2,3 милиона българи защитени от запор през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7228525 www.24chasa.bg
Пенсионерите, които получават под 560 лв., са със защита от запор. СНИМКА: Йордан Симeонов

Заради вдигането на минималната заплата

Удържат от 4081 пенсии за неплатени парно, ток и данъци

Вдигането на минималната заплата на 560 лв. от началото на тази година донесе защита от запори върху заплати и пенсии на 2,3 млн. души. Доходи под нейния размер са несеквестируеми.

Над 1,9 млн. души са пенсионерите, които получават под 560 лв. на месец и техните доходи са защитени от запори. Още над 400 хил. са работещите на минимална заплата. 

Според Гражданския процесуален кодекс (ГПК) запор на доходите не може да се налага на хора с доходи под размера на минималната работна заплата- 560 лв.

За промяната в условията на запорите съобщиха в петък от Националния осигурителен институт. Причината е, че по-голямата част от защитените от исканията на частните съдебни изпълнители хора са пенсионери.

Над 1,9 млн. души са пенсионерите, които получават под 560 лв. на месец и техните доходи са защитени от запори, показва справка на “24 часа” в онлайн системата на НОИ, която е валидна към януари.

Още над 400 хил. са работещите, които получават минимална заплата и са защитени от запори върху доходите си.

В края на 2017 г. бяха приети промени в ГПК, според които удръжките се определят в зависимост от размера на доход, който се съотнася към минималната заплата.

Така, ако пенсионерите или работещите получават между 560 и 1120 лв., те ще се разделят с 1/3 от доходите си, ако нямат деца, или с 1/4, в случай че се грижат за непълнолетен наследник. Това означава, че ако пенсионер получава пенсия от 561 лв. и е осъден от ЧСИ, ще му бъдат удържани до 185,13 лв. или 140 лв. в зависимост от това дали има деца.

Ако доходите на длъжниците варират между 1120 и 2240 лв., то запорът им ще бъде между 1/2 или 1/3 в зависимост дали имат деца.

Към 1 януари ЧСИ са наложили запори върху 4081 пенсии заради неплатени сметки за ток, парно и други комунални услуги. Причина за налагането на запор на пенсиите може да са и неплатени данъци, обясниха експерти.

“Пенсионерите, върху чиито пенсии е наложен запор, ще получат дължимите им пенсии и добавки след 7 януари с пощенски запис след удържане на съответната сума по запора. За новия размер на удръжката те ще получат и уведомително писмо”, обясниха от Националния осигурителен институт.

У нас през миналата година общо 1 312 839 пенсионери са живели с пенсии до 300 лв. С до 200 лв. пък са 323 903 души, като това са предимно социални пенсии.

Между 500 и 910 лв. пък вземат над 264 хил. пенсионери.

Тавана на пенсиите - 910 лв., през миналата година са получавали 65 877 души. От тях 54 532 -ма са мъжете, докато едва 11 345 жени получават максимални пенсии. Всеки трети богат пенсионер пък живее в София. Едва 210 са пенсионерите с 910 лв. в Търговище.

През октомври правителството взе решение таванът на пенсиите да остане вечен. През тази година максималният осигурителен доход се вдигна до 3000 лв. и така таванът на пенсиите ще стане 1200 лв. от 1 юли.

Така над 36 хил. са хората, които ще останат ограничени с новия таван на пенсиите от 1200 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните