Първи газ за хъба “Балкан” през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7226665 www.24chasa.bg

“Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” са заявили количества

от бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис

Първите количества природен газ, които биха се търгували на хъба “Балкан”, ще влязат в България през 2020 г.

На 3 януари се изясни, че терминалът за втечнен газ при Александруполис ще се строи. На този ден бяха обявени резултатите от първия пазарен тест. От гръцката компания “Газтрейд”, която провежда теста, съобщиха, че са участвали 20 фирми, които са заявили необвързващ

интерес за общо

12,2 млрд. куб.

м на година при

капацитет на

терминала 5,5

млрд. куб. м газ

Компаниите не са само от региона на Югоизточна Европа. Сериозна част от големите международни търговци на газ също са изявили интерес към проекта, съобщиха от гръцката компания.

От българското министерство на енергетиката заявиха, че “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” са резервирали количества. Освен това българската страна чрез “Булгартрансгаз” иска да купи 20% дял от терминала, до който ще се доставя втечнен газ от САЩ, Катар и други държави. Българският газов оператор изчаква да мине пазарният тест за терминала и води преговори с “Газтрейд”. Вероятно споразумението за купуване на акции от терминала ще стане по едно и също време с включването на гръцката държавна компания за търговия с газ ДЕПА в проекта. Очаква се тя също да купи 20% от дяловете.

Самата “Газтрейд” свързва терминала за втечнен газ и за регазификацията му с интерконектора Гърция - България, който също трябва да е готов през 2020 г.

“България е най-важната връзка във веригата, тъй като чрез междусистемната връзка Гърция-България (IGB) и националната газопреносна система на България са възможни достъпът и транспортирането на газ от Александруполис на пазарите в по-широкия регион на Югоизточна Европа като Сърбия, Македония, Румъния и Украйна”, се казва в съобщение на гръцката компания от миналата година.

2019 и 2020 г. ще

се окажат

ключови за

отваряне на

пазарите на

природен газ

на Балканите и в Югоизточна Европа. През настоящата година ще се строи - и газовата връзка с Гърция, и терминалът при Александруполис, и довършването на Трансадриатическия газопровод (ТАП) от Гърция през Албания до Италия. И трите газови проекта ще заработят през 2020 г.

По Трансадриатическия газопровод и през газовата връзка с Гърция

България ще

получава 1 млрд.

куб. м газ от

Азербайджан,

за който

“Булгаргаз” има

и сключен

договор

със СОКАР.

Тогава се очаква да влязат в експлоатация интерконекторът Гърция - България, терминалът за втечнен газ при Александруполис, Трансадриатическият газопровод, по който ще се транспортира предимно газ от азербайджанското находище “Шах Дениз II”.

И терминалът за втечнен газ, и интерконекторът България - Гърция са от общ европейски интерес. Предвижда се терминалът да бъде свързан с гръцката газопреносна мрежа, а тя с интерконектора с България. Има възможност съоръжението за втечнен газ и регазификацията му да бъде свързано и с ТАП.

До края на 2019-а и до края на 2020 г. пък у нас ще бъдат изградени липсващите газопроводи, по които да се транспортира руският газ от “Турски поток”. Строителството ще започне само ако след третата фаза на пазарния тест, която тече в момента, има обвързващи оферти за капацитета на тръбите за 15 г. напред. Крайният срок за подаване на обвързващите оферти е 31 януари. Очакваните общи приходи за 15 г. ще са над 7 млрд. лв., а необходимият нетен приход, за да стартира проектът на база на договори за пренос на газ, е 2,676 млрд. лв.

“Булгартрансгаз” в един ден обяви третата фаза на пазарния тест за 90% от капацитета на тръбата, както и търга за проектиране и строителство на неизградените участъци. Израждането на липсващите газопроводи - 11 км от турската граница и 484 км от Провадия до сръбския град Зайчар, ще струват към 2,28 млрд. лв. Срокът за подаване на оферти е 15 февруари.

До октомври тази година ще бъдат готови 11 км от турската граница до компресорната станция “Странджа”. Така, ако спре транзитът на газ през Украйна, България ще може да получава природния газ от юг. Няма проблем да се доставя пак от юг и газът за Гърция и Македония, каза изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Галин Иванов може да се завърне в "Левски". Юношата на "сините" попада в плановете на новия треньор Петър Хубчев за лятна селекция, научи "България Днес". Атакуващият полузащитник в момента е свободен агент. Договорът му с унгарския "Халадаш" бе прекратен след изпадането на тима във втория ешелон на местния футбол.

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,