дали с право на ползване за 25 г., или с право на строеж за 50 г. Имотът във “Витоша ВЕЦ - Симеоново” е 22 дка. Предвидени са средства за проектиране в бюджета. Надявам се да финализираме преговорите максимално бързо, защото строителството на училище и детска градина е изключително важно за хората, които живеят в квартала, който продължава да се разраства. Проектите за бъдещите сгради ще бъдат обсъдени с тях”, обясни кметът на район “Лозенец” Любомир Дреков.

Теренът там е на ул. “В. Арнаудов”, под която в бъдеще се планира да минава и метрото. Върху 22-та дка освен училище и детска градина е предвиден и парцел за църква по искане на живеещите в квартала.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Омерзен съм! Това коментира пред "България Днес" Свилен Максимов, бившият съпруг на убитата русенска журналистка Виктория Маринова, по повод разкритията на разследващите за бруталните гаври на душманина й. Вчера стана ясно, че обвинителният акт срещу 21-годишния Северин Красимиров е внесен в съда. Той ще се изправи пред Темида по 3 обвинения -

Бившият футболист на "Арсенал" и "Ливърпул" Джърмейн Пенант се раздели окончателно със съпругата си Алис Гудуин. Новината за краха на брака им разкри самият той. Спортистът и моделката така и не успяха да поправят пукнатините във връзката им след неговото участие във "ВИП брадър". Там Пенант имаше горещ флирт с една от съквартирантките си.

Пореден пример на нагло паркиране засне столичанин, който сигнализира за това в социалните мрежи. Този път шофьорът на скъп немски автомобил се беше настанил върху разделително островче в близост до оживено кръстовище в