Адвокат на Цветан Василев с трето обвинение - за пране на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7230834 www.24chasa.bg
Лазар Карадалиев (седналият вдясно) по време на едно от заседанията по мегаделото КТБ в спецсъда

Лазар Карадалиев е разследван за участие в организирана престъпна група. На 19 декември била претърсена кантората му

Адвокат на бившия собственик на КТБ Цветан Василев се е сдобил с трето обвинение.

Лазар Карадалиев, който е един от защитниците на банкера беглец от правосъдието, е подведен под отговорност като лидер на престъпна група за пране на пари.

Новото обвинение му е повдигнато на 20 декември миналата година. Ден по-рано - на 19 декември, кантората и жилището му били претърсени от спецпрокурори.

За това се разбра в петък, когато адвокати заплашиха с протест заради акцията в кантората и дома на Карадалиев.

Претърсванията не били пълни. Бил повикан да присъства и адвокат от Софийската адвокатска колегия.

Засега от спецпрокуратурата отказват да съобщят от какво престъпление са придобити парите, за които е обвинен Карадалиев. Той действал заедно с още 10 души, предимно шефове във фирми.

Това е трето обвинение на Карадалиев за последната година и половина.

Първото му бе повдигнато през октомври 2017 г. То бе за участие в престъпна група, която се занимавала с контрабанда на цигари. Разследването започнало още през 2016 г., а деянията били от 2011-2012 г. Според прокурорите участието на Карадалиев се свеждало до посрещане и изпращане на камионите с цигари. Престъпната група се състояла от четирима. Бандата обаче нямала нищо общо с банкера Цветан Василев. По това обвинение Карадалиев е с мярка “подписка”.

Няколко месеца по-късно през май 2018 г., адвокатът получи ново обвинение. То бе, че се опитал да “профилактира” ключовия свидетел по мегаделото КТБ Бисер Лазов. Спецпрокурори твърдят, че за целта защитникът получил 210 хил. лв. лично от Цветан Василев в Белград.

Според колеги на адвоката той е много близък с бившия собственик на фалиралата банка.

Карадалиев яростно брани Василев в спецсъда, където от лятото на миналата година върви делото за източването на банката.

Основният подсъдим Цветан Василев, който е обвинен в присвояването на близо 2,7 млрд. лв. от КТБ, обаче не е в залата. Срещу него делото се гледа задочно, защото от лятото на 2014 г. той се укрива в сръбската столица. Делото за екстрадицията му засега буксува.