Църквата дава терени на София за 2 училища и детска градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7225145 www.24chasa.bg

Ще са в новите квартали “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Манастирски ливади - изток”

София ще получи два терена от църквата, за да построи две училища и детска градина в кварталите “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Манастирски ливади - изток”.

В двата квартала няма училища, не стигат и местата в детските градини.

Подкрепа за идеята през миналата година даде лично патриарх Неофит след среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Подобен жест за предоставяне на имоти от църквата за училища в столицата

не се е случвал

през последните

20 години

“Това е много добра възможност да изградим училища и детска градина в два от новите квартали на София, които са гъстонаселени и няма останали общински терени за строителство. Затова искам да благодаря лично на патриарх Неофит и на игуменката на Драгалевския манастир за подкрепата. Инициативата е на двамата районни кметове - на “Лозенец” - Любомир Дреков, и на “Триадица” - Николай Терзиев. Важно е, освен да получат много добро образование, децата да бъдат възпитавани и в духовните ценности. Затова в новите училища религията ще е свободно избираем предмет”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова пред “24 часа”.

“Идеята е на общината. Разговаряме, има работни групи, но още нищо не е окончателно. Работим и по процедурата, има различни варианти”, казва игумения Серафима от Драгалевския манастир “Успение Богородично”.

Все още общината и църквата уточняват формата, под която двата терена ще се ползват от кметството. Вероятно терените ще бъдат предоставени за 50 г. След като се подпишат договорите, ще започне и проектирането на новите сгради.

“Двете училища

ще са основни -

от първи до

седми клас

Възложила съм на главния архитект да се подготвят проекти, които да осигурят най-добрите условия за образование - със спортни зали, различни кабинети, площадки за игра и др. Във “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, където ще построим училище и детска градина, ще оформим цял образователен комплекс. Най-важното за по-малките деца и родителите им е училището да е близо до квартала, в който живеят”, каза Фандъкова.

Вероятно тази година ще започне проектирането на новите училища, а след това ще стартира и строителството.

“Уточняваме формата, под която ще ни бъдат предоставени имотите - дали с право на ползване за 25 г., или с право на строеж за 50 г. Имотът във “Витоша ВЕЦ - Симеоново” е 22 дка. Предвидени са средства за проектиране в бюджета. Надявам се да финализираме преговорите максимално бързо, защото строителството на училище и детска градина е изключително важно за хората, които живеят в квартала, който продължава да се разраства. Проектите за бъдещите сгради ще бъдат обсъдени с тях”, обясни кметът на район “Лозенец” Любомир Дреков.

Теренът там е на ул. “В. Арнаудов”, под която в бъдеще се планира да минава и метрото. Върху 22-та дка освен училище и детска градина е предвиден и парцел за църква по искане на живеещите в квартала.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.