Български превозвачи с жълти жилетки заляха Брюксел (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7236884 www.24chasa.bg
Българите поеха към площад Люксембург Снимки: Авторът

Над 600 работещи в транспортния бранш у нас надянаха жълти жилетки и с развети трикольори поеха пеша към Европарламента на площад "Люксембург". Това е първият български международен протест срещу пакета "Мобилност", известен още като пакета "Макрон", който ще започне след минути.

Поради тази причина българите облякоха жълти жилетки, по подобие на французите, за да заявят категорично, че не са съгласни с мерките, които искат да им наложат. 

9 български тира и 1 литовски ще заприщят площад "Люксембург" в белгийската столица.

"Поискахме разрешение за 150 камиона, но ни отказаха", обясни Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на международните превозвачи.

Транспортната комисия в Европарламента днес заседава и трябва да вземе окончателно решение дали да наложи рестрикциите.

"Има вероятност българските шофьори да могат да избират къде да почиват, а не да се връщат непременно в България на всяка 4-та седмица", коментира Йордан Арабаджиев, директор на Съюза на международните превозвачи.

Два чартърни полета с български работници се приземиха на летището в Брюксел. Още в самолета се чуха възгласи "Победа".

"Не се срамувайте. Излейте гнева си така, както го чувствате", призова ги на борда Росен Димитров от Националната асоциация по транспорт. Той заяви, че българският международен транспорт е водещ в Европа и е със силни традиции.

"Практически ние сме браншът, който представя най-добрата услуга в международните превози на Стария континент. Ние сме пълноправни членове на ЕС и притежаваме европейски лицензи", допълни той. 

В момента протестиращите тръгват към сборния пункт.

Очаквайте подробности!