САЩ не били определили краен срок за изтегляне на войските си от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7228728 www.24chasa.bg
Снимка РОЙТЕРС

САЩ не са определили краен срок за изтегляне на американските войски от Сирия, но не възнамеряват да стоят там неопределено дълго, каза високопоставен служител от Държавния департамент, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Само да поясня - ние не възнамеряваме да държим неопределено дълго военно присъствие в Сирия. Президентът (Тръмп) взе решение да се изтеглим и в момента ние формулираме плановете как да извършим това", каза служителят, който даде брифинг за репортери във връзка с предстоящата близкоизточна обиколка на държавния секретар Майк Помпейо.

Той отбеляза също така пред журналистите, че турските власти са съгласни с мнението на САЩ, че контролираните от Иран военни сили трябва да напуснат територията на Сирия.

"Турция изрази съгласие с нас, че контролираните от Иран войски трябва да напуснат Сирия. Никой също така не е заинтересован Корпусът на гвардейците на ислямската революция (най-елитната част от иранските въоръжени сили) да продължи да формира плацдарм за силови действия на територията на Сирия, който те на свой ред могат да използват срещу съседите на Сирия", подчерта служителят на Държавния департамент.