Руско издание: Въпрос на време е произведени в САЩ ракети да бъдат разположени в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7231219 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Въпрос на време е произведени в САЩ ракети със среден и малък обсег да бъдат разположени в Европа. Това пише в "Известия" авторът на коментар за обявеното от президента Доналд Тръмп излизане от руско-американския договор за ликвидиране на този вид оръжия, предава БТА.

"Повод за разполагане на такива ракети, което ще предизвика неизбежни ответни мерки от страна на Русия, може да стане всяко, включително изкуствено изостряне на отношенията между Вашингтон и Москва", предупреждава наблюдателят.

Въпросът за разполагане на американски РСМО в страни от ЕС може да бъде повдигнат след 2020 г., а "въпросът дали Европа ще може да се противопостави засега е по-скоро риторичен", заявява той.

Наистина в ЕС има тенденции, определени доста точно от един аналитик като "бунт на колене". Това е, когато лидерът на Франция може да постави въпроса за създаване на европейски въоръжени сили, а лидерът на Германия - да заяви, че стратегическите виждания на САЩ и на Европа се разминават, отбелязва авторът на "Известия". Според него обаче не е сигурно, че развитието на тези тенденции ще направи Европа по-самостоятелна и ЕС ще може да отклони евентуалното "ракетно" предложение на САЩ.

Печатът в Русия цитира германския външен министър Хайко Маас, заявил тези дни пред в. "Велт ам зонтаг", че "ключът към запазване на договора е в Москва. Ако Русия иска да съхрани договора, тя трябва да извършва разоръжаване, което може да бъде проверявано", каза Маас. Същевременно той предложи да се обмислят "нови правила за прозрачност и контрол на въоръженията" с участието на Китай и Индия.

"Това не е самостоятелна позиция на Германия. Това е позицията на НАТО, която се съгласи с аргументите на Вашингтон, че Русия нарушава договора. По-специално, като използва конкретен вид ракета", коментира политологът Фьодор Лукянов, цитиран във "Взгляд".

Експертът припомня изявления по въпроса на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и бившия шеф на Пентагона Джим Матис, още докато бе министър. "Европейците препредават същата позиция", заключава анализаторът.

Може да се предлагат различни хипотези какъв смисъл виждат САЩ в скъсването на договора, отбелязва Лукянов. Според една от версиите основната задача на Вашингтон изобщо няма връзка с Европа и е само косвено свързана с Русия, защото е насочена предимно към азиатския театър на военни действия: САЩ ще се нуждаят от ракети със среден и по-малък обсег в бъдеще, за да възпират военната мощ на Китай,

"Сигурно е така, но това не променя много нещата. А Германия, по принцип, както и другите европейски страни, не е загрижена заради Азия, а от възможността в Европа да бъде съживена ядрената оръжейна надпревара . . . В този смисъл Хайко Маас е искрен в желанието си да бъде запазен договорът, но както често се е случвало, Европа няма единна позиция", резюмира руският експерт.

Зам.-председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Юрий Швиткин заплаши Германия с "твърд отговор" в случай на военна агресия срещу Русия, пише "Економика сегодня".

В интервю за онлайн изданието "ФАН" Швиткин приканва Берлин "да вразуми Вашингтон", като се опита да накара САЩ да не излизат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. В последно време Германия често води недружелюбна политика спрямо Русия и тъй като Германия е в НАТО, това "не може да не ни тревожи", добавя руският депутат.

"Ще подчертая, че връзката ключове е в ръцете на Европа", заявява парламентаристът. И обяснява: Европа трябва да разбира, че при нарушаване на договора и агресия срещу Руската федерация европейските страни ще станат полигон за нанасяне на следващия удар.

В случая няма да има никакви "избраници", тъй като ще става дума за масиран удар, уточнява Швиткин. Това трябва да бъде осъзнато от всички страни-членки на ЕС, по-специално от Германия, изтъква той.