Децата, които се заседяват пред екрани, са с по-ниско IQ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7230000 www.24chasa.bg
И при два часа гледане на компютър дневно показват по-ниски резултати при тестове за съобразителност и език СНИМКА: РОЙТЕРС

Знам, че много от вас са подарили на децата си за Коледа смартфон, таблет или компютър. Вероятно все още им се радвате, като ги гледате колко бързо се справят с тях и с удоволствие ги оставяте да ги разучават по цял ден. Скоро обаче ще трябва да им ги измъкнете от ръцете, за да могат да си напишат домашните или просто да си легнат навреме.

От собствен опит знам, че това не е никак лесно, а понякога връзката дете–компютър може да е и опасна. Близнаците ми бяха на година и половина, когато се наложи за първи път да изтърпят 10-часово пътуване със самолет. Умишлено избрахме нощни полети с идеята, че ще спят, само че, изглежда, синът ни имаше други планове. Не мигна през целия път от България до Етиопия. Накрая от умора просто не знаеше на кой свят е, но продължаваше да реве за ужас на всички останали пасажери, които се опитваха да дремнат. Не помогна нито гушкане, нито люлеене на ръце. Накрая баща му се принуди да извади служебния си таблет, на който предварително бе записал детски песнички. Това всъщност бе един от съветите в блог за чужденци, които имат намерение да отиват да живеят с деца в Африка – да се запасят с някакви видеа за тях, тъй като интернетът там е твърде слаб и много скъп, за да се гледа нещо онлайн, а телевизионните програми за малчугани са съвършено различни.

Е, след този полет насетне синът ни просто беше зомбиран. Няколко месеца се будеше с рев и единственото, което можеше да го успокои, беше въпросният таблет. Започнах много да чета и да търся съвет как да се справя с тази ситуация. Във всички публикации на специалисти по въпроса се казваше, че светещият екран трябва спешно да бъде изтръгнат от ръцете на детето, защото влияе зле на неукрепналата му нервна система. Първоначално бях много решителна и му го взех, след това на няколко пъти се налагаше отново да го изваждам, за да можем всички малко да поспим. И всичко свърши много внезапно, когато един ден просто го изпусна и видя как целият му екран се напука и спря да работи. Може би не ви се вярва, но ние с баща му въобще не бяхме ядосани, а щастливи да възстановим щетите на неговата фирма за счупения таблет.

Това беше ужасно поучителен урок за нас и сме решили максимално да отложим във времето купуването на таблет или смартфон на нашите деца. А и в Англия, където живеем в момента, това се оказва лесна задача. В началните училища, където се обучават децата до 11-годишна възраст, носенето на телефони е забранено. По време на учебния процес дори 5-годишните ги учат да използват таблет и компютър, но това е за ограничено време, което върши чудесна работа на родителите също да въведат часови пояс за гледане на телевизия или игра на компютър.

Всичко това се прави, тъй като все повече изследвания показват, че прекомерното стоене пред светещи екрани действа зле на детската нервна система. Проведено наскоро мащабно проучване по поръчка на Националния институт по здравеопазване на САЩ например установи, че децата, които прекарват повече от 7 часа на ден пред телефони или таблети, променят структурата на своите мозъци и рискуват да имат по-ниско IQ и отслабваща памет. Чрез скенер учените са изследвали мозъците на 4500 малчугани на възраст между 9 и 10 години, които дълго се заседяват пред светещи екрани. При прекарвалите дневно над 7 часа те са установили изтънена мозъчна кора, която е изключително важна за действието на познавателните функции като възприятие, език, памет и съзнание. Но дори и тези с два часа гледане показвали по-ниски резултати при тестове за съобразителност и език.

“Не знаем дали това е предизвикано от времето, прекарано пред екраните, и дали това е нещо лошо. Това, което можем да кажем на този етап, е, че така изглежда мозъкът на деца, които доста време са пред екрани”, казва доктор Гая Доулинг. Затова учените ще продължат с изследванията си, като този път ще бъдат включени 11 000 деца и те ще бъдат наблюдавани в продължение на 10 години. „Чак в края на този период ще можем да кажем дали тези ранни резултати са окончателни или са просто снимка на определен момент от развитието на мозъка”,

Друго проучване от 2014 г. пък установи пряка взаимна връзка между дебелината на мозъчната кора и коефициента на интелигентност. Обикновено тя започва да изтънява, когато детето навърши 5-6 г. , като част от периода на остаряване. При хората с изключително IQ обаче този процес се забавя и тя запазва своята цялост по-дълги години.

Американските учени са решени да установят по категоричен начин дали има връзка между използването на светещи екрани и интелигентността, тъй като средната възраст, на която хората започват да използват смартфон, става все по-ниска и вече е около 10 години. Изследване, направено в Корея, показва и други тревожни тенденции. Пристрастените към своите смартфони страдат по-често от душевни разстройства като депресии и страхови неврози.

Някои хора са толкова зависими от своите смартфони, че без да се притесняват, нарушават социалния етикет, за да ги използват. Проучване в САЩ и Европа е установило, че 7% проверяват телефона си по време на секс, 72 на сто – в тоалетната, а 11 процента го използват дори по време на погребение.

Близо две трети са казали, че са нервни, ако не са свързани с интернет, а една четвърт биха избрали да си ровят в интернет, вместо да се изкъпят.

Час пред телевизор преди сън го намалява с 8 минути

Всеки час, който детето прекарва пред комютър и телевизор, преди да заспи, може да намали съня му с от 3 до 8 минути, показва проучване на Университета в Оксфорд. Според учените това е твърде малка зависимост, за да се говори за сериозно влияние на екраните върху спането на подрастващите, съобщава Би Би Си.

Изследването им е обхванало 50 000 американски деца и юноши на възраст от 6 месеца до 17 г. Анкетирани са техните родители, които е трябвало да посочат по колко време наследниците им се заседяват пред комютър, смартфон или телевизор и колко е продължителността на техния сън. Получените отговори показали, че децата без достъп до светещи екрани спят малко повече от тези, които дълго време прекарват пред тях.

Затова учените съветват родителите, които се притесняват за съня на своите деца, не да ги лишават напълно от съвременни технологии, а да работят повече върху създаване на режим за лягане и ставане от леглото. Те обаче правят уточнение, че анализите им може да не са съвсем точни, тъй като са направени на база родителски отговори, които е възможно да са субективни.

Техните заключения противоречат на редица други изследвания, които доказват, че светещите екрани преди сън са опасни. Американската асоциация по съня няпример препоръчва на родителите да забранят на децата си да ги използват вечер, защото идващата от тях синя светлина забравя производството на мелатонин – хормон, отговорен за съня.

Затова много от световните IT компании са разработили към продуктите си приложения, които позволяват да се следи времето, прекарано пред екраните им. А някои от шефовете им като Бил Гейтс и покойния Стив Джобс не позволяваха на децата си въобще да ги използват, докато бяха малки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.